Det er ikke bare strandkantsaffald - her er tre lækre opskrifter med tang
Tangsuppe, pasta med tang eller fisk rimmet i tang - vi har fundet tre lækre opskrifter, der kan inspirere dig til at tage tang med hjem i køkkenet.
Du kender det måske bedst fra strandkanten, hvor det ligger i hobevis og ser både tørt og kedeligt ud.
Vi snakker selvfølgelig om tang. For man kan faktisk spise langt størstedelen af de tangarter, der er at finde i Danmark - og ud over at de både kan være spændende og lækre så er tang også super sundt.
Man bør dog holde sig fra at spise tangarterne kællingehår, søl og butblæret sargassotang, da disse kan indeholder store mængder af arsen.
Derfor har vi samlet tre bud på, hvordan du kan bruge tang i dit eget køkken. Vi har brugt VILD MAD-appen, der ud over at give gode tips til at sanke i den danske natur også har over 130 opskrifter til mere end 100 vilde råvarer.
Tangsuppe
Denne tangsuppe er lavet på blæretang, men fungerer også med både sukkertang eller lav klørtang. Suppen er relativt nem at lave, og så tager det cirka 45 minutter, hvis man har det rigtige udstyr. Opskriften er fundet på VILD MAD-appen og er lavet af Thomas Laursen.
Sådan laver du tangsuppe.
Ingredienser:
Et kilogram blæretang (sukkertang og lav klørtang kan også bruges)
Dashi til en liter suppe (to breve)
To spiseskefulde lys miso
100 gram fisk eller rejer
Et vildt løg
Sådan gør du:
1. Start med at tørre toppen af blæretanget i en dehydrator. Alternativt kan man bruge en ovn på 50 grader med lågen på klem i 12 timer. Det er vigtigt, at man bruger tørret tang i denne opskrift, da man ellers ender med tangslim i stedet for tangsuppe.
2. Kom herefter to breve dashi i en liter vand og kog den forsigtigt op. Sluk for varmen og tilsæt miso heri. Når miso er kommet i suppen, må den ikke koge igen.
3. Snit det vilde løg fint.
4. Tilsæt tang, tynde skiver fisk eller rejer og fintsnittet løg og tilbered disse let i den varme suppe.
5. Servér med det samme.
Kilde: Thomas Laursen, VILD MAD-appen.
Pasta med tang og urter
Hvis man mangler noget at servere med sin pasta - der for én gangs skyld ikke er pesto - så kan man med fordel kigge mod havbunden. Denne pastaret er let og hurtig at lave - det tager cirka 35 minutter og er velegnet som hovedret. Tangtypen er underordnet i denne ret.
Opskriften er fundet på VILD MAD-appen og er lavet af David de Silva.
Sådan laver du pasta med tang og urter.
Ingredienser:
300 gram spaghetti
100 gram tang
To spiseskefulde olivenolie
To spiseskefulde smør
Et fed hvidløg
En deciliter vilde urter - ramsløg, kørvel, brøndkarse, salturt. Jo flere urter, jo bedre
Salt
Sort peber
Sådan gør du:
Bring en stor gryde vand i kog med godt med salt i. Vandet skal smage næsten som havvand.
Kog spaghettien efter pakkens anvisning.
Imens skæres tangen i strimler, som passer til spaghettien.
Hak hvidløget fint.
I en anden gryde varmes olie, smør og tang, mens hvidløget sautéres let heri. Tang og hvidløg må ikke tage farve, men skal blot blive klare.
Når pastaen er kogt færdig, løftes pastaen over i tang og hvidløget og vendes rundt heri. Smag til med salt og peber.
Hak de vilde urter fint og drys ud over pastaen.
Servér med det samme.
Kilde: David de Silva, VILD MAD-appen.
Fisk og skaldyr rimmet i tang
Denne ret er især god med både fisk og skaldyr som eksempelvis kammusling og torsk. Retten egner sig bedst som en forret eller som en let hovedret. Opskriften er til den sværere side, og det tager cirka 75 minutter at lave. Opskriften kan laves med fingertang eller sukkertang.
Opskriften er fundet på VILD MAD-appen og er lavet af Thorsten Schmidt.
Sådan laver du fisk og skaldyr rimmet i tang.
Ingredienser:
500 gram frisk fingertang eller sukkertang
100 gram tangeddike eller æblecidereddike, hvis du ikke har tangeddike
Havsalt
Rørsukker
500 gram frisk fisk eller skaldyr
Sådan gør du:
Læg friske stykker finger- eller sukkertang udspredt på et skærebræt, så det ligger helt fladt. Det er vigtigt, at man smager på tangen. På denne måde får man indtryk af, hvor meget salt man skal bruge. Hvis det smager meget salt, skal man supplere med lidt mindre salt.
Påfør lidt tang- eller æblecidereddike, så tangen er let fugtig.
Strø lidt havsalt og en smule sukker over tangstykkerne. Mængden af salt og sukker afhænger af, hvor salt tangen naturligt er.
Skær fisk eller skaldyr i meget tynde skiver. Skiver på 2-5 millimeter er perfekt.
Placer de tynde skiver fisk eller skaldyr på tangen.
Fold tangen over, så de tynde skiver er dækket på begge sider. Pres let på det hele, så tangen sidder tæt om fisk og skaldyr.
Lad det stå i én time ved stuetemperatur. Tjek om fisk eller skaldyr er blevet let tilberedt. Hvis ikke, skal det have længere tid.
Servér.
Kilde: Thorsten Schmidt, VILD MAD-appen.