Kommune sparer 6.000 mælkekartoner ved at servere lokal mælk til Erna
Et pilotprojekt, hvor ni plejehjem har modtaget fed mælk fra Fiskbæk Gårdbutik, har nu ført til en permanent aftale. Kommunen har derudover indgået flere nye aftaler med lokale leverandører.
Den lidt federe mælk passer borgerne på plejehjemmet ret godt.
- Det er dejligt. Det smager rigtig godt, siger 88-årige Erna Thøgersen der får lidt mælk i et glas og også lidt i kaffen.
I cirka et halvt år har Sønderborg Kommune kørt et pilotprojekt, hvor de har modtaget mælk til ni plejehjem fra Fiskbæk Gårdbutik, der holder til ved Gråsten Landbrugsskole.
Her har borgerne på fem plejehjem forelsket sig i mælken, og de vil ikke gå tilbage til det, de havde før.
Projektet hører under kommunens Handleplan for Fødevarer, hvor man blandt andet arbejder for at bruge flere lokale leverandører af madvarer og mindske madspild.
Derfor har kommunen nu ændret nogle af sine SKI-aftaler, der er statens og kommunernes indkøbsaftaler. På den måde har de bedre muligheder for at lave deres egne indkøbsaftaler i stedet for at få fra såkaldte totalleverandører.
- Vi har undersøgt, om Fiskbæk Gårdbutik kunne fungere som leverandør. Vi har undersøgt hvor meget CO2, vi sparer i emballage, og om det hænger sammen prismæssigt. Det gør det, siger fødevarekoordinator i Sønderborg Kommune, Lene Lund Boisen.
Sparer 5.880 mælkekartoner
Mælken produceres af køerne på Gråsten Landbrugsskole, hvor den hældes i spande og videre over i flasker, når den kommer til køkkenet på Møllegårdens Plejecenter.
Her er der regnet på, hvor lang tid personalet skal bruge på at håndtere mælken, men også hvor mange mælkekartoner man har sparet væk. Det er blevet til 5.880 kartoner årligt for de ni plejecentre.
- Udover kartonerne skal mælken jo heller ikke transporteres over lange distancer, så kan vi også undgå noget madspild ved at være at mere direkte kontakt med vores leverandør, forklarer Lene Lund Boisen.
Hos Fiskbæk Gårdbutik hilser man det velkommen, at kommunen vil til at handle deres varer mere lokalt, da det er med til at støtte op om virksomheder og skabe en interesse for lokale institutioner som Gråsten Landbrugsskole.
- Vi er rigtig glade for, at kommunen tager det op. Det betyder selvfølgelig noget for vores økonomi at få kommunen som kunde, men også en stolthed over at vi kan levere til kommunens plejehjem, siger Bjarne Ebbesen, der både er bestyrelsesmedlem i Fiskbæk Gårdbutik og forstander på landbrugsskolen.
Vil gerne lave 100 aftaler
I Sønderborg Kommune har man nu lavet i alt ni aftaler med lokale madleverandører, som leverer varer som oksekød, fisk og grøntsager.
Det er den vej, man gerne vil i kommunen, lyder det fra formand i Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, Tom Hartvig Nielsen (S).
- Jo flere aftaler, jo bedre. Kan vi få 100 lokale leverandører, er det fint. For mig er det vigtigt, at vi tænker bæredygtigt, kvalitet og selvfølgelig pris. De ting skal hænge sammen, siger Tom Hartvig (S).
Strategien i kommunen har sin oprindelse tilbage i 2016, men SKI-aftaler har været en af barriererne i forhold til at lave de lokale aftaler.
- Når man på et plejehjem får en bøf fra en lokal leverandør, og fisken er fanget lige herude, jo mere vi kan gøre af det, er det godt for vores borgere, og så støtter vi jo også lokalt, siger han.