I dag begynder usædvanlig sag mod 74-årig tiltalt
Det sker ikke ret ofte, at mennesker med demens bliver tiltalt for alvorlig kriminalitet, men netop sådan en sag begynder i dag i Kolding.
Klokken 9 mandag begynder sagen mod en 74-årig demensramt mand ved Retten i Kolding.
Den 9. december sidste år forvildede han sig ind i en kvindelig medbeboers lejlighed på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld.
Skulle vi måske træde et skridt tilbage og overveje, hvordan vi skal håndtere den slags sager?
Birgit Feldtmann, professor i strafferet og straffeproces, Aalborg Universitet
På grund af sin demens havde den 74-årige ifølge familien svært ved at finde rundt. Da han kom ind i den 99-årige kvindes lejlighed, forsøgte hun at få ham ud, men manden gjorde modstand og udøvede ifølge anklageskriftet vold mod hende.
Den 99-årige kvinde fik brud på hoften, skulderen og næsen og blev samme dag opereret. Dagen efter fandt en laborant på Kolding Sygehus hende død.
Den 74-årige er tiltalt for legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter under særdeles skærpende omstændigheder med døden til følge.
Og det er ikke ofte, at domstolene behandler den type sager.
- Det er en usædvanlig sag. Jeg har i hvert fald hverken som anklager, dommer eller forsvarer haft en tilsvarende sag. Det er usædvanligt, at en demensramt mand, der ikke forstår, hvad han har gjort, bliver tiltalt for vold med døden til følge, siger den 74-åriges forsvarer Anja Hedegaard Nielsen.
Giver det mening?
Domstolene har ikke statistikker over antallet af sager, hvor demensramte borgere bliver dømt.
I 2020 var der et tilfælde i Horsens, men flere regioner, retspræsidenter og dommere, som TV SYD har kontaktet, medgiver, at den type sager er sjældne.
Samtidig stiller juraprofessor Birgit Feldtmann fra Aalborg Universitet spørgsmålstegn ved, om det overhovedet giver mening at gennemføre en retssag mod en demensramt mand.
- Skulle vi måske træde et skridt tilbage og overveje, hvordan vi skal håndtere den slags sager? siger hun og påpeger også, at der venter mandens forsvarer en svær opgave.
- Normalt vil du som forsvarer have en dialog med din klient og få at vide, hvad der er sket ud fra vedkommendes perspektiv. Noget tyder på, at man ikke kan have den samtale i den her sag, siger hun og peger også på, at man risikerer at gå glip af vigtige nuancer i sagen.
Der er afsat fem dage til sagen og indkaldt 10 vidner. Den ventes afgjort enten den 29. oktober eller 4. november.
Den 74-årige nægtede sig gennem sin forsvarer skyldig i anklagerne, da han blev fremstillet i grundlovsforhør sidste år. Retten har besluttet, at den 74-årige ikke skal være til stede under sagen på grund af hans sygdom.