Sønderjyde laver videoer på sønderjysk til tusindvis af følgere

Hør en filmanmeldelse fra Æ Beton Blokker. Han taber tråden et sted, men det er han ligeglad med. Det er, hvad der sker, når man er 'live', som han siger. Han retter sjældent sådan nogle små 'bøffer'.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

52-årige René Christiansen har med 11.000 følgere på Facebook gjort sit modersmål, sønderjysk, til en ting på nettet.

Sociale medier er som en gammeldags lykkepose, hvor meget egentlig er noget, man ikke har brug for. 

Men en gang imellem dukker der noget op, der er rigtigt originalt. Æ Beton Blokker er et eksempel.

René Christiansen - også kendt som Æ Beton Blokker - i værkstedet. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD

Fra sin garage fortæller han om sin gøren og laden, dagen og vejen, fortæller vittigheder, der ikke er helt stuerene, men heller ikke over kanten og anmelder gamle tjubang-film fra 1970'erne. Og meget, meget mere. 

Han er en 52-årig videoblogger. Det begyndte for fem år siden, da han var strøgvagt i Sønderborg.

- Jeg kom ind i en butik, hvor de sad og så noget på YouTube. Og så sagde jeg, hvordan kan man tjene penge på sådan noget lort. Prøv at se om du kan lave noget bedre, sagde de, og så var jeg jo nødt til at prøve, fortæller Æ Beton Blokker, der i det civile liv hedder René Christiansen.

- Det med Beton Blokkeren kom, da jeg en dag var på vej hjem fra arbejde. Der så jeg en reklame for en lækker beton blok, og så tænkte jeg, ja, det er det, min blog skal hedde, fortæller René.

Æ Beton Blokker deler pladsen i sit fantastiske univers med en lige så fantastisk Ford Mustang, som han har brugt 10 år på at sætte i stand. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD

René har været lagerarbejder, strøgvagt og arbejder i dag hos Bauhaus i Sønderborg. Nu er det lidt ferskt at gengive Renés talestrøm på rigsdansk, men vi skal jo tænke på alle dem, der ikke er så lykkelige at være født i Sønderjylland. Og sproget betyder meget for René.

- Det betyder det hele. Det er ikke sikkert, at alle synes, at det er rigtigt sønderjysk, men det er mit sønderjysk, og det er der heldigvis mange, der synes godt om, siger Æ Beton Blokker.

Og René har de sønderjyske papirer i orden. Han er født i Sønderborg og har boet hele sit liv i den sydøstlige del af Sønderjylland.

Æ Beton Blokker midt i sit fantastiske univers også kendt som æ garage. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD

Æ Beton Blokker udkommer en gang om dagen hver dag året rundt. Han har sine segmenter, hvor han fortæller vitser, som han i stor udstrækning får fra sine fans, og så er der filmanmeldelser.

- Jeg elsker film fra 50'erne, 60'erne, 70'erne og 80'erne. Nogle gange snakker jeg om gamle veteranbiler, nogle gange er jeg ude i konens drivhus, og andre gange laver jeg mad i køkkenet, fortæller den glade mand.

Fronten på Renés Mustang. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Et bredt udvalg af americana i Renés garage. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
René er en sønderjyde med benzin i blodet. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Under kølerhjelmen på Mustangen. Renere bliver det vist ikke. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Det benzinmærke har vist aldrig været til salg i Danmark. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Trods en tydelig smag for amerikanske ting og sager, har Æ Beton Blokker aldrig været i staterne. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Model af en Sherman-kampvogn som René også selv har sat i stand. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Mustanghesten på Mustangvognen. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD
Efter at el-priserne er blevet mere normale, er der igen lys i Æ Beton Blokkers fantastiske univers. Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD

Hver blog begynder med en hilsen:

- Velkommen til mit fantastiske univers, begynder en blog typisk. Og det univers er så stort set identisk med bloggerens garage, der er fyldt med ting, der enten har med biler at gøre eller med USA eller begge dele på én gang.

René har også måttet lære at leve med berømmelsens pris. En af dem er at være et kendt ansigt.

- Vi var i Givskud Zoo, og så kom der en familie hen og siger, hej, Beton Blokker, moin, moin. Kender du dem, spørger min kone så. Nej, siger jeg, det må være nogle af mine følgere å Facebook. Der er selvfølgelig også mange, der vil have en selfie eller en autograf, siger René.

