Play

Internationalt stævne trækker masser af hoppende kaniner til lille by

Hankaninen Fakir har sprunget 2,7 meter i længdehop. Danmarksrekorden er tre meter. Foto: Privat
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

I disse dage dyster mere end 500 kaniner med ejere fra forskellige europæiske lande i kaninhop på sportsbanerne i Gedved.

Måske tænker du, at kaninhop kun er noget for børn?

Sådan er det langt fra.

I weekenden har 64 konkurrencedeltagere fra både Danmark, men også Tyskland, Sverige og Tjekkiet, slået lejr for at dyste i forskellige discipliner i kaninhop på sportsbanerne i Gedved.

22-årige Alison Bøje Jensen løber med kaninen Stald Fuglsangs I'll Fly. Hun begyndte som 12-årig til kaninhop sammen med sin søster.

I alt 511 kaniner skal hoppe og springe i løbet af de tre dage, stævnet varer.

- Det er en sport, som i hvert fald de sidste 30 år, også har været dyrket af voksne under Danmarks Kaninavlerforening. Men ofte er det børnene, der får de voksne i gang, fortæller Aase Bjerner, der er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening.

Aase Bjerner er formand i Horsens og Omegns Kaninavlerforening. Hun har dyrket kaninhop i 30 år. Foto: Privat

Mor og datter i aktion

Det er foreningens to bestyrelsesmedlemmer, Bente Bøje Jensen og hendes ene datter, 22-årige Alison Bøje Jensen, der står arranger det internationale kaninhop-stævne i kaninavlerforening.

- Jeg har glædet mig så meget, selvom jeg ved, vi har megatravlt alle dagene, fortæller Bente Bøje Jensen.

For Bente Bøje Jensen var det hendes to døtre, der fik hende i gang med sporten for nu 10 år siden. Og her hen over weekenden står hun midt i det, hun elsker allermest - at dyste i sin store passion, kaninhop.

- Jeg kan ikke få nok af det, og jeg er afsted til konkurrencer og/eller træning med kaninerne flere gange i ugen, fortæller den 43-årige kvinde fra Juelsminde.

Bente Bøje Jensen træner mage gange om ugen med sine kaniner. Foto: Privat

Kaninhop også for voksne

Omkring 300 voksne danskere dyrker kaninhop som sport, vurderer formand Aase Bjerner.

Ifølge arrangørerne er stævnet i Gedved Danmarks største stævne i kaninhop, Og deltagerne denne weekend er mellem fire år og 73 år.

Bente Bøje jensen sammen med døtrene Julie (19 år), der lige er blevet student. Og Alison (22 år), som er landmand. I 2014 fandt den da 9-årige Julie et hjemmelavet kaninhop på loftet hos mormoren. Det havde Bente lavet til en veninde, der dyrkede sporten, da hun var barn. Det fik pigerne til at plage om at gå til kaninhop.

Store forventninger til kaninerne Pompano, Fakir og Mayon

Ud over at stå for den praktiske del af stævnet, skal både Bente og Alison Bøje Jensen også dømme i dele af konkurrencerne, samt deltage med nogle af deres kaniner. Pompano, Fakir og Mayon.

Fakir hopper her et af sine længste spring.

- Popano er et år, og han har allerede sprunget 2,5 meter i længdehop. Han er virkelig lovende og en god kanin, som jeg har store forventninger til. Fakir topper nu med sine fire år og fire måneder. Han sprang sidste år 2,7 meter.

Hvad er kaninhop?

  • Kaninhop er en sport, hvor alle kaniner kan være med.

  • Her gælder det om at få kaninen til at hoppe over en serie af forhindringer med færrest nedrivninger i den hurtigste tid.

  • Kaninhop startede i Sverige i 1970’erne og kom til Danmark i 1990’erne.

Hop- og seletræning:

  • Alle kaniner kan lære at hoppe, hvis de har lyst. Men det er oftest kaniner som i en ung alder er meget nysgerrige og som bevæger sig rundt på egen hånd, der bliver de bedste hopkaniner.

  • Før du kan starte hoptræningen, er det vigtigt, at din kanin har vænnet sig til at have sele på. Du kan starte med at give din kanin sele på, når den er omkring 10 uger.

