Hun er flyttet tilbage til det plejehjem, hvor hun er vokset op

Tine Ørnfeldt Svensson har selv brugt mange timer som barn på Reballegaard - nu er det hendes børns tur.
Udgivet

Tine Ørnfeldt Svensson er vokset op på Reballegaard, der har huset plejehjem, drengehjem og svineavl. Nu er hun vendt hjem og har overtaget det sammen med sin familie.

Leif var en rigtig sømand med tatoveringer op ad armene, og så havde han altid Cocio og Kongen af Danmark bolcher på værelset. Det husker Tine Ørnfeldt Svensson helt tydeligt, selvom det er flere årtier siden.

Hun besøgte ham tit på det lille værelse ved kvistvinduet, dengang Reballegaard var et plejehjem. Selv boede hun lige på den anden side af gårdspladsen som barn, teenager og ung.

- Det var et hyggeligt hus at komme i, og det ligger der rigtig meget affektionsværdi i. Min søster og jeg har altid rendt igennem hækken, siger hun.

Værelset var halvt så stort, dengang Leif boede på plejehjemmet.

Da hun blev en ung voksen, kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme væk fra barndomsbyen Søvind og til storbyen. I dag er hun dog vendt hjem, og det føles mere rigtigt end noget andet.

- Det er et privilegie at få lov til at gøre et sted, der betyder noget for én til sit eget, og også at prøve at gå efter livsdrømmen om at gøre det her til et særligt sted, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Hun er blevet en blandt mange, der beslutter sig for at vende hjem til dér, hvor hun kommer fra.

Farfar, far og Tine

I 1952 købte Tine Ørnfeldt Svenssons farfar Reballegaard, der ligger i Søvind lidt udenfor Horsens. Dengang var det plejehjem, men det har også fungeret som drengehjem.

- Det har haft enormt mange funktioner det her hus. Der er alle mulige mennesker, der har haft deres gang her, siger hun.

Reballegaard

Gården blev opført i 1877 som et herresæde til et nærliggende gods.

Nu er det hende, hendes mand og to børn, der har den daglige gang. Og alle dem, der lægger vejen forbi deres nyåbnede bed and breakfast.

- Vi tænkte: 'hvordan kan vi bruge alle de her værelser', fordi huset er rigeligt stort bare til os. Så nu er vi gået i gang med det her, og så må vi se, hvordan formen bliver fremadrettet. Nu har vi i hvert fald fået prøvet det af, og jeg har virkelig fået skiftet meget sengetøj henover sommeren, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Det var slet ikke meningen, at de ville åbne et bed and breakfast. De vil gerne arrangere events og retreats, hvor gæsterne kan overnatte, men indtil de er klar med det, forbliver det et bed and breakfast.

- Vi havde bare gået og renoveret i så lang tid, så det var dejligt at kunne åbne op for gæster, og vi har fået så mange positive tilbagemeldinger, så det har været en god start, siger hun.

Dengang Reballegaard fungerede som drengehjem, malede en af de unge drenge et maleri på væggen, som er blevet bevaret. I græsset i nederste venstre hjørne har han malet den daværende forstanders datter.

En ny tendens

Eva Mærsk har forsket i, hvad der får unge til at blive eller flytte fra deres hjemby. Hun oplever, at der forskningsmæssigt kommer et stigende fokus på de unge, der vender hjem.

- Det er i højere grad blevet en tendens, at folk kommer tilbage. De har både de stedbunde fordele, har deres netværk og kender kulturen, men samtidig kommer de med noget andet i rygsækken, som de har været ude og hente, siger hun.

Når unge vender hjem, kan det både skyldes flere jobmuligheder, men også at der opstår andre behov i forbindelse med familieforøgelse.

- Ved barn nummer to bliver bylejligheden for lille, og så begynder de at kigge videre. Hvis de har haft en god barndom, og hvis det er den, de gerne vil give videre, så kommer de tilbage, siger Eva Mærsk.

Unge der vender hjem

1

Syddjurs

21

2

Nyborg

19

3

Dragør

19

4

Greve

18

5

Tårnby

18

6

Egedal

17

7

Roskilde

17

8

Brønderslev

17

9

Skanderborg

17

10

Allerød

17

11

Rebild

17

12

Nordfyns

17

13

Hedensted

17

14

Hvidovre

17

15

Jammerbugt

17

16

Vejle

16

17

Horsens

16

18

Ringsted

16

19

Vallensbæk

16

20

Aabenraa

16

Kilde: KL

Familien var netop noget af det, der trak hos Tine Ørnfeldt Svensson, der i dag sætter stor pris på at have sine børns bedsteforældre lige i nærheden.

- Det er helt uvurderligt at være flyttet hjem til den hjælp, og det er også rart at være tæt på dem, når de engang får mere brug for vores hjælp. Det glæder jeg mig til, at vi kan give dem tilbage, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Et andet sted

Da Tine Ørnfeldt Svensson voksede op i Søvind, blev hun hurtig klar til at pakke taskerne og rejse til en større by.