René drømte som barn om noget helt andet. Han ville være skuespiller.

- Men så sagde min mor og far, at jeg skulle få mig en ordentlig uddannelse først, og så kunne jeg altid blive skuespiller bagefter, fortæller René.

- Men nu er jeg skuespiller, instruktør og producent, og jeg laver alt det, jeg kunne have lavet i Hollywood, men bare med min mobiltelefon her i garagen i Rinkenæs. Det er fedt, konstaterer han.

Foreløbig er bloggeriet kun en tidskrævende hobby, men han kunne tænke sig at gøre det full-time.

- Det kunne være fedt, det ville jeg gerne. Måske hvis der viser sig en sponsor eller to derude....

Efter fem dage i telt sparede han 9.950 kroner

Rasmus Trini ligger i telt i dagevis for at komme først til de gode åbningstilbud i Billigblomst i Fredericia. Foto: Dennis Plougmann, Billigblomst
Udgivet

35-årige Rasmus Trini fik lørdag formiddag det, som han havde ventet på i fem dage.

En robotplæneklipper til 50 kroner.

Rasmus Trini har siden mandag ligget i kø foran havecentret Billigblomst i Fredericia. Her kunne han som del af et åbningstilbud nemlig spare 9.950 kroner på plæneklipperen.

Rasmus Trini fik lørdag formiddag sin plæneklipper. Foto: TV 2 Fyn

På de fem dage er Rasmus Trini blevet en del af hverdagen hos de ansatte i butikken, mens de har gået og gjort klar til åbningen.

- Han kom ind og besøgte os en gang i mellem, når han lige skulle på toilet, eller have noget at spise eller en kop kakao, fortalte Tommy Jessen, der er centerchef i butikken til TV SYD fredag.

I løbet af ugen fik den 35-årige køligger selskab foran butikken.

- Timerne gik lige pludselig enormt hurtigt fra torsdag formiddag, for så kom alle dem, hvor jeg tænkte: De burde have været her i mandags, siger Rasmus Trini, fortæller han til TV 2 Fyn.

De klæder sig ud som orker og trolde, men genren har en vigtig funktion i hverdagen

M
Udgivet

Op mod 15.000 fantasyfans stimler i weekenden sammen om det mytiske univers, hvis fortællinger rummer drager og trolde, men også handler om alt fra politik til klimaproblemer.

Går du forbi en ork, elver eller Storm Trooper i Esbjerg i weekenden, så ser du ikke syner.

For 10. gang afholdes nemlig Fantasyfestival. Bibliotekaren Kirsten Bloch kom med den fantasifulde idé for et årti siden, og Esbjerg Kommunes Biblioteker førte den ud i livet.

Første gang deltog omkring 500 i en højskolebygning, og i weekenden ventes op mod 15.000 at tage del i festlighederne, som nu spreder sig over hele byen.

- Det er fedt at se, at det har vokset sig til det her. At man i Esbjerg, af alle steder, åbner en portal til en anden verden, er stort. Folk har villet have det til København, men det sker ikke, fortæller Fantasyfestivals projektleder, Jacob Holm Krogsøe.

Til Fantasyfestival ser man mange udklædte, der også deltager i lørdagens parade.

Festivalen byder på filmforestillinger, foredrag, udklædningsparader, oplevelsesløb og bogmesser, hvor kendte fantasyforfattere møder deres publikum og omvendt præsenteres for publikums fortællinger.

En af dem, der skal præsentere, er Maria Gessner Roland.

Hun kommer fra Store Darum nær Bramming, er til hverdag biologilærer og har deltaget flere gange ved Fantasyfestival.

Fantasyfestival 2024

Har udgangspunkt fra Esbjerg Hovedbibliotek, men foregår over det meste af byen.

Det er gratis at opleve festivalens aktiviteter i byen, butikker og på biblioteket. Derudover kræves et armbånd for at komme til foredrag og andre aktiviteter, ligesom der er ekstra betaling for Fantasy Quest Esbjerg.

Til festivalen kommer fire internationale fantasyforfattere i form af Angie Sage, Evelyn Skye, Ryan Cahill og Taran Matharu.

Hele programmet for festivalen kan ses her.

