Kraftig vækst i antal nye studerende i sydjysk studieby trods færre unge

Foto: Campus Kolding
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Officielle tal viser, at der er optaget fem procent flere studerende i Kolding – men det reelle tal er 25 procent, og forklaringen skal findes i udlandet.

Trods faldende ungdomsårgange, så går det rigtig godt med at tiltrække studerende. I hvert fald hvis man spørger i Kolding, hvor årets optag af nye studerende slår sidste års optag med 25 procent.

Det er et tal, der vækker begejstring. Blandt andet på IBA Erhvervsakademi Kolding, som alene på sin nye bacheloruddannelse har optaget 202 studerende. Stort set alle kommer fra lande udenfor EU – og de betaler derfor selv hele uddannelsen, som koster 225.000 kroner - plus leveomkostninger.

4 ud af 10 er fra udlandet

Det er Campus Kolding, der har lavet en foreløbig opgørelse over, hvor mange nye studerende, der egentlig er blevet optaget på byens videregående uddannelser.

Ifølge de officielle tal fra den koordinerede tilmelding (KOT) har de videregående uddannelser i byen optaget 946 studerende mod 901 i 2023. Det svarer til en stigning på fem procent.

- Men hvis vi medregner de mange internationale studerende på uddannelser med fuld egenbetaling samt danske og internationale studerende på SU-berettigede top-up og kandidatuddannelser, så er optaget steget fra 1.421 sidste år til 1.776 nye studerende i år, og det er jo et helt andet tal, siger Mikael Sorknæs, som er leder af Campus Kolding.

659 af de nye studerende er fra udlandet, og en meget stor del af dem kommer fra lande udenfor EU. Det svarer til at 37 procent af de nye studerende er fra udlandet.

Næsten 40 procent af de nye studerende i Kolding er fra udlandet. Størstedelen betaler selv deres uddannelse. Foto: IBA

Ny uddannelse revet væk

Det er især IBA Erhvervsakademi Kolding, der trækker mange nye udenlandske studerende.

En nyoprettet bacheloruddannelse, BSc International Business Management, er blevet ”revet ned af hylderne” af udenlandske ansøgere.

de her uddannelser er ikke SU-baseret. Det vil sige, de får ikke en krone fra den danske stat. De betaler selv hele uddannelsen og alle deres leveomkostninger

Britt Johnsen, kommunikationschef, IBA, Kolding

- Vi fik 1594 ansøgninger til de 202 pladser på uddannelsen, fortæller kommunikationschef, Britt Johnsen.

De 202 pladser er ikke besat gennem det koordinerede optag. Det er pladser, som er oprettet på licens fra Coventry University, som IBA har samarbejdet med i mange år.

Får ikke SU

Samlet set har 539 internationale studerende sagt ja tak til den tilbudte studieplads hos IBA. Det er 408 flere end de 131 studerende, der startede på en af de dengang fem engelsksprogede uddannelser i september 2023.

- Alle har betalt, men om vi ender på 539 nye studerende på de engelsksprogede uddannelser, ved vi først ved studiestart. De fleste skal have visum, og vi ved af erfaring, at der kan være enkelte, der ikke får et, fortæller Britt Johnsen.

- Det, der er helt særligt ved de internationale studerende, vi har nu – i forhold til dem, vi havde før 2017 – er, at de her uddannelser ikke er SU-baseret. Det vil sige, de får ikke en krone fra den danske stat. De betaler selv hele uddannelsen og alle deres leveomkostninger, fortæller Britt Johnsen.

Antal nye studerende IBA, Erhvervsakademi Kolding

Uddannelser (Coventry University)

Antal af optagne ansøgere, der har betalt studieafgifterne – 2024 (men ikke fået visum endnu)

Antal af internationale ansøgere, der begyndte deres studier på IBA i 2023

BSc International Business Management (begynder først i 2024) 3-årig

263

-

Top-up BA International Business 1-årig

78

52

Top-up BSc Informatics 1-årig

28

14

MSc International Business 14 måneder

87

25

MSc Business and Organizational Psychology 14 måneder

39

16

MBA General Management 14 måneder

44

24

I 2017 besluttede daværende uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), at ”rydde op” og skære 25 procent i antallet af udenlandske studerende på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne efter kritik af, at for få kom i arbejde i Danmark efter endt uddannelse.

Fire år senere, i 2021 lukkede den socialdemokratiske regering 4.000 engelsksprogede studiepladser, fordi mange studerende fra EU-lande efter endt uddannelse rejste hjem igen og efterlod sig SU-gæld, som ikke kunne inddrives.

Åbner nu for flere engelsksprogede

En stor del af stigningen i antallet af nye studerende skyldes blandt andet, at der igen er åbnet op for flere engelsksprogede studerende på universiteterne.

I foråret 2023 blev et flertal i Folketinget enige om at give tilladelse til at universiteterne kunne oprette 1100 nye engelsksprogede uddannelsespladser årligt i årene 2024-2028. Fra 2029 stiger tallet til 2500 årligt.

Syddansk Universitet er tildelt 180 af de nye pladser, og 80 af dem er nu optaget på to helt nye kandidatuddannelser på SDU i Kolding, nemlig Data Science og Data driven cand. merc.-uddannelserne.