- Hvis man som ung havde sagt, at mine egne børn skulle gå i samme børnehave og skole som mig, eller springe badutspring i samme gymnastiksal, havde jeg sagt: 'det kommer aldrig til at ske', siger hun.

Selvom konteksten er anderledes i dag, og det lille hus, hun selv voksede op i, er revet ned, så kommer der til at være mange ligheder.

- Den gentagelse havde jeg ikke regnet med, men den er ret sjov og hyggelig, og der er noget trygt ved det lille miljø, siger hun.

Som barn sad Tine Ørnfeldt Svensson i samme træ, hvor hendes børn i dag klatrer rundt.

Hun mødte sin mand Magnus i gymnasiet, og sammen flyttede de først til København, så New York og igen tilbage til København. Men så begyndte natur og familie også at trække i dem, og derfor faldt valget på Søvind.

- Jeg var ikke interesseret i at flytte på en tilfældig bondegård, det skulle ligesom være her. Det er her, mine rødder er, og det er her, jeg gerne vil have mit livsprojekt, siger hun.

Meget er dog sket på de år, hun har været væk. Både med stedet, men også det omkringliggende område, der er i udvikling.

- Jeg synes ikke, jeg er kommet tilbage til det samme, som jeg flyttede fra som ung. Det føles ikke, som om vi er tilbage i en gammel gænge overhovedet, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

13-årig pige ramt af skud fra softgunpistol ved asylcenter

Foto: Finn Grahndin
Udgivet

I søndags foregik to voldsepisoder ved AsylSyd i Skærbæk, hvor flere personer var til stede.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Det drejer sig om to voldsepisoder ved asylcentret i Skærbæk, hvor flere beboere søndag aften blev udsat for skud med plastikkugler fra en softgunpistol.

En 13-årig pige, der bor på AsylSyd, blev ramt af kuglerne, men er ikke kommet alvorligt til skade.

Fuldstændig uacceptabelt

Niels Bøgskov Frederiksen, der er asylchef for asylcenteret i Skærbæk, fortæller, at pigen stod ude foran asylcenteret sammen med andre beboere, da hændelsen fandt sted.

- Det her er mennesker, som kommer fra et krigshærget land. Så de er selvfølgelig alle sammen blevet tilbudt hjælp af medarbejderne og krisehjælp, siger han.

Han er rystet over hændelsen og kalder den fuldstændig uacceptabel.

Det skaber utryghed og usikkerhed både blandt beboerne og blandt medarbejderne.

- Jeg er enormt trist over, at sådan nogle ting kan ske. Og at man på den måde, uanset hvad der er gået forud af hændelser i Skærbæk, kan finde på med våben at lave sådan noget over for beboerne på et flygtningecenter, siger Niels Bøgskov Frederiksen.

Han vil dog ikke spekulere i, om hændelsen er en reaktion på tidligere problemer omkring asylcenteret.

Vicepolitiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Henning Marcussen, oplyser, at de tidligere problemer er med i politiets overvejelser i efterforskningen.

Politiet efterlyser gerningsmænd

Politiet har endnu ikke fundet frem til gerningsmændene, men leder efter to yngre mænd, der under episoden var iklædt mørkt tøj på en rød knallert.

Dog kan politiet ikke udelukke, at der kan være tale om flere gerningsmænd.

Derfor eftersøger politiet vidner i forbindelse med sagen.

- Vi tager sagen meget alvorligt og efterforsker nu for at finde frem til gerningsmændene. Derudover samarbejder vi med Tønder Kommune og Asyl Syd om at sikre trygheden for beboerne på centeret, siger vicepolitiinspektør Henning Marcussen.

Politiet har øget patruljering i byen og vil være til stede med den mobile politistation ved krydset Storegade/Kirkevej i Skærbæk torsdag fra klokken 14 til 16 og igen fredag fra klokken 13 til 16.

Fanøs spareplan risikerer at koste lærere

En million kroner er meget at spare for en skole på Fanø, der huser alle øens skoleelever, mener Fanø Skoles bestyrelsesformand. Foto: Malthe Lindholm Noes
Udgivet

Fanø kommune skal spare 20 millioner kroner, og det har fået byrådspolitikerne til at komme med drastiske forslag, der kan få negative konsekvenser for øens eneste skole.

Fanø Skole skal spare en million kroner. Forslaget er med i en spareplan, der onsdag blev offentliggjort i byrådets budgetforslag for 2025.

Et forslag, som vækker bekymring hos skolens bestyrelsesformand, Gertrud Exner.

- Det er utrolig trist, at skolen skal spare. Det kan jo kun gå ud over børnene i sidste ende, lyder det fra hende.

Gertrud Exner fortæller, