Fejloperation gjorde ham lam - nu tager han 10 kilometer i kørestol
58-årige Keld Matthiesen tager turen på 10 kilometer i sin kørestol til Royal Run i Aabenraa. Det betyder hårdt arbejde for overkrop, arme og hænder. Det eneste, han frygter, er grusstierne på ruten. Ellers er der ikke meget, der kan slå ham ud.
Keld Matthiesen er en mand i sin bedste alder. 58 år. Han har et fuldtidsjob som compliancespecialist hos virksomheden Abena i Aabenraa. Han har to voksne døtre, der har skænket ham børnebørn. Fritidslivet er fyldt med sportsaktiviteter som løb, basket, tennis, cykling, fitness og badminton. Kort sagt et aktivt liv som mange kun drømmer om.
Jeg regner med at kunne klare turen på halvanden time. Med en god grundform og resten på viljestyrken så tror jeg på den tid
Keld Matthiesen, Aabenraa
Til Royal Run 2. pinsedag i Aabenraa napper han den længste rute. Den på 10 kilometer.
- Jeg glæder mig meget til at opleve det kæmpearrangement udspille sig. Og så glæder jeg mig til at se kronprinsen. For efter Royal Run er sat i søen, så er flere begyndt at dyrke sport, og det er skønt at se, siger Keld Matthiessen.
Når Keld dyrker sine mange sportsinteresser, hverken løber eller går han. For det kan han ikke. Benene vil ikke lystre.
'Lille' operation fik omfattende konsekvenser
En operation i 2005, som skulle fjerne en lille fedtknude ved rygmarven, der gav snurren i en storetå, gik galt. Lægerne på Odense Universitetshospital havde ifølge Keld ellers givet indtryk af, at det nærmest var en rutineoperation, men sådan blev det ikke.
- Jeg vågnede efter operationen og var lam fra hoften og ned. I den første tid efter var der et lille håb om, at jeg kunne få mere af min førlighed igen, fortæller Keld Matthiesen.
Han kastede sig derfor med ildhu og stædighed ud i en genoptræning, hvor alle kræfter og mange timer dagligt blev brugt på at komme til hægterne. Hans krop skulle holdes i gang og blive stærk.
Men lige meget hjalp det på førligheden i benene. Keld Matthiesen måtte indse, at han skulle tilbringe sit liv i en kørestol uden evnen til at bruge benene. I den forbindelse måtte han også opgive sit daværende arbejde.
Ingen selvmedlidenhed
- Det var ikke en let tid - hverken mentalt eller fysisk, og jeg måtte i en periode have hjælp af blandt andet psykologer. Men jeg er et optimistisk menneske, så derfor besluttede jeg forholdsvis hurtigt, at det ikke nyttede noget have selvmedlidenhed.
Keld blev derfor ved med at træne og dyrke sport.
- Den velvære, jeg får ved at dyrke motion, betyder utrolig meget. Faktisk er motion og bevægelse også med til at holde mine smerter på afstand.
- Man kan godt
Keld Matthiesen er i dag formand for Aabenraa Parasport. Her er der omkring 100 medlemmer.
Han og basketholdet er at finde i målområdet på Dyrskuepladsen om formiddagen, inden 10-kilometeren til Royal Run skydes i gang.
- Vi vil gerne vise det gode fællesskab, vi har, og at man kan have meget glæde af motion, selvom man har et handicap. Desuden kan folk få lov at prøve at spille basket i en kørestol.
Keld har været med til at starte et utal af sportsdiscipliner - bl.a. kørestolsskate, el-hockey og svømning. Selv er han aktiv kørestolsbasketball-spiller, og han dyrker også tennis og badminton, underviser i fitnesscenter, og ikke mindst så cykler han på sin håndcykel.
- Den har jeg brugt meget. Blandt andet cyklede jeg med min daværende kæreste tilbage i 2015 til Spanien for at samle penge ind til skleroseforeningen. Vi cyklede 2365 kilometer på turen.
Overkrop på hårdt arbejde
De 10 kilometer til Royal Run skal tilbagelægges på hjul, hvor det særligt er overkroppen, armene og hænderne, som kommer på arbejde.
- Jeg regner med at kunne klare turen på halvanden time. Med en god grundform og resten på viljestyrken så tror jeg på den tid, griner Keld.
- Det eneste, der måske bekymrer lidt, er, at der er grus på noget af ruten. Og så har jeg faktisk revet en sene over i min ene skulder for et år siden i forbindelse med basket, den håber jeg ikke driller.