Gylletanke i Smedager storkesikret for sæsonen

Så snart den første storkeunge var på vingerne, satte folkene i Storkene.dk 'projekt overdækning af gylletank' i værk.

Mandag aften var Mogens Lange og Jesper Leegaard fra Storkene.dk i Smedager for at dække de to nærmeste gylletanke til. På den måde sikrer de, at de to unger ikke ved en fejl sætter sig på flydelaget i en af tankene.

- Vi har som sidste år sat et slags snoretræk på tværs af de to af nærmeste tanke til storkereden, fortæller Mogens Lange fra Storkene.dk.

GPS gav livsvigtig viden

Storkeforeningen laver sikringen, efter to unger i 2021 led en tragisk druknedød i en af de nærliggende gylletanke. 

Det var første år, en stork havde fået påmonteret en GPS, så derfor kunne man lokalisere de to druknede unger til en af de nærliggende gylletanke.

To gylletanke i Smedager nu dækket med snore aht storkeungerne.
To gylletanke i Smedager nu dækket med snore, storkeunger ikke ved en fejl lander i tanken med fare for at drukne.
Foto: Mogens Lange og Jesper Leegaard

- Det skal bare ikke ske igen. Så derfor gør vi der her i Smedager, hvor tankene er så tæt på reden, og hvor gyllen er sikret med et flydelag, som ungerne godt kan tage fejl af, forklarer Mogens Lange.

Rebene over gylletanken er placeret med omkring en halv meters afstand. Dermed kan de unge storke ikke lande i selve gylletanken.

Intet lovkrav om fast overdækning af gylletanke:

  • Ifølge husdyrgødningsbekendtgørelsen tillader man i Danmark to typer af overdækning af gylletanke: En med såkaldt teltoverdækning, en anden med flydelag, som må ligge brudt i overfladen op til syv dage, efter at der har været arbejdet i tanken eksempelvis i forbindelse med udkørsel af gylle.

  • Det betyder, at når fugle som storke forveksler en gylletank med en rede, en mose eller et vandhul, eller hvad de tror, de lander på, kan de let gå gennem et flydelag, hvor de lider druknedøden, da det er meget svært for en fugl at komme op fra sådan en tank, når fjerdragten først er smurt ind i gylle. 

- Vi er ret sikre på, at ingen storke vil forsøge at komme ned mellem snorene, selvom der vil være op til 50 centimeter mellem dem, fortæller storkeeksperten. 

Lige som de to tanke var sikret mandag aften, lettede søster-storken for første gang fra reden.

- Det var skønt at se, og nu er det godt at vide, at deres liv med meget stor sandsynlighed ikke er i fare på grund af en af gylletankene, siger Mogens Lange.

Storkeungerne letter snart fra reden - nok når vinden lægger sig.
Begge storkeunger hr nu taget deres første flyvetur og er ikke længere fast på reden.
Foto: TVSYD/Storkene.dk