Vandet dikterer fremtiden - Forskere og borgere skal finde løsningerne
Projektet ClimateBlue skal kigge ind i og finde løsninger på en fremtid, hvor vandet i højere grad kommer til at diktere hvor og hvordan borgere i Danmark kan bo, arbejde og leve langs kysten.
I projektet ClimateBlue deltager i Syd- og Sønderjylland kommunerne Vejle, Kolding og Haderslev, der alle har haft udfordringer med vandproblemer.
Kommunerne skal sammen et forskerteam, inddragelse af borgere og medarbejdere fra flere klimavirksomheder over de kommende tre år udvikle bæredygtige og langsigtede løsninger for klimatilpasninger langs kysterne i blandt andet de respektive områder.
- Projektet adskiller sig fra andre klimaprojekter ved at vove sig helt ud på den ’tynde is’ og tage hul på samtalen om, hvordan vi samskaber et fremtidigt samfund, hvor vandet vil ændre landkortet, siger klimaprofessor og leder af SDU Climate Cluster Sebastian Mernild
ClimateBlue har modtaget støtte fra EU's Interreg Deutschland-Danmark-program, og ud over de nævnte kommuner og deres borgere, deltager forskere fra SDU Climate Cluster, mens Miljøstyrelsens Center for Klimatilpasning, Klimatorium og Region Syddanmark tager del i projektet.
Det er særligt stormfloden i oktober 2023, der har sat skub i projektet, og ClimateBlue vil i høj grad tage afsæt i erfaringerne derfra.
- Helt overordnet er vores ambition at levere indsigter, viden og input til udvikling af lokale, regionale og nationale langsigtede strategier for kysttilbagetrækning. Indtil nu har vi hverken i Danmark eller Tyskland talt særlig højt om at give land tilbage til vandet. Derfor forventer vi i projektet at kunne bidrage til at modne den offentlige og politiske samtale, lyder det fra Sebastian Mernild.
ClimateBlue har et samlet budget på 27 millioner kroner, hvoraf 17 stammer fra Interreg Deutschland-Danmarks program. Det starter den første marts 2025.