Partier er blevet enige om erstatningsaftale til minkavlerne
Der er mandag aften indgået en politisk en aftale om den erstatning, som minkavlerne har ventet på siden den 4. november, hvor de fik besked på at aflive deres mink.
Mandag aften er der landet en aftale om erstatning til de danske minkavlere. Aftalen er indgået mellem regeringen, SF, De Radikale, Venstre og Liberal Alliance.
Aftalen indeholder erstatning for blandt andet tempobonus, aflivede mink, fremtidig indtjening og nedrivning af fx bure og stalde. Følgerhvervet som fodercentraler og pelserier får også erstatning.
Aftalen lyder på op mod 19 milliarder kroner.
- Aftalen giver en fair og rimelig erstatning, så minkavlerne kan komme videre, siger fungerende finansminister Morten Bødskov fra Socialdemokratiet på et pressemøde.
Glad formand
Minkavlerne har ventet i måneder på en afklaring, og nu er første rigtige skridt taget, siger formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen fra Hedensted.
- Jeg er glad for, at der er en aftale. Vi har ventet på den længe. Det er vigtigt, at den er på plads, siger han.
Om beløbets størrelse siger minkavlernes formand:
- Det er nogenlunde indenfor skiven, men det er svært at forholde sig til. Vi skal lige se aftalen på tryk, lige nu er det runde tal. Det er mange forskellige ting, pengene skal gå til, siger Tage Pedersen.
Det er også grunden til, at beløbet ikke er landet på et præcist tal, lyder det.
Hovedpunkterne i aftalen
- Minkavlerne modtager en erstatning for de mink, der er slået ned i 2020, men som ikke blev pelset, og derfor ikke kan sælges.
- Minkavlerne modtager erstatning for tabt fremtidig indtjening i 2022-2030.
- Den forventede restværdi af minkavlernes uudnyttede ting (eksempelvis stalde og bure, red.) erstattes.
- Følgeerhverv som fodercentraler, pelserier eller minkauktionshuse, der er afhængige af minkavl, kan også få erstatning, hvis over halvdelen af omsætningen er baseret på dansk minkavl.
- Udbetalingen af den såkaldte tempobonus, som regeringen lavede for at få minkavlerne til at aflive deres mink hurtigt, ventes at blive udbetalt i februar.
- Aftalen indeholder en dvaleordning, så avlere kan genoptage erhvervet, når forbuddet om hold af mink udløber næste år.
Kilde: Ritzau
Udbetaling fra februar
De første penge fra erstatningen kan udbetales i februar, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
- Den store erstatning kommer senere. Her har vi brug for taksationskommissionen. Men de første penge vil kunne udbetales til februar, siger Rasmus Prehn.
Skal godkendes først
Mink-aftalen er afhængig af godkendelse fra EU. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) forventer dog, at godkendelsen vil falde på plads, så aftalen ikke bremses af EU.
- Vi har en rigtig god og tæt dialog med EU-kommissionen, og jeg tror, at vi får landet en god aftale med dem. At stå at garantere det kan man aldrig på det her felt, men vi skal nok komme i mål, siger Rasmus Prehn.
Mink kan vende tilbage
Der afsættes 60 millioner kroner til de minkavlere, der ønsker at genopstarte erhvervet, når forbuddet mod minkavl udløber d. 31. december 2021. Den del af aftalen bliver kaldt en dvaleordning.
Både Dansk Folkeparti og De Konservative forlod forhandlingerne, fordi de ville have en mere omfattende dvaleordning.