Så teenager miste livet efter påkørsel: Lokomotivfører advarer mod at gå på skinnerne
Lokomotivfører ved DSB Jens Lund Hansen opfordrer alle uanset handicap og gangbesvær til ikke at gå på togskinnerne, da det kan få fatale konsekvenser for såvel ofrer som lokomotivførerne.
Togene kører stærkt forbi Lunderskov Station.
Alligevel oplever lokomotivfører Jens Lund Hansen, at folk af og til går over skinnerne.
- Man bliver frustreret, fordi man ser en, der går over sporet, og man kan ikke gøre noget. Du kan bare se vedkommende, og du kommer tættere og tættere på, siger han.
Og det har store konsekvenser for Jens Lund Hansen og hans kollegaer, når folk ikke når hele vejen over.
- Jeg har kollegaer, der er stoppet på det og aldrig er kommet videre, fordi de rent psykisk er slået fuldstændig ud. Det er altså heller ikke sjovt at se, når man rammer et andet menneske, fortæller han.
Jens Lund Hansen har flere gange selv oplevet påkørsler i forbindelse med sit arbejde. Blandt andet har han stået med en teenager, der ville kaste en flaske efter toget med den konsekvens, at han faldt ind i toget og mistede livet.
- Jeg har også haft en oplevelse med en landevejsridder, hvor han stod i sporet med sin hund og sin barnevogn. Han overlevede heldigvis, fordi han kun blev ramt med 60 kilometer i timen, siger Jens Lund Hansen.
På TV SYD fortalte vi i sidste uge om 45-årige Julie Scheuer, der er blandt dem, der krydser skinnerne.
Hun lider af den sjældne sygdom Ehlers Danlos, der i perioder gør det umuligt for hende at gå ned af trappen, henunder sporet og op ad trapperne på den anden side.
Hvis man spørger DSB, så skal Julie Scheuer, hvis hun skal mod Kolding, i stedet for tage toget i den modsatte retning til Vejen, hvor der er en elevator og så vente på næste tog og tage turen tilbage østpå.
Selvom det er noget af en omvej, så er det ifølge lokofører Jens Lund Hansen ingen undskyldning for at gå over skinnerne.
- Det er altså virkelig, virkelig store kræfter, de er oppe imod. Vi stopper altså ikke bare lige på på 25 meter eller noget, siger han og fortsætter:
- Hvis vi for eksempel som her på Lunderskov Station kan køre ind med 160 kilometer i timen, så flytter vi os 41 meter i sekundet.
Langt sejt træk
Tal fra Trafikstyrelsen viser, at flere bliver ramt af tog, fordi de opholder sig ulovligt på banearealerne og er uopmærksomme.
Sidste år gik det ud over 16 personer. Det er seks mere end året før og det højeste antal i syv år.
Jens Lund Hansen forstår godt problematikken med trapperne på stationen, men han håber, at folk vil droppe gangen over skinnerne uanset sygdom, handicap eller andet besvær.
- Det er klart, at i den ideelle verden, skulle alle stationer have en elevator, det er der ingen tvivl om, men det er altså livet, man sætter på spil, når man går henover skinnerne, siger han.
Lunderskov Station er en af 12 stationer i landet, som Folketingets Ombudsmand i 2016 vurderede til ikke at have ordentlige forhold for borgere med fysiske handicap.
I et skrifteligt svar til TV SYD skriver Banedanmark, at:
- Det er et langt sejt træk, for det kræver ofte omfattende opgraderinger."
- Det er en politisk beslutning, hvilke projekter der skal prioriteres. Inden der udarbejdes oplæg til politisk beslutning, sker der en bred høring, bl.a. af DSB og Danske Handicaporganisationer, skriver Thomas Bruun Jessen fra Banedanmark.
Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Thomas Danielsen, om forbedringerne af stationen i Lunderskov.