Derfra har hun fået stor inspiration, og på lørdag kan hun også kalde sig forfatter, når hun debuterer med to fantasybøger, Brakhideøje og Thalliyalora.

- Det er perfekt at udgive ved festivalen. Jeg er spændt, glad og håbefuld. Det er nervepirrende at udgive til læsere, der måske, måske ikke, kan lide bøgerne, siger Maria Gessner Roland.

Maria Gessner Roland med sine to værker Brakhideøje og Thalliyalora. Foto: Maria Gessner Roland

For mange vil fantasyuniverset virke som en fjern virkelighed. Jacob Holm Krogsøe og Maria Gessner Roland er dog enige om, at fantasy ikke bare er troldmænd og drager, men har en vigtig funktion i hverdagen.

Fantasy med samfundsproblemer

Ifølge Jacob Holm Krogsøe, er genren og festivalen naturligvis et fællesskab og en fascination. Men det er i endnu højere grad et vigtigt afbræk virkeligheden.

- Efter 9/11 kom der masser af superheltefilm, som kan bruges til at flygte fra en grum hverdag. Fantasy er også til for at vise, at de gode kan vinde over de onde, forklarer projektlederen.

Jacob Holm Krogsøe, projektleder Fantasyfestival Esbjerg Foto: Jacob Holm Krogsøe / Fantasyfestival

Og det er altså ikke blot godsindede, der nedlægger onde væsener. Faktisk er temaerne sikkert nogle, du også diskuterer til hverdag.

- Min første bog er præget af identitet og politiske intriger. Toeren og de kommende bøger kigger ind i klimaproblemer, og om vi kan undgå at forbruge alle jordens ressourcer, forklarer Maria Gessner Roland om sine fantasybøger.

Maria Gessner Rolands to bøger, der præsenteres på en bogreception lørdag under Fantasyfestival. Foto: Maria Gessner Roland

Den nykårede forfatter sammenligner det at læse og skrive fantasy med at meditere.

- Jeg har før haft svært ved at mærke følelser, men med fantasy kan jeg gøre det gennem mine karakterer, siger Maria.

Bredere appel

Ugen op til festivalen har været travl for Jacob Holm Krogsøe og bibliotekets ansatte, der er ved at omdanne Esbjerg Bibliotek og byen til et fantasyunivers.

Blandt de op mod 15.000 deltagere ventes også gæster fra Tyskland, Norge og Sverige. Og faktisk er klientellet blevet langt bredere end tidligere.

- Da jeg var ung og spillede rollespil, mødtes man, nærmest i det skjulte, på biblioteket. I dag gemmer man ikke længere væk, at man er nørd. På Fantasyfestival kommer alle.

- Jeg har set fodbolddrenge, der normalt slet ikke er i det, som kommer og oplever wow-effekten ved udklædningerne og festivalen, siger Jacob Holm Krogsøe.

FantasyQuest er nyt koncept i jubilæumsåret

Til årets Fantasyfestival introduceres FantasyQuest.

FantasyQuest er et oplevelsesløb, hvor youtuberen 'Lakserytteren', har bidraget til at udvikle en unik historie og opgave, som deltagerne skal løse.

Den foregår lørdag den 14., og i dagtimerne er den henvendt mod familier, mens der skrues op for uhyggen og sværhedsgraden om aftenen.

70 skue- og rollespillere, heraf en stor del hyret ind via Dystopia, er med til at udfordre i oplevelsesløbet.

Questen har fået 1,95 millioner kroner fra Esbjerg Kommunes Kultur- og Oplevelsespulje i perioden 2023-2026, skriver Fantasyfestival.

I jagten på bred appel har projektlederen forsøgt at tiltrække alment kendte fantasystjerner, som eksempelvis Viggo Mortensen, der var med i filmen Ringenes Herre.

Det lykkedes ikke, men i stedet kommer Lars Andersen, der med store bueskyttekundskaber har været Robin Hoods læremester i filmen Robin Hood fra 2018.

- Det er en drøm at blive Europas største fantasyfestival. Der er vi ikke endnu, men der er et kæmpemarked for det især i Nordtyskland. Det kunne være fedt at gøre Esbjerg til europæisk hovedstad for fantasygenren, siger Jacob Holm Krogsøe.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com