Lukning af børnehave frustrerer tilflytter
Søren Østergård flyttede til Taps med forestillingen om, at hans kommende børn skulle gå i byens børnehave. Den ser nu ud til at lukke, efter fem ud af seks partier indgik et forlig for næste års budget i Kolding Kommune.
For tre år siden flyttede 29-årige Søren Østergård og hans kone i et hus lige overfor Taps Børnehave.
De har ingen børn, men det planlægger de at få inden for de næste par år. Han håbede på, han skulle følge en kommende søn eller datter i daginstitution i lokalområdet, men det ser nu ud til at blive en længere tur.
Børnehaven har været i kommunens søgelys for besparelser og dermed været truet for en lukning. Der går kun 20 børn i institutionen, der er normeret til at rumme 40.
Lukningen ligner nu at være snublende tæt på, efter et næsten enigt byråd tirsdag aften satte underskrift på et forlig af næste års budget.
Søren Østergård overværede byrådsmødet. Inden da var han en del af en demonstration foran rådhuset i Kolding. Han mener, at løbet er så godt som kørt for at holde børnehaven åben.
- Det er et meget spinkelt håb, fordi det virker som om, at der sidder et meget enigt byråd, der har truffet den her beslutning. Det er lige meget, hvor mange gode argumenter vi har, og hvor meget vi står på hovedet, siger han.
Søren Østergård har forståelse for, at kommunen kigger mod byens børnehave, når den ikke rummer det normerede antal børn. Han håbede dog alligevel, at kommunen ville overveje andre løsninger end en lukning som eksempelvis en fusionering.
Andenbehandlingen af budgettet skal ske den 26. september, hvor det først er der, den officielle lukning vil være mejslet i sten.
Fem ud af seks partier var enige om udspillet til budgettet, hvor kun Dansk Folkeparti stemte imod.
Føler ikke politikerne har lyttet
Foruden Søren Østergård var flere af forældrene til børn i institutionen mødt op til demonstrationen.
En af dem var Linda Damm. Hun er mor til fireårige Johannes, der går i børnehaven.
De seneste par uger har hun inviteret lokalpolitikere ud for at se stedet. På trods af tirsdagens forlig får hun flere politikere på besøg onsdag og fredag, mens der også er demonstration i byen på mandag i næste uge.
Hun mener dog ikke, at kommunen har lyttet til de argumenter, de er kommet med for at holde børnehaven åben.
- De, der har været herude, har fyret floskler af, og at det blot har været for syns skyld, så de kunne sige, at de har været herude. Ingen af dem har rejst spørgsmålet om, der er en anden måde at gøre det på, siger hun.
Formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Kolding Kommune, Hans Holmer (SF), har sympati for borgernes engagement, men er ikke enig i, at de ikke har lyttet.
- Hvis vi kan se, at der er pladser andre steder, hvor børn også kan få et godt tilbud, så er det også der, vi prøver at se tingene i det perspektiv, og de har et ønske om at have det som i dag, siger Hans Holmer (SF), og fortsætter:
- Derfor har vi haft forskellige måder at se ind i det på, men jeg synes også, vi har lyttet og givet svar på mails og ved at møde op og tage dialogen.
Kommunen vil med lukningen spare 745.000 kroner om året.
Vil ikke flytte fra byen
Søren Østergård arbejder til dagligt som skolelærer på Brændkjærskolen i Kolding. Derudover sidder han med i byens landsbyforening, der arbejder på at gøre byen attraktiv for andre at flytte til.
Flere små virksomheder er åbnet, efter de rykkede til byen. Søren Østergård har også været med til at få gang i foreningslivet.
Lukningen af den lokale børnehave vil være et knæk på den drøm, ham og hans kone forestillede sig, da de flyttede til Taps. Det får dem dog ikke til at flytte igen, selvom deres kommende børn nu ser ud til at gå i børnehave i nabobyen Vonsild.
- Det er selvfølgelig muligt, men det var ikke det, der var drømmen, da vi flyttede hertil. Det var, at man kunne gå over på den anden side af gaden og aflevere barnet til en kendt voksen og ikke i en overfyldt institution som i Vonsild, siger Søren Østergård.
Ifølge kommunen vil lukningen ske som en glidende overgang i løbet af 2024.