Antal studerende på to nye uddannelser på SDU

Data Science: 98 nye studerende

Heraf:

  • Danske: 30

  • Øvrig EU: 32

  • Øvrig udland: 36

Data Driven cand.merc.: 23 nye studerende

  • Danske: 11

  • Øvrig EU: 10

  • Øvrig udland: 2

- Der er sket flere ting de sidste par år: faldende ungdomsårgange, den meget lave arbejdsløshed og den høje efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at man simpelthen kan se, at det ikke er muligt  for os at klare os udelukkende med de danske ungdomsårgange. Så for at imødekomme den efterspørgsel, der er fra erhvervslivet, så man har været nødt til at lukke mere op for internationale studerende igen, siger leder af Campus Kolding, Mikael Sorknæs.

Trygt sted at sende sine døtre til

De studerende på IBA kommer primært fra Nepal, Indien og Bangladesh, og det er især erhvervsøkonomi og virksomhedsledelsesfag, de studerer.

- Når unge rejser fra for eksempel Indien og betaler en bacheloruddannelse i Kolding, så skyldes det blandt andet en kombination af eventyrlyst, IBA’s faglige omdømme og det trygge, danske samfund.

- Det sidste er ingen selvfølge i alle lande, så det bliver ofte fremhævet af de internationale studerende, vi taler med, forklarer Britt Johnsen.

Stoppet ved grænsen: Flere kilo fyrværkeri beslaglagt

Bagagerummet var pakket med fyrværkeri, da en dansk mand krydsede grænseovergangen ved Kobbermøller syd for Kruså. Foto: Bundespolizei | Grafik: Benjamin René Klint Nielsen
Udgivet

Ved grænseovergangen Kruså stoppede tysk politi en dansk mand med en sprængfyldt last.

Nytårsaften må gerne være lidt festlig.

Men der er grænser.

Det fandt en danskboende mand ud af, da han forsøgte at passere grænsen til Tyskland i sin Ford S-Max på vej ned for at fejre nytårets komme med sin familie i Sydtyskland.

Ved Kruså grænseovergang satte det tyske Forbundspoliti dog en stopper for festlighederne, da de konfiskerede en mængde fyrværkeri fra mandens bil, skriver Bundespolizeiinspektion Flensburg i en pressemeddelse.

Tyskland og Danmark har nemlig forskellige regler for fyrværkeri.

Kræver duelighedsbevis

Hovedparten af fyrværkeriet bag i mandens bil kvalificerede det tyske politi som kategori F3 fyrværkeri.

Og den slags må kun sælges, ejes og detoneres af personer med autorisation og tilladelse i henhold til den tyske sprængstoflov.

Den 38-årige mand kunne ikke fremlægge et sådant duelighedsbevis, da han blev stoppet klokken 23 søndag aften, og derfor blev fire af de syv fyrværkerikasser konfiskeret.

I alt 3,4 kilo sprængstof.

Manden rejste videre mod Essen med en straffesag for overtrædelse af den tyske sprængstoflov og lidt mindre krudt til at skyde det nyt år ind med.

Forhadt ejendoms skæbne beseglet efter opkøb af lokale

Efter en brand i 2019 er den gamle kros tilstand kun blevet værre. Foto: Josephine Maria Møller
Udgivet

Møllekroen i Løgumkloster er blevet købt af Løgumkloster Lokalråd, og nu skal der ske noget, så området igen kan komme til gavn for de lokale.

- Det ligner lort.

Så kort kan Møllekroen i Løgumkloster beskrives i følge Sten Æbeløe, som bor skråt overfor kroen.

- Inden bygningen brændte i 2019, var den heller ikke køn. Efter branden troede jeg da, at der endelig ville ske noget, men at der skulle gå seks år, havde jeg ikke forestillet mig, siger Sten Æbeløe.

Sten Æbeløe har boet nabo til Møllekroen i Løgumkloster i mange år og fulgt kroens forfald. Foto: Josephine Maria Møller

Han fortæller, at der i årenes løb har været problemer med, at dele af bygningen er faldet ned på gaden og resulteret i, at gaden skulle spærres af.

Men nu sker der endelig noget.

Alle har været irriteret over bygningen.

Henning Christensen, Løgumkloster Lokalråd

For Møllekroen i Løgumkloster er blevet købt af Løgumkloster Lokalråd med henblik på at rive den forfaldne bygning ned.

Skal være til gavn for byen

Henning Christensen fra Løgumkloster Lokalråd er stolt over, at det er lykkes at købe kroen og indgå en aftale om nedrivning med Tønder Kommune.

- Det har været en skændsel for byen, og den har været frygtelig at se på. Alle har været irriteret over bygningen, som med sin placering på indfaldsvejen Møllegade har været noget af det første, som turister har set, når de er kommet til Løgumkloster, siger Henning Christensen.

Stemningen i byen er temmelig god. Nu kan vi få ryddet op og sat gang i noget andet nyt

Henning Christensen, Løgumkloster Lokalråd

Han fortæller, at Møllekroen har været en fremtrædende bygning i byen, hvor der gennem årene er blevet holdt mange fester.

Efter nedrivningen vil lokalrådet i samarbejde med Tønder Kommune udbyde grunden til et nyt projekt, som skal gavne byen og dens borgere.

Kroen nedbrændte efter en ildspåsættelse i januar 2019. Foto: Josephine Maria Møller

- Stemningen i byen er temmelig god. Nu kan vi få ryddet op og sat gang i noget andet nyt. Vi ved endnu ikke, hvad der skal ske med grunden, men det skal være noget, som hele byen kan få glæde af, siger han.

Tønder Kommune forventer, at nedrivningen kommer til at koste mellem 1 og 1,5 millioner kroner.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com