  • Det er vigtigt, at du ikke presser din kanin til at skulle hoppe, men lader den få en sjov oplevelse af at løbe stærkt, spise græs eller grave.

  • Når den har vænnet sig til at gå tur i selen, kan du begynde at vænne den til, at du bestemmer, hvor den skal gå hen. Du kan både styre den med selen og ved at berøre den med hænderne ned langs kroppen. Husk at være forsigtig, så kaninen ikke bliver skræmt

Kilde: Danmarks Kaninavlerforening

Det er gode resultater i kaninhop. Danmarksrekord i længdehop er 3 meter sprunget af en fra Kolding, og verdensrekorden er på 3,01 meter sprunget af en kanin fra Sverige.

43-årige Bente Bøje Jensen avler også kaniner og går på udstillinger med dem. Hendes mand tager sig af alle 50 kaniner, når hun i mange weekender er afsted til stævner i kaninhop. Foto: Privat

Kaninspring, avl og udstillinger

Efter Bente Bøje Jensens døtre fik hende i gang med kaninhop for ti år siden, har det også udviklet sig til til avl og udstillinger med kaniner.

Bente Bøje Jensen er afsted til stævner eller træning stort set hver uge året rundt. Foto: Privat

- Jeg elsker konkurrencedelen, og jeg går derfor meget op i at have gode kaniner, der er egnede til at hoppe og springe, fortæller Bente, som samtidig 'røber', at hun har 50 kaniner hjemme, og fortsætter:

- Det er interessant at avle kaniner, for så man kan se deres potentiale fra unger af. De skal være opmærksomme på omverdenen og ikke trykke sig i et hjørne, siger Bente Bøje Jensen.

Kaninen Skovvejens Dream of the Furture springer her med Bente Bøje Jensen Foto: Privat

Masser af træning, viden og lidt held

Også Bentes datter, 22-årige Alison Bøje Jensen, er fortsat aktiv i sporten - også som dommer og avler. Hun har lige nu15 kaniner, hvor den 11 måneder gamle hankanin, Mayon, er hendes store håb.

Med kaninen Mayon håber Alison Bøje Jensen en dag at kunne placere sig højt på ranglisterne i kaninhop. Foto: Privat

- Han har 4000 gode hopkaniner i sin stamtavle, så jeg glæder mig meget til at se, hvad han kan udvikle sig til. Det ved vi først, når han er omkring tre år.

Dybest set ved man ikke, hvor god en kanin bliver til sporten, når den er lille. Det tager flere år med træning flere gange i ugen, før man ser resultatet af sine anstrengelser.

- Man skal helt grundlæggende kunne lide samværet med dyrene, uanset hvad de opnår på hoppebanen, siger Alison Bøje Jensen, som også arbejder med dyr professionelt som landmand.

Bente Bøje Jensen og datter Alison Bøje Jensen deler samme passion og kaninhop, og står gerne øverst på sejrsskamlen. Foto: Privat

- En god kanin skal gå oppe på benene, så man kan se, at den kan lide at hoppe. Den skal være aktiv og ikke sky. Jeg har været avler i 10 år, og i starten var jeg ikke særlig god, da jeg havde fået købt nogle dårlige hopkaniner. Man skal vide en masse om kaniner, deres aner og så lidt held.

I 2022 medvirkede Aase Bjerner og Alison Bøje Jensen sammen med medlemmer af kaninavlerforeningen i Horsens i Netflix-serien 'Vores kæledyrs skjulte liv'.

Par har købt lukket købmand for at skabe liv - men nu er der stukket en kæp i hjulet

René Bernhard (venstre) med sin kone, Henriette Bernhard. Foto: Local Food
Udgivet

Parret Bernhard tror på Nymindegab, selvom den lille by har lidt under butikslukninger. Men de seneste nyheder ærgrer parret.

Det kommer nok ikke til at klinge lige så meget i kassen hos Local Food i Nymindegab, som René og Henriette Bernhard havde håbet.

De åbnede i juni 2023 specialbutikken, hvor man kan købe specialiteter fra 45 forskellige lokale producenter, som ligger maksimalt 50 kilometer fra butikken.

