Drømmejobbet lå lige for fødderne, men der skulle en omvæltende beslutning til

Lene Matthiesen har fået sit første sygeplejerskejob som 58-årig på dialyseafdelingen på Kolding Sygehus. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD
Udgivet

Lene Matthiesen startede som 54-årig på uddannelsen til sygeplejerske og har nu fået job på Kolding Sygehus. Hun fortryder ikke skiftet sent i livet.

58-årige Lene Matthiesen fra Strib er et levende eksempel på, at det aldrig er for sent.

I hendes tilfælde var det ikke for sent at lave et retningsskift i livet.

Coronapandemien gav hende tid til at reflektere over, om det måske var på tide at prøve noget helt nyt og få et andet perspektiv på ikke kun arbejdslivet, men også livet generelt.

Hun ville gerne arbejde med noget, hvor hun følte, at hun gjorde en mere direkte forskel for mennesker.

Det godt være, at man har ti år tilbage, men det bliver ti spændende år

Lene Matthiesen, Strib

I 2021 startede hun på sygeplejerskeuddannelsen som 54-årig, og i august i år fik hun så sit første sygeplejerskejob på dialyseafdelingen på Kolding Sygehus som 58-årig.

- Jeg er stolt over, at jeg kom godt gennem uddannelsen og hurtigt har fået job. Det viser, at alderen ikke er en hindring. At det også kan være en fordel. Jeg kan godt mærke, det er sværere at lære nyt, men jeg tror også, at jeg med min livserfaring kan bidrage med noget andet, siger hun.

Lene Matthiesen er blevet ansat på dialyseafdelingen på Kolding Sygehus. Her står hun ved et af afdelingens dialyseapparater. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Trodser tendensen

På dén måde har hun trodset tendensen, for sygeplejefaget er presset og har længe været inde i en ond spiral.

Med flere ældre, stiger behovet for sygeplejersker, men mange sygeplejersker forlader sygehusvæsenet i stor stil.

Samtidig falder interessen for at uddanne sig til sygeplejerske. Det har både VIVE og Dansk Sygeplejeråd fortalt.

Men Lene Matthiesen fulgte hjertet, selvom hun godt havde hørt historier om stress i faget.

Lene Matthiesen i et af øvelseslokalerne på sygeplejerskeuddannelsen i Vejle. Hun var alderspræsident og kunne være mor til flere medstuderende. Når de unge talte om weekendens eskapader, havde hun svært ved at tale med. Alligevel var aldersforskellen ikke et problem, siger hun. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Hun har tidligere arbejdet som laboratorietekniker og senest som biblioteksassistent.

TV SYD talte med Lene Matthiesen i 2022, da hun gik på sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, og efter at TV SYD har fortalt flere historier om aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, er det tid til at genbesøge hende.

Blå bog: Lene Matthiesen

  • 58 år

  • Født i Odense og opvokset i Strib, hvor hun nu bor med sin mand og søn på 21 år.

  • Tidligere arbejdet som laboratorietekniker i Aarhus og som biblioteksassistent hos Middelfart Bibliotek

  • I fritiden vandrer og cykler hun og dyrker havsvømning. Derudover tager hun til koncerter, strikker og passer haven

Hun blev færdig i juni 2024 og allerede i august startede hun i sit nye arbejde.

- Jeg tror, at det er sundt at få nye synsvinkler. Jeg havde brug for at lære noget nyt, og det var fantastisk at studere. Så kan det godt være, at man har ti år tilbage, men det bliver ti spændende år, siger hun.

Fordele og ulemper

Der har både været fordele og ulemper ved skiftet.

- På nogle områder er alderen med mig, for jeg ser nok patienten på en anden måde. Jeg har noget livserfaring og ser patienten som et menneske, der har et liv uden for dialyseafdelingen og med respekt for den enkeltes livssituation, siger Lene Matthiesen.

Det er hendes chef, oversygeplejerske på nyreafsnittet, Louise Selmer, helt enig i.

- Lene har noget vigtigt med i rygsækken. Vi ser patienter tre gange om ugen, året rundt. Vi kommer tæt på dem, og der det kan være godt at stå stabilt i sig selv ved at have prøvet forskellige ting i livet. Men i virkeligheden er det underordnet, om man er 24 eller 54, er nyuddannet eller har masser af erfaring, siger Louise Selmer.

Louise Selmer er oversygeplejerske på nyreafdelingen, og det var hende, der ansatte Lene Matthiesen. Foto: Søren Pors Grundahl, TV SYD

Ansættelsen af Lene Matthiesen har intet at gøre med, at det skulle være svært at skaffe sygeplejersker til nyreafsnittet - tværtimod, siger hun.

Faktisk har Louise Selmer lige ansat en sygeplejerske, der ellers var gået på pension, til nogle timers ugentligt arbejde, fordi hun ikke kunne give slip på faget.

For mig handler om at have et afsnit med diversitet og rummelighed for hinandens forskellighed

Louise Selmer, oversygeplejerske, nyreafsnittet, Kolding Sygehus

Lene Matthiesen siger selv, at ulempen ved alderen kommer til udtryk i de teknologiske aspekter af faget.

Her er hun ikke lige så hurtig som hendes yngre kolleger. Men det er ikke et problem, siger Louise Selmer.

- Sygeplejerskerne lærer jo forskelligt og med forskellig hastighed. Så kan det godt være, at det er på it-delen, Lene lærer langsommere. Men så lærer de unge måske noget andet langsommere, end Lene gør. For mig handler om at have et afsnit med diversitet og rummelighed for hinandens forskellighed, siger oversygeplejersken.

