Kraftig vækst i antal nye studerende i sydjysk studieby trods færre unge

Foto: Campus Kolding
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Officielle tal viser, at der er optaget fem procent flere studerende i Kolding – men det reelle tal er 25 procent, og forklaringen skal findes i udlandet.

Trods faldende ungdomsårgange, så går det rigtig godt med at tiltrække studerende. I hvert fald hvis man spørger i Kolding, hvor årets optag af nye studerende slår sidste års optag med 25 procent.

Det er et tal, der vækker begejstring. Blandt andet på IBA Erhvervsakademi Kolding, som alene på sin nye bacheloruddannelse har optaget 202 studerende. Stort set alle kommer fra lande udenfor EU – og de betaler derfor selv hele uddannelsen, som koster 225.000 kroner - plus leveomkostninger.

4 ud af 10 er fra udlandet

Det er Campus Kolding, der har lavet en foreløbig opgørelse over, hvor mange nye studerende, der egentlig er blevet optaget på byens videregående uddannelser.

Ifølge de officielle tal fra den koordinerede tilmelding (KOT) har de videregående uddannelser i byen optaget 946 studerende mod 901 i 2023. Det svarer til en stigning på fem procent.

- Men hvis vi medregner de mange internationale studerende på uddannelser med fuld egenbetaling samt danske og internationale studerende på SU-berettigede top-up og kandidatuddannelser, så er optaget steget fra 1.421 sidste år til 1.776 nye studerende i år, og det er jo et helt andet tal, siger Mikael Sorknæs, som er leder af Campus Kolding.

659 af de nye studerende er fra udlandet, og en meget stor del af dem kommer fra lande udenfor EU. Det svarer til at 37 procent af de nye studerende er fra udlandet.

Næsten 40 procent af de nye studerende i Kolding er fra udlandet. Størstedelen betaler selv deres uddannelse. Foto: IBA

Ny uddannelse revet væk

Det er især IBA Erhvervsakademi Kolding, der trækker mange nye udenlandske studerende.

En nyoprettet bacheloruddannelse, BSc International Business Management, er blevet ”revet ned af hylderne” af udenlandske ansøgere.

de her uddannelser er ikke SU-baseret. Det vil sige, de får ikke en krone fra den danske stat. De betaler selv hele uddannelsen og alle deres leveomkostninger

Britt Johnsen, kommunikationschef, IBA, Kolding

- Vi fik 1594 ansøgninger til de 202 pladser på uddannelsen, fortæller kommunikationschef, Britt Johnsen.

De 202 pladser er ikke besat gennem det koordinerede optag. Det er pladser, som er oprettet på licens fra Coventry University, som IBA har samarbejdet med i mange år.

Får ikke SU

Samlet set har 539 internationale studerende sagt ja tak til den tilbudte studieplads hos IBA. Det er 408 flere end de 131 studerende, der startede på en af de dengang fem engelsksprogede uddannelser i september 2023.

- Alle har betalt, men om vi ender på 539 nye studerende på de engelsksprogede uddannelser, ved vi først ved studiestart. De fleste skal have visum, og vi ved af erfaring, at der kan være enkelte, der ikke får et, fortæller Britt Johnsen.

- Det, der er helt særligt ved de internationale studerende, vi har nu – i forhold til dem, vi havde før 2017 – er, at de her uddannelser ikke er SU-baseret. Det vil sige, de får ikke en krone fra den danske stat. De betaler selv hele uddannelsen og alle deres leveomkostninger, fortæller Britt Johnsen.

Antal nye studerende IBA, Erhvervsakademi Kolding

Uddannelser (Coventry University)

Antal af optagne ansøgere, der har betalt studieafgifterne – 2024 (men ikke fået visum endnu)

Antal af internationale ansøgere, der begyndte deres studier på IBA i 2023

BSc International Business Management (begynder først i 2024) 3-årig

263

-

Top-up BA International Business 1-årig

78

52

Top-up BSc Informatics 1-årig

28

14

MSc International Business 14 måneder

87

25

MSc Business and Organizational Psychology 14 måneder

39

16

MBA General Management 14 måneder

44

24

I 2017 besluttede daværende uddannelses- og forskningsminister, Søren Pind (V), at ”rydde op” og skære 25 procent i antallet af udenlandske studerende på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne efter kritik af, at for få kom i arbejde i Danmark efter endt uddannelse.

Fire år senere, i 2021 lukkede den socialdemokratiske regering 4.000 engelsksprogede studiepladser, fordi mange studerende fra EU-lande efter endt uddannelse rejste hjem igen og efterlod sig SU-gæld, som ikke kunne inddrives.

Åbner nu for flere engelsksprogede

En stor del af stigningen i antallet af nye studerende skyldes blandt andet, at der igen er åbnet op for flere engelsksprogede studerende på universiteterne.

I foråret 2023 blev et flertal i Folketinget enige om at give tilladelse til at universiteterne kunne oprette 1100 nye engelsksprogede uddannelsespladser årligt i årene 2024-2028. Fra 2029 stiger tallet til 2500 årligt.

Syddansk Universitet er tildelt 180 af de nye pladser, og 80 af dem er nu optaget på to helt nye kandidatuddannelser på SDU i Kolding, nemlig Data Science og Data driven cand. merc.-uddannelserne.

Antal studerende på to nye uddannelser på SDU

Data Science: 98 nye studerende

Heraf:

  • Danske: 30

  • Øvrig EU: 32

  • Øvrig udland: 36

Data Driven cand.merc.: 23 nye studerende

  • Danske: 11

  • Øvrig EU: 10

  • Øvrig udland: 2

- Der er sket flere ting de sidste par år: faldende ungdomsårgange, den meget lave arbejdsløshed og den høje efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft betyder, at man simpelthen kan se, at det ikke er muligt  for os at klare os udelukkende med de danske ungdomsårgange. Så for at imødekomme den efterspørgsel, der er fra erhvervslivet, så man har været nødt til at lukke mere op for internationale studerende igen, siger leder af Campus Kolding, Mikael Sorknæs.

Trygt sted at sende sine døtre til

De studerende på IBA kommer primært fra Nepal, Indien og Bangladesh, og det er især erhvervsøkonomi og virksomhedsledelsesfag, de studerer.

- Når unge rejser fra for eksempel Indien og betaler en bacheloruddannelse i Kolding, så skyldes det blandt andet en kombination af eventyrlyst, IBA’s faglige omdømme og det trygge, danske samfund.

- Det sidste er ingen selvfølge i alle lande, så det bliver ofte fremhævet af de internationale studerende, vi taler med, forklarer Britt Johnsen.

Breaking

14-årig død efter påkørsel af flugtbilist

brug ikke Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

14-årig dreng er død efter at være blevet påkørt onsdag aften. 75-årig bilist meldte sig selv til politiet efter midnat.

Den 14-årige dreng fra Grindsted, der onsdag aften blev påkørt af en bil, er afgået ved døden, bekræfter skolelederen fra drengens tidligere skole over for JydskeVestkysten.

Søren Rahbek, der er skoleleder på Lynghedeskolen, som drengen netop havde skiftet til, bekræfter dødsfaldet overfor TV SYD.

- Det er ubærligt, uforståeligt og hjerteskærende det, der er sket. Vores dybeste medfølelse går til de pårørende. Vi har igangsat et kriseberedskab til eleverne fra den pågældende årgang, ligesom vi sørger for, at der bliver talt med eleverne i alle klasser. Derudover har vi opfordret alle forældrene på skolen til at gå i dialog med deres børn, som kan være meget påvirkede, udtaler Birgitte Edens, skoleleder på Vestre Skole og Søren Rahbek, skoleleder på Lynghedeskolen. 

Flugtbilist meldte sig selv

Bilisten er en 75-årig mand fra Grindsted. Han meldte sig selv til politiet efter midnat, fortæller politikredsen torsdag formiddag.

Ulykken skete på Nollundvej kort efter klokken 20. To 14-årige drenge gik på vejen, og den ene blev påkørt, men bilisten kørte væk.

Derfor efterlyste politiet onsdag aften offentligt føreren af bilen, en sølvfarvet VW. Det ene sidespejl var ødelagt, og også noget af frontgitteret var beskadiget.

Derimod har politiet ikke mistanke om, at den 75-årige var påvirket.

- Vi har på nuværende tidspunkt ingen grund til at tro, at der er tale om andet end en tragisk ulykke, siger vicepolitiinspektør Stig Simonsen ifølge politikredsens opslag på X.

Opdateres...

Familie dropper planer om villa og springer på voksende boligtrend

Familien Møller skifter formentlig lejligheden ud med et bofællesskab. De næste par måneder skal de designe bofællesskabet sammen med de andre kommende beboere. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD
Udgivet

I de seneste år er der kommet flere bofællesskaber til i Danmark. Foruden Vejle er der også nye på vej i Horsens og i Sønderborg, ifølge bofællesskab.dk.

Maria og Kasper Møller er vant til at bestemme alt selv. Det er alt lige fra aftensmaden, til hvordan haven skal se ud.

Men nu har de sat sig for at være med til at stifte et bofællesskab, hvor de skal blive enige med andre, hvis der skal købes en fælles robotplæneklipper, og hvis aftenens måltid skal være vegansk eller fyldt med kød.

Der er stor forskel på bofællesskaber i dag i forhold til størrelse, økonomi og hvor meget, man er sammen om

Jesper Ole Jensen, seniorforsker ved Aalborg Universitet

Til gengæld kommer de i det nye bofællesskab, Blåholmen, altid til at have mennesker tæt på, deres børn har nogen at lege med, og de vil ofte kunne sætte sig til bords uden at løfte en finger.

- Det føles lidt som en rutsjebanetur, hvor man både glæder sig helt vildt, men også bliver i tvivl. Men det er, fordi man er usikker på, hvad det bliver til, siger Maria Møller.

Sådan ser visualiseringerne ud af det nye Blåholmen fra Almenr.

På nuværende tidspunkt bor de i en lejlighed i Bredballe nordøst for Vejle med deres to børn på tre år og knap et år.

