Stor skuffelse i Lunderskov: - Skal der virkelig lig på bordet?
Selvom det får nogle passagerer til at krydse sporene ulovligt, er der ingen udsigt til, at adgangsforholdene for handicappede og folk med barnevogn bliver forbedret på Lunderskov Station foreløbigt.
Borgerne i Lunderskov har i årevis kæmpet for bedre tilgængelighed på deres togstation, og alt tyder på, at den kamp ikke slutter foreløbigt.
For et nyt svar fra Transportministeriet viser, at der ikke er planer om at gøre noget ved problemet.
- Det er en skuffelse. Pengene de er jo sat af, så det er en narresut, hvis der ikke sker noget, siger Steen Sparvath, der er formand for Lunderskov Lokalråd.
Farlige situationer
Den manglende tilgængelighed på stationen betyder, at borgere, der ikke kan benytte trapperne for at nå frem til det rigtige spor, krydser sporene.
Det resulterer i farlige situationer. Derfor stiller lokalformanden nu selv spørgsmålet:
- Skal der virkelig lig på bordet, før der sker noget?
Spørgsmål til ministeren
Det kontante svar kommer, efter at det lokale folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) netop har fået svar på en henvendelse til transportminister Thomas Danielsen (V).
Her skriver ministeren blandt andet, at der, som led i Infrastrukturplan 2035, ikke er aktuelle planer om tilgængelighedstiltag på Lunderskov Station.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at ministerens svar ikke på nogen måde tilkendegiver, hvornår borgerne i Lunderskov kan forvente, at der kommer en løsning, siger Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Ikke godt nok
Lunderskov Station er en af de 12 togstationer i landet, som tidligere er udpeget, fordi den ikke lever op til FN´s Handicapkonvention.
Derfor fulgte Ombudsmanden i februar 2023 op på deres syv år gamle konklusion med en henvendelse til Transportministeriet omkring, hvordan fremtidsudsigterne for bedre handicapfaciliteter så ud.
Se spørgsmål og svar fra ministeren her
Spørgsmål:
Vil ministeren redegøre for, hvornår Lunderskov Station kan vente at få forbedret tilgængeligheden, så passagerer herfra ikke skal over skinnerne for at komme frem til afgang?
Svar:
Der er desværre mange togstationer rundt om i landet, som ikke lever op til moderne standarder for tilgængelighed. Konkret på Lunderskov Station er der en gangtunnel, men som en række andre stationer er der desværre ikke elevatorer. Med aftalen om Infrastrukturplan 2035, som blev indgået af et meget bredt flertal i Folketinget, heriblandt SF, er der afsat en pulje på 650 mio. kr. til forbedringer af tilgængeligheden frem mod 2035. Forbedringer som følge af de løbende udmøntninger af puljen kommer oven i den løbende forbedring af tilgængeligheden, der sker, når Banedanmark fornyer eksisterende stationer. Der er ikke som led heri aktuelle planer om tilgængelighedstiltag på Lunderskov Station.
Kæmpet i flere år
En gruppe borgere har længe forsøgt at få forbedret forholdene på stationen.
Derfor skuffer det også, at der fortsat ikke sker noget.
- Det kommer desværre ikke bag på mig. Jeg har forsøgt i ni år, og har haft kontakt til kommunen, DSB, Banedanmark og lokale politikere, siger Julie Scheuer.
Hun lider af en sjælden sygdom ved navn Ehlers Danlos. Det betyder, at hun ikke kan benytte trappen, der fører under skinnerne. I stedet krydser hun skinnerne, selvom det er ulovligt.
Et knudepunkt
Lunderskov Station fungerer i dag som et knudepunkt for togtrafikken. I 2023 var der, ifølge passagertal.dk, 121.068 påstigninger i Lunderskov.
Derfor undrer det også Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), at Lunderskov Station foreløbig ikke er prioriteret.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke er klar over, hvilke stationer, der bliver prioriteret, og i hvilken rækkefølge tilgængeligheden skal forbedres, siger hun.
650 millioner kroner for øget tilgængelighed til togstationer
Folketinget har – senest i forbindelse med behandlingen af folketingsbeslutning B 15 af 17. december 2010, der vedrører Folketingets gennemførelse af FN’s Handicapkonvention – bedt Folketingets Ombudsmand om at følge udviklingen i ligebehandlingen af mennesker med handicap ”og evt. meddele påtale, hvor dette er muligt inden for ombudsmandens kompetence.
”Af politisk aftale om infrastrukturplan 2035 fremgår det, at aftaleparterne (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne) er enige om at afsætte en pulje på 650 mio. kr. i perioden fra 2022 til 2035 til at øge tilgængeligheden til stationer i hele landet. Det primære formål med puljen er at gøre togstationer mere tilgængelige for alle mennesker uanset behov og dermed sikre, at rejser kan foretages spontant på tværs af landet. Tilgængelighedsprojekter kan blandt andet omfatte justering af perronhøjder, ledelinjer, niveaufri adgang og elevatorer. Udmøntningen af puljen baseres på et princip om rullende planlægning, så der hvert år besluttes nye projekter i takt med, at disse bliver undersøgt.
Kilde: Forbrugerombudsmanden