Toppolitiker giver kæmpeplan hug på dag ét: - Det er illoyalt
Blækket på visionsplanen 'Kolding kan mere' er knapt nok tørt, før gruppeformændene fra Koldings største partier er ude og kritisere planen.
Det skal være slut med store siloer, lukkede områder og gaffeltrucks i første parket på Kolding Havn.
Det mener i omegnen af 50 personer - fortrinsvis erhvervsfolk og andre pengestærke - med tilknytning til Kolding, som selv har udformet en stor visionsplan for havnen, der skal åbnes for borgerne.
I planen 'Kolding kan mere' beskrives det, hvordan de store erhvervsbygninger på havnen skal erstattes med et attraktivt miljø med boliger i stil med havnemiljøet i Vejle.
Planen er ved midnat blevet lanceret på hjemmesiden www.koldingkanmere.dk.
Men forslaget, der også skal lave store ændringer andre steder i byen, får en lunken modtagelse hos Kolding Kommunes to største partier i byrådet, nemlig Venstre og Socialdemokratiet.
- Det er altid dejligt, når nogen interesserer sig for vores by, siger Venstres gruppeformand i byrådet, Jakob Ville, som også er bestyrelsesmedlem i Kolding Havn.
Men her stopper roserne da også.
- Der er også politikere med i gruppen, og det her er ligeså meget et politisk valgoplæg. Det er kun et halvt år siden, der kom en strategi for Kolding Havn, og som blev præsenteret og stemt igennem i byrådet. Også af nogle af dem, der lige nu illoyalt arbejder i den nye gruppe. De politikere, der sidder med, har lige siddet og stemt for noget andet. Det, synes jeg, er utroværdigt, siger han og fortsætter:
- Jeg synes ikke, at virksomhederne på havnen er tjent med, at de skal gøres til et valgtema. Den debat har vi haft gang i. Jeg har mere fokus på, at vi ændrer byen indefra og ud.
Det her er et indspark i valgkampen
Birgitte Munk Grunnet, Socialdemokratiet, Kolding Kommune
Et indspark i valgkampen
Socialdemokratiet er ikke klar til at flytte erhverv væk fra havnen. Det siger partiets gruppeformand Birgitte Munk Grunnet, som også er bestyrelsesformand for Kolding Havn, og som har hørt om den nye visionsplan.
- Det er skønt med mange dedikerede mennesker, som har visioner for Kolding. Men jeg ser det også som et forsøg på at lukke vores erhvervshavn og få boliger ind i stedet, og det støtter vi ikke. Det er jo kun et år siden, at et enigt byråd vedtog en plan for mere by og grønnere havn, og det gjorde vi for at skabe ro for virksomhederne på havnen. Det her er et indspark i valgkampen, og vi tager gerne mod idéer til, hvordan vi får flere borgere til at bo i Kolding midtby og gør den grønnere, siger Birgitte Munk Grunnet.
Spændt borgmester
Borgmesteren derimod er ikke afvisende.
- Jeg venter på forsalget med spænding. Jeg er altid åben over for en dialog med folk, der kommer med gode forslag, siger borgmester i Kolding Kommune, Knud Erik Langhoff (Konservative).
I 2018 forsøgte man sig med et lignende projekt til stor utilfredshed hos havnens virksomheder, og det faldt til jorden med et brag.
- Havnedebatten startede i 2018, hvor Konservative gik ud og sagde, at vi vil ombygge dele af havnen. Det er en grundholdning, at vi gerne ser, at vi udnytter dele af havnen til andre formål. Men vi har også respekt for, at der ligger aftaler (med virksomheder, red.), som vi bliver nødt til at respektere, siger han.
Det er dog ikke kun havnen, som erhvervsfolkene foreslår at omkalfatre.
De vil også lave store ændringer i midtbyen, ved campusområdet, i banegårdskvarteret og i det, de kalder "Design city" syd for havnen. Se billeder og beskrivelser af projektet her.
Der afholdes et borgermøde om projektet 3. februar.