De havde egentlig en klassisk drøm om et almindeligt hus i et villakvarter, men da de fik øje på projektet i den vestlige del af Vejle, blev de nysgerrige og kunne se fordelene ved et bofællesskab.

- Den her tanke om, at man kan hjælpe hinanden, og at børnene har andre børn at lege med eller kan besøge nogen og danne relationer til dem, det kan jeg godt lide, siger Maria Møller.

Nye bofællesskaber

Bofællesskaber er ikke den primære boform i Danmark, men flere og flere popper frem rundt omkring i landet.

Ifølge en kortlægning fra Aalborg Universitet fra 2022 kommer der årligt 15-20 nye bofællesskaber i Danmark, og i dag er der omkring 400 af slagsen, som vel at mærke kan være vidt forskellige.

- Der er stor forskel på bofællesskaber i dag i forhold til størrelse, økonomi og hvor meget, man er sammen om. Der er sket en udvikling, og der er kommet nogle firmaer til, som er gået i gang med at øge udbuddet, siger Jesper Ole Jensen, der er seniorforsker ved Aalborg Universitet.

Udviklingen kan måske give et skub til tvivlerne. Det var i hvert fald tilfældet for familien Møller.

- Det er jo blevet mere populært, og jeg tror ikke, at vi havde kastet os ud i det, hvis ikke vi havde set det lykkes for andre. Og så er det heller ikke det første bofællesskab, som Almenr står bag, så det giver også en større tryghed, fortæller Kasper Møller.

Bofællesskabet Blåholmen

Vejle får i løbet af de kommende år en ny bydel, der hedder Ny Rosborg, som er et projekt, der har fokus på at være modstandsdygtig overfor oversvømmelser. I Ny Rosborg placeres det aldersblandede bofællesskab Blåholmen, der kommer til at ligge på en fem meter høj holm, så det er beskyttet fra vandmasser.

I alt skal der bygges omkring 36 boliger, der er indelt i tre klynger med et tre etager højt fælleshus med terasse på taget.

Boligerne er ejeboliger og er fra 55-125 kvadratmeter, mens prislejet lyder på 2,8-5,2 millioner kroner.

Byggeriet er ifølge Almenr designet af en arkitekt og bygget med bæredygtige materialer. Det forventes at stå færdig ultimo 2025.

Kilde: Bofællesskabet Blåholmen (almenr.dk)

Selskabet bag projektet hedder Almenr, der har erfaring med at bygge bofællesskaber flere steder i Danmark.

Administrerende direktør i selskabet fortæller, at de blandt andet finder grunden og står for selve byggeriet, mens det så er op til de beboere, der skriver sig op, at bestemme, hvad der skal være i bofællesskabet.

14 ud af 36 familier fundet

Indtil videre er der fundet omkring 14 familier, mens der i alt bygges cirka 36 boliger. Selvom holdet ikke er fuldtalligt endnu, gik Almenr i begyndelsen af september måned ind i designfasen, og her skal familien Møller og de andre bofæller blive enige med Almenr om, hvad de ønsker i deres bofællesskab.

- Vi ved allerede nu, at de nye bofæller har en fælles interesse for kajakker, som er oplagt her ved Vejle Ådal, og så skal vi prøve at skabe nogle rammer, så de kan udleve det ønske sammen, fortæller administrerende direktør i Almenr, Per Feldthaus.

Per Feldthaus er administrerende direktør og står her ved den nye bydel i Vejle, Ny Rosborg, som Blåholmen kommer til at blive placeret i. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Familien Møller har indtil videre skullet lægge et beløb på 40.000 kroner for at være med i det såkaldte designfællesskab, hvor de netop kan præge byggeriet og særligt fællesarealerne.

Det er også her, at de begynder samtalerne om, hvor ofte de skal spise sammen, pleje fællesarealer og så videre.

- Det, synes jeg, er den fedeste del ved det her i stedet for at komme ind i et etableret bofællesskab, siger Kasper Møller.

Positive effekter

Ifølge Social- og boligstyrelsen viser erfaring med bofællesskaber, at det blandt andet kan føre til øget livskvalitet, mindre ensomhed og bidrage til en mindre presset hverdag.

Visulisering af bofællesskabert Blåholmen.

Den betragtning er Per Feldthaus enig i. Han har sat sig ind i flere udenlandske studier på området, og udover at skabe en forretning vil han også skabe gode liv for beboerne, fortæller han.

- Du kan forvente at leve længere, være mindre syg og mere lykkelig. Nære relationer er afgørende for din livskvalitet, og vi vil gerne have at beboerne i Blåholmen er noget for hinanden, siger han på baggrund af de undersøgelser, som han mener at have læst.

Der er endnu halvandet år til at byggeriet forventes at stå færdig. Familien Møller fortæller, at de ikke har valgt bofællesskabet til, fordi de til daglig mangler sociale relationer, men fordi de ser det mere som en af gevinsterne ved boformen.

- Jeg kan godt lide idéen om fællesspisninger, og at det sociale bygges ind som en del af din hverdag, så det ikke er en ekstra ting, du skal ud og jagte i en fodboldklub eller lignende, når man har sparsomt med tid på grund af børn, siger Kasper Møller.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com