Han har haft 88 forskellige adresser - nu sørger han for, at nye tilflyttere føler sig hjemme
Efter et liv med misbrug og hjemløshed er Kim Brohus faldet til ro. Han har titlen som velkomstambassadør i et stort boligkvarter.
Plastikposerne fra det lokale supermarked er fyldt op med småkager, chokolade og en praktisk opvaskebørste.
Der er lige flyttet nye beboere ind i det almennyttige boligkvarter Lerpøtparken i Varde, og Kim Brohus skal ud og overrække velkomstgaver.
- Så får de nye tilflyttere hilst på en af dem, der bor herude, og næste gang vi møder hinanden, så hilser vi igen. Det er vigtigt, fortæller Kim Brohus.
Den 63-årige førtidspensionist har været velkomstambassadør i knap et år, og for ham er det vigtigt, at alle føler sig godt tilpas i boligområdet.
- Jeg har selv en baggrund som hjemløs i omkring 20 år, og jeg har boet 88 forskellige steder. Så det er lidt specielt, at jeg nu byder velkommen i kvarteret. Men jeg synes bare, at det er fantastisk, at det kan lade sig gøre.
Allerede tidligt i livet kom Kim Brohus på børnehjem. Senere voksede han op hos en landmand ved Grindsted, og de sidste 13 år har han boet i Varde.
Del af noget større
Det frivillige arbejde som velkomstambassadør er en del af en større boligsocial helhedsplan for området, der dækker 700 lejemål i Lerpøtparken og Isbjergparken i Varde.
Formålet er at få flere til at blive en del af fællesskabet og de lokale samfund, fortæller projektleder Hanna Esmarch Lund fra Det Boligsociale Team.
- Det betyder rigtig meget for trygheden. Det at man ikke bare bor, men lever et sted. Vi kan se, at det virker, og at flere beboere gerne vil involveres og være frivillige. For fire år siden var der 10 frivillige, nu er vi 80, siger Hanna Esmarch Lund.
For mange ensomme
Kim Brohus bliver som regel altid godt modtaget, når han ringer på hos nye lejere, og det er en god måde, at sørge for at de føler sig set, mener han.
Ifølge velkomstambassadøren er der ellers for mange, der sidder alene i deres lejligheder.
- Det er det, der gør et godt naboskab. Et boligkvarter kan være nok så fint og flot, men det hjælper jo ikke noget, hvis de fleste sidder i ensomhed. Så hellere lidt ukrudt i krogene, hvis folk smiler og er glade, siger Kim Brohus.
Kim bliver boende
For Lerpøtparken i Varde har velkomstambassadørerne været en succes, og Kim Brohus er klar med velkomstposer, når der igen kommer nye beboere.
- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle opleve det her. Jeg har haft 88 adresser i løbet af mit liv, og det er jo vanvittigt. Nu bor jeg pludselig fast et sted, og her bliver jeg nok, til jeg skal bæres herfra, siger Kim Brohus.
Hvad er en boligsocial helhedsplan?
En boligsocial helhedsplan er en 4-årig udviklingsplan for en helhedsorienteret indsats i et boligområde. Formålet er at forbedre det boligsociale miljø. Indsatserne i den boligsociale helhedsplan er lavet i et tæt samarbejde med forskellige afdelinger i Varde kommune og ud fra de målsætninger der er vedtaget landspolitisk.
Der arbejdet ud fra 4 mål:
1. Der skal ske et fagligt løft af børn og unge, så flere bliver skoleparate, og flere tager en uddannelse.
2. Børn og unge skal støttes i et liv uden kriminalitet, og områderne skal opleves trygge.
3. Flere bliver tilknyttet arbejdsmarkedet.
4. Flere er en del af fællesskabet og deltager aktivt i samfundet.
Kilde. Det Boligsociale Team, Varde