Første danske stork nogensinde har fået gps: Nu venter ungerne i Smedager

Planen er, at fire danske storkeunger skal udstyres med gps-sender i 2021. Tre af dem befinder sig i Syd- og Sønderjylland. Foto: Merete Carøe
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Én af de to storkeunger i Smedager får om kort tid monteret en gps-sender.

Den første stork i Danmark har fået en gps-sender på sig. 

Det skete i Roskilde, da storken Michaela blev en del af den historiske begivenhed. Hun kan endnu ikke flyve, og derfor spillede hun død under påsætningen, fortæller Hans Skov, der er leder af projektet ved Storkene.dk. 

- Det er jo alligevel stort, for vi ved, at der kommer mange flere data ud, så vi ved hele tiden, hvor den er, og om den er i live. 

- Vi kan finde ud af, hvor den trækker hen om vinteren, hvor den slår sig ned, og hvor langt den er på sin trækrute. Det er en slags totalovervågning, fortæller han.

Formålet med projektet er at følge storkene i deres færd uden for Danmark. Som det er nu, bliver samtlige unger af danske hvide storke ringmærket, men det er kun ganske få ringe, der bliver fundet og aflæst.

Man ved ikke, hvor de enkelte storke befinder sig, men man har en god idé om storkenes trækruter. Foto: Kort: Storkene.dk

Derfor ved man kun meget lidt om, hvor den nuværende bestand af storke befinder sig uden for Danmark. 

- Vi vil også finde ud af, om mellem 50-80 procent går til det første år. Hvis man skal sætte ind mod farlige ledninger, eller nogen der skyder dem, så er det meget vigtigt, at man ved, hvor det sker. 

Smedager står for skud

Efter den succesfulde påsætning af senderen, skal forskerholdet bag nu videre til reden i Smedager. 

Her skal en af de to unger have påsat en gps-sender. Det bliver den 5. juli, og hvilken af ungerne, der får gps'en på sig, bliver en konkret vurdering.

- Så bliver begge unger taget ned for ikke at risikere, at der ikke er plads nok i reden. Så kigger Michael Kaatz på dem, og så vejer han dem nok og vurderer, hvilken der er bedst i kondition. Man vil gerne have en, hvor der er sandsynlighed for, at den overlever, siger han.

Disse gps'er er nemlig dyre, og derfor er det vigtigt at vælge den, der er bedst rustet til at klare sig. 60-80 procent af nyfødte storke omkommer inden for kort tid, fortæller projektlederen.

Der skal ikke gå noget galt. Det skal gå så glat som muligt.

Hans Skov, Projektleder, Storkene.dk.

Han tror dog på storkeungerne i Smedager.

- Men de ser virkelig flotte ud de to unger, velernærede, flot fjerdragt, så jeg tror, det er lige meget, hvilken man vælger, siger Hans Skov.

Generationsskifte

Den første ringmærkning af en stork i Danmark skete i 1901, efter at ringene blev opfundet af en dansker i 1899. 

- Det er et system, der har fungeret rigtig godt, men vi er nødt til at følge med tiden, og det her er næste generation, siger Hans Skov.

Han er selv erfaren ringmærker, og hvis man skulle opnå samme informationsniveau som en gps-sender, så skal man bruge tusindvis af dem, fortæller han. 

- Mens danskerne var først med ringmærkningen, er vi lidt mere på udebane med gps-senderen. Derfor får man tysk hjælp af Michael Kaatz, der har udstyret omkring 500 storke med gps-sender, anslår Hans Skov.

-  Der skal ikke gå noget galt. Det skal gå så glat som muligt, da der er mange ting, der kan gå galt. Det har jeg indset, efter jeg har set det. Men jeg er helt tryg ved, at Michael Kaatz skal gøre det, siger han.  

Tre ud af fire i syd

Det bliver i alt tre Syd- og Sønderjyske storke, som skal være en del af projektet. I alt skal fire storkeunger have gps-sender på sig i 2021.

Efter man har været i Smedager, udvælges en storkeunge fra reden i Rens vest for Tønder og en fra reden i Broderup syd for Tinglev. 

Storkene vil senere kunne følges på www.tvsyd.dk samt via appen Animal Tracker, når de har forladt reden.

Projektet er planlagt til at løbe frem til og med 2024, og hvert år vil et antal ungstorke blive udstyret med gps-sender.

Tema

Storkene 2021

Naboer protesterer mod bydelens højeste hus

Brian Andersen frygter at få nye naboer, der kan kigge direkte ind til ham. Foto: Silas Brandt Lilliecrona
Udgivet

Over 600 borgere har skrevet under på protest mod etagebyggeri i Esbjerg-bydel.

Brian Andersen frygter at få nye naboer. Han og godt 600 andre borgere i Gl. Sædding har skrevet under på, at der ikke bør bygges et otte etager højt boligbyggeri i Esbjerg-bydelen.

- Byggeriet skal ligge 21 meter fra min altan, og så bliver vores udsigt spærret. Samtidig vil de naboer øverst oppe kunne kigge lige ind til mig og mange andre. Mange boliger vil ligge i skygge, og der kan komme kraftig vind fra alle retninger, siger Brian Andersen.

En indtil videre hemmelig bygherre vil købe og nedrive den tidligere restaurant "Den Røde Okse" på Tarphagevej. I stedet vil man gøre plads til syv etager med 38 lejligheder og med et orangeri på toppen.