Ikke nok med det, så købte de i oktober 2024 byens gamle købmandsbutik i håb om at skabe mere liv for de mange turister og fastboende.

Local Foods holder til i den hvide bygning her. Den gamle købmand, som parret har købt, ligger i baggrunden til højre for tankstationen. Foto: Google Street View

Længe havde parret håbet, at kundekredsen kunne blive udvidet betragteligt, efter Varde Kommune havde ansøgt om at etablere et sommerhusområde øst for byen.

Men kommunen har fået afslag af By-, Land- og Kirkeministeriet.

Og det ærgrer René Bernhard, der er vokset op i byen og dermed har set, hvordan byen lige så stille er blevet afviklet.

- Nymindegab er efterhånden blevet en by, man holder tilfældigt ind i. Vores mål er, at Nymindegab bliver en by, man kører til. Vi havde udvidet butikken alligevel, men udsigten til måske at få et nyt sommerhusområde var helt klart med til, at vi turde købe den gamle købmand, siger René Bernhard.

Han er dog optimistisk på byens vegne.

- Fra jeg var barn til nu, har der været afvikling. Men der har været et generationsskifte, hvor der er en del nye tiltag på vej, som skal være med til at skabe liv igen, siger René Bernhard, der sammen med sin kone vandt Årets Turismeiværksætterpris 2023, der bliver uddelt af Destination Vesterhavet.

Åben for ansøgninger, men fik afslag

Varde Kommune er landets næststørste turismekommune målt på overnatninger, og derfor vil kommunen naturligt også gerne have endnu flere sommerhuse til at opfylde efterspørgslen.

I 2024 gjorde By-, Land- og Kirkeministeriet det muligt at ansøge om etablerede sommerhusområder i de såkaldte kystnærhedszoner, som ellers skal holdes fri.

Og det var dén mulighed, som Varde Kommune ville udnytte.

Jeg forstår det ikke. Det er jo bare en mark

Ove Sidding Nielsen, jordejer

Området ved Nymindegab er også en kystnærhedszone, men kommunen har fået afslag, fordi det er et område med "særlige landskabsinteresser (...) i et bevaringsværdigt og større, sammenhængende landskab", som der står i afslaget.

- Det er altid træls at få afslag, men der er ikke så meget mere at gøre ved det. Når man går ned og kigger på markerne, så synes vi ikke, at sommerhuse ville ødelægge det landskabelige præg, som vi alle ellers gerne vil bevare, siger Preben Friis-Hauge (V), der er formand for Udvalget for Plan og Teknik i Varde Kommune.

Kystnærhedszonen

Kommunal planlægning for kystnærhedszonen skal sikre, at zonen uden for udviklingsområder friholdes for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængig af en kystnær placering.

Kystnærhedszonen er fastlagt i planloven og dækker som udgangspunkt kyststrækningen fra strandkanten og ca. 3 km ind i landet, dog med lokale variationer. Den dækker de dele af kysten, der ligger i sommerhusområder og i landzone, dvs. ikke områder, der er udlagt som byzone.

Kilde: Plan- og landdistriktsstyrelsen

Feriehusudlejerne vil også gerne have flere sommerhuse.

I 2021 sagde Feriehusudlejernes Brancheforening, at der manglede op mod 10.000 feriehuse til udlejning i sommerferierne, og det budskab blev gentaget igen i 2022.

- Det er vigtigt med nye sommerhusområder, for der er stor efterspørgsel. Det er en balancegang at passe på naturen, for det er også den, vi lever af herude. Jeg er imponeret over det mod, som René og Henriette fra Local Food har, for de løber en risiko. Der er ikke nogen, der investerer i erhverv med usikkerhed over hovedet, siger ny direktør for Visit Vesterhavet, Majken Graver.

Preben Friis-Hauge (V) siger dog, at han ikke har tænkt sig at gøre mere ved sagen. Han vil i stedet undersøge, om andre steder i kommunen kan udlægges til sommerhusgrunde.

For behovet er der.

