Storkene flokkes syd for grænsen: Det gode vejr sender dem op til os de kommende dage
Efter en længere periode med lavtryk og forholdsvis dårligt vej over Balkan har storkene endelig sat kursen mod Europa. I 'storkebyen' Bergenhusen i Tyskland er der lige nu 17 storkepar samlet, flere er på vej, og nogle af dem vil vi se i Sønderjylland i løbet af de kommende dage.
Efter en længere periode med lavtryk og forholdsvis dårligt vejr på Balkan, så sker der endelig noget med 'østtrækkerne' - altså de storke, der trækker frem og tilbage mellem Europa og Sydafrika.
Vejrskiftet med højtryk er godt flyvevejr betyder nemlig, at mange af storkene nu er nået frem til Europa fra Mellemøsten og Tyrkiet. Når vejret er koldt og regnfuldt, så sparer storkene på kræfterne, og derfor har de været 'fanget' på Balkan og ventet på det gode vejr.
Nu samles 'storkelandsbyen' lige syd for Danmark
Vi kan derfor i de kommende dage forvente at se rigtigt mange storke på de nordlige breddegrader også.
- Vi ved, at der lige nu er 17 storkepar i den lille tyske landsby Bergenhusen, der ligger ikke ret langt syd for grænsen, og der vil komme mange flere den næste tid, siger Jess Frederiksen, formand i foreningen storkene.dk.
Bergenhusen er en lille landsby i Slesvig-Holsten kun 60 kilometer fra den dansk-tyske grænse, og som er kendt for sine mange storke.
Kig mod himlen de næste dage
Sidste år var der 21 ynglende par i byen, som ifølge Jess Frederiksen ikke kan rumme ret mange flere.
- Vi vil her de kommende dage og helt ind i april måned se, at nogle af dem vil trække længere mod nord og til Danmark, og hvis vi er heldige, lokkes et par eller to til en af de mange reder, vi har sat langs grænsen i Sønderjylland.
Hvem lander i Smedager
Det er spændende, hvem der lander i reden i Smedager. Er det Annika eller Bonnie - eller en helt fremmed hunstork, og vil der blive slåskampe?
- Der vil med meget stor sandsynlighed blive kampe. Men vi ved jo af gode grunde ikke, hvem der ankommer først. Vi plejer at kunne genkende Annika (den er ikke ringmærket, red.). Den har en blegere rød farve på næb og ben, og Bonnie er langt mere rød og hvid end den 13 år gamle hunstork, siger Jess Frederiksen, der glæder sig til de næste dage og uger, som vil vise, hvor mange ynglende par vi får i Danmark i år.