Kan forstyrre gravfreden

Byggeriet kan blive det højeste i bydelen, og det vil kræve en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Det er i høring nu.

- Vi undrer os, for man har politisk besluttet, at byfortætning skal ske centralt i Esbjerg, inde i byen. Her i området er der lavt byggeri, så det passer slet ikke ind, siger Brian Andersen.

Henrik Hallen bor i hus nede på Solbakken, og han kæmper også imod planen.

Man kan forestille sig en begravelse, samtidig med at der er fest

Henrik Hallen, beboer på Solbakken i Gl. Sædding

- Det bliver en kæmpestor massiv mur, og man vil kunne kigge direkte ned i mange af haverne og ind på den kommunale kirkegård. Man kan forestille sig, at der er begravelse i gravlunden, samtidig med at der er fest oppe på taget af det nye byggeri. Det vil også give øget trafik til et område, hvor der er i forvejen er mange biler morgen og eftermiddag, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen vil kunne se det høje etagebyggeri fra sin have - og beboerne i byggeriet vil kunne kigge ned i hans have. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Frygter skinproces

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra bygherren. Men ejerne af "Den Røde Okse" oplyser, at bygherren ikke ønsker at stå frem, før høringsfasen er slut. Det ærgrer de naboer, TV SYD har talt med.

- Det eneste, der måske kan afmystificere det her, det er jo at komme ud af busken og så vise, hvad det er for noget. Så længe vi skal gætte, så tror jeg bare, vi kommer til at få flere og flere rygter, og folk bliver mere frygtsomme, siger Henrik Hallen.

Henrik Hallen har lavet sin egen illustration af byggeriet i Google Earth. Ifølge hans visualisering bliver flere hundrede borgere direkte berørt af indblik fra det planlagte etagebyggeri. Foto: Silas Brandt Lilliecrona

Trods de omfattende protester er flere skeptiske overfor, om indsatsen nytter noget.

- Man ser ofte, at en høring bliver en skinproces. For en sag bliver aldrig sendt i høring, hvis der ikke er et flertal for det i byrådet. De kan jo bare stemme det igennem, siger Brian Andersen.

Vil gøre byen mere attraktiv

Der tegner sig et flertal for byggeriet, som kræver en ændring af kommuneplanen og lokalplanen. Men formanden for plan- og byudviklingsrådet, Henning Ravn (V), lover at lytte.

- Jeg hører både negative og positive holdninger, men vi forholder os ikke konkret til tingene, inden høringsperioden er udstået, siger han.

Det er en ret stor ændring i forhold til det, der oprindeligt var lagt ud. Det kan bygge noget højere her?

- Jo, det er det. Men vi arbejder jo hele tiden kontinuerligt i Esbjerg på at gøre byen attraktiv, have attraktive lejligheder og kvalitetsbyggeri og at vi fortætter byen lidt, siger Henning Ravn.

Større profit er ikke nok

Et andet medlem af udvalget, Hans Erik Møller (S), ser mere skeptisk på projektet.

- De borgere, som har bosat sig i byen, skal langt hen ad vejen kunne stole på kommuneplanen og lokalplanerne. Det er altså ikke nok at argumentere med, at bygherren kan få større profit ved at bygge højere, siger han.

Der skal vel også ske en form for udvikling. Kommunen vil jo gerne tiltrække nogle flere borgere?

- Ja, men vi skal ikke kun tænke på at tiltrække borgere. Vi skal også tage meget hensyn til de borgere, der bor i byen, siger Hans Erik Møller.

Høringsfristen udløber den 10. december.

Våbnene væltede ind på frit lejdes sidste dage - så mange fik politiet

M
Udgivet

Syd- og Sønderjyllands Politi har nu kunnet gøre den samlede mængde effekter indleveret under frit lejde-aktionen op. I alt modtog kredsen 3678 effekter, og særligt de sidste dage var der travlt.

I november kunne man uden konsekvenser indlevere sine ulovlige våben til politiet, og det gav hos Syd- og Sønderjyllands Politi altså 3.678 effekter. Torsdag aften var mængden ellers blot på 3.022 effekter, hvorfor der resten af perioden - fredag og lørdag - altså var travlt og kom 656 effekter ind, skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Vi har haft meget travlt hele perioden, for borgerne har virkelig taget godt mod det sjældne tilbud, fortæller vicepolitiinspektør hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Vraa Larsen.

De indleverede våben fordelte sig således:

  • 1.992 skydevåben

  • 439 blankvåben

  • 1.247 andet, især ammunition

Det var især skydevåben, der kom ind på de sidste to dage. Fra fredag morgen til afslutningen lørdag eftermiddag kom nemlig 408 skydevåben ind.

I alt slog 1.414 syd- og sønderjyder vejen forbi politistationerne med våben, og det har været en succes sammenlignet med eksempelvis 2017, hvor politikredsen i alt fik 1.918 effekter ind.

- Vores mål var at få så mange ulovlige våben som muligt væk fra gaden for at øge alles sikkerhed. Faktisk har vi modtaget flere våben, end vi gjorde ved en tilsvarende frit lejde aktion i 2017, så vi er meget tilfredse med resultatet, siger politiinspektøren.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com