Han vil ære Johnny Madsen: - Intet mindre kan gøre det

Sådan kan gavlen i Esbjerg komme til at se ud. Grafik: Benjamin René Klint Nielsen
Udgivet

Den aarhusianske kunstner Hans Krull, som var Johnny Madsens ven, skal male et gavlmaleri til ære for den afdøde musiker i Esbjerg.

Johnny Madsens mangeårige ven, Hans Krull, planlægger en kæmpe hyldest til den afdøde musiker og kunster. Han skal portrættere Johnny Madsen på en stor gavl i Esbjerg.

- Jeg er glad for, at jeg får lov til at give ham en goodbye-gave. Og hvis han nu er gået til himmels, så kan han se den ovenfra. Det kan også være han skal bruge et periskop, når han lægger skovlen fra sig nede i helvede, griner Hans Krull.

De to kunstnere har kendt hinanden siden 90'erne og har i deres mangeårige venskab nydt at dele tips og tricks med hinanden.

Hans Krull boede i Esbjerg i 1973. Foto: Privat.

Hans Krull fortæller, at han lærte Johnny Madsen, at få et akrylmaleri til at ligne et oliemaleri. Til gengældt lærte Johnny Mandsen ham, hvordan man i hvert fald ikke skal drive et værtshus.

- Vi kunne bare godt lide hinanden af en eller anden mærkelig grund. Det er lettere at forklare rummets uendeligheden. Det er jo nogle mennesker, man falder i hak med med det samme. Og sådan havde jeg det med Johnny, og sådan tror jeg faktisk også, at han havde det med mig, siger kunstneren.

Opbakning i byen

Selve idéen om en hyldest til Johnny Madsen kom fra Per Bank Lauridsen, der kommer fra Esbjerg og er direktør for Galleri GRISK i Aarhus.

- Det er fedt at lave en hyldest til Johnny Madsen med et gavlmaleri, siger han.

Per Bank Lauridsen fik hurtigt Esbjerg Byforum med på idéen om at lade Hans Krull ære sin afdøde ven på en stor gavl i byen, hvor Johnny Madsen alligevel havde sat et stort præg.

- Der er en smuk historie i, at Hans Krull vil hylde sin ven - og så passer det godt til området, siger galleridirektøren.

Motiver

Der skulle heller ikke meget - hvis overhovedet noget - til for at overtale Hans Krull, der med det samme greb penslen. Og spørger man ham, kan intet mindre end en kæmpe hyldest gøre det.

Det var i stilhed og sine følelsers vold, at han begyndte at male skitsen til den store gavl i Esbjerg.

Han valgte uden tøven at bruge samme farver, som Johnny Madsen ofte brugte i sine malerier. Det, synes han kun, er passende.

- Jeg lyttede til Johnnys sang "Aldrig mere", imens jeg malede skitsen. Så på den måde kommer han med i billedet, fordi den vibration, der er i musikken, går gennem hjertet og ud gennem armen og på lærredet. Så på den måde er han med til at male, siger kunstneren.

Skitsen af det værk, som Hans Krull vil lave i Esbjerg. Foto: Per Bank Lauridsen

Hans Krull har valgt at portrættere Johnny Madsen i to store versioner, hvor én af versionerne læner sig op ad en væg, ligesom albumcoveret til "Udenfor sæson". En tredje version af Johnny Madsen er lille bitte og forsvinder ud i horisonten på Fanø.

Derudover vil kunstneren også skildre et shamanistisk dyr med horn på gavlmaleriet, fordi der i gamle hulemalerier ofte er aftegnet sådanne dyr.

Også Bob Dylan skal ses på gavlen siddende på hug, da han var en fælles inspirationskilde for Johnny Madsen og Hans Krull.

Hans Krull og Johnny Mandsen havde kendt hinanden i mere end 30 år. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Her skal det males

Til maj planlægger Hans Krull at sætte de første penselstrøg på gavlen ved Nygårdsvej 49 i Esbjerg.

Skitsen til gavlmaleriet er allerede blåstemplet af både Johnny Madsens søn, Rasmus Madsen, og hans ven gennem mange år, Allan Olsen.

- De kunne godt lide den, så de har godkendt den. Og det er jo faktisk noget af det vigtigste for mig, for hvis de har sagt, at det var noget lort, så vil jeg ikke lave den, siger Hans Krull.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com