At man er oppe i årene betyder heller ikke nødvendigvis, at man har en kortere periode i jobbet end de unge, selvom det er en udbredt myte, som en ekspert tidligere har sagt til TV SYD.

- Om det er en ung, der søger videre efter fire år, eller det er en ældre sygeplejerske, der bliver, til hun skal pensioneres om fem eller otte år, det er jo i bund og grund det samme, siger Louise Selmer.

Andre kompetencer i spil

Lige nu koster det nye job Lene Matthiesens energikonto.

Når hun er faldet mere til ro i sit nye job, har hun et ønske.

- Jeg håber, at kompetencerne fra mine andre job kan komme i spil på et tidspunkt. Men lige nu er det det nye faglige, der er i spil. Så jeg håber, at noget af det, jeg har i min rygsæk, kan komme endnu mere frem, når jeg får noget mere overskud, siger hun.

Familien har bemærket, at sådan et jobskifte koster energi, men hun er ikke i tvivl om, at hun er havnet på den rette hylde.

- Jeg overvejer ikke, at jeg kunne tænke mig et andet job. Så jeg vil gerne blive her, til jeg ikke skal arbejde længere.

Mette skulle spise nytårsmiddagen alene - så skrev hun på Facebook

Mette Andersen har åbnet sit hjem for fremmede nytårsaften, så ingen behøver at sidde alene. Foto: Privatfoto
Udgivet

Mette Andersen skulle spise sin nytårsmiddag alene, men i stedet har hun inviteret fremmede hjem til nytår i sin lejlighed.

"Jeg vil gerne invitere én eller to personer fra Vejle, der måske skal sidde alene nytårsaften, hjem til mig til god mad, da jeg ellers selv kommer til at spise alene."

Sådan indleder Mette Andersen sit opslag i Facebook-gruppen "Det sker i Vejle", hvor hun inviterer gruppens medlemmer til nytårsmiddag.

- Jeg tænker, at flere kunne tage en eller to personer ind til nytår, hvis man ikke er så stort et selskab. Så var der måske flere, der kunne have en god nytårsaften, fortæller Mette Andersen til tvSyd.

Mette Andersen er forholdsvis nytilflyttet til Vejle, hvor hun har boet siden 1. august i år.

Hendes opslag viste sig dog hurtigt at åbne døre for nye bekendtskaber.

Kommentarsporet blev lukket

Opslaget har på under et døgn fået 238 reaktioner fra gruppens medlemmer, og to interesserede nytårsgæster har allerede takket ja til tilbuddet.

Allerede inden Mette Andersen sendte den offentlige invitation ud, havde hun købt godt ind til nytårsmiddagen: To kilo kartofler og omtrent tre kilo flæskesteg.

En stor portion til bare en enkelt person, og derfor besluttede hun at udvide invitationen.

Aftenen kommer dog ikke kun til at handle om mad.

- Jeg tror, vi skal finde nogle brætspil frem og se Kongens nytårstale. Vi skåler, når klokken slår midnat, og ser fyrværkeri, men så har jeg også skrevet til dem (de fremmede gæster red.), at det slutter derefter, siger Mette Andersen.

Udover de nye og fremmede gæster kommer også en af Mette Andersens veninder. Dog først efter maden.

Det, at invitere totalt fremmede ind i sit hjem, håber Mette Andersen på kan sætte et aftryk.

- Det er da kedeligt for dem, der skal sidde alene. Særligt hvis de havde håbet at få selskab på, eller hvis de i mange år har siddet alene og gerne ville ud og hygge sig til nytår, siger Mette Andersen.

Hun afventer svar fra en tredje person. Da hun ikke har plads til flere gæster i lejligheden, har hun valgt at lukke kommentarsporet.

Stoppet ved grænsen: Flere kilo fyrværkeri beslaglagt

Bagagerummet var pakket med fyrværkeri, da en dansk mand krydsede grænseovergangen ved Kobbermøller syd for Kruså. Foto: Bundespolizei | Grafik: Benjamin René Klint Nielsen
Udgivet

Ved grænseovergangen Kruså stoppede tysk politi en dansk mand med en sprængfyldt last.

Nytårsaften må gerne være lidt festlig.

Men der er grænser.

Det fandt en danskboende mand ud af, da han forsøgte at passere grænsen til Tyskland i sin Ford S-Max på vej ned for at fejre nytårets komme med sin familie i Sydtyskland.

Ved Kruså grænseovergang satte det tyske Forbundspoliti dog en stopper for festlighederne, da de konfiskerede en mængde fyrværkeri fra mandens bil, skriver Bundespolizeiinspektion Flensburg i en pressemeddelse.

Tyskland og Danmark har nemlig forskellige regler for fyrværkeri.

Kræver duelighedsbevis

Hovedparten af fyrværkeriet bag i mandens bil kvalificerede det tyske politi som kategori F3 fyrværkeri.

Og den slags må kun sælges, ejes og detoneres af personer med autorisation og tilladelse i henhold til den tyske sprængstoflov.

Den 38-årige mand kunne ikke fremlægge et sådant duelighedsbevis, da han blev stoppet klokken 23 søndag aften, og derfor blev fire af de syv fyrværkerikasser konfiskeret.

I alt 3,4 kilo sprængstof.

Manden rejste videre mod Essen med en straffesag for overtrædelse af den tyske sprængstoflov og lidt mindre krudt til at skyde det nyt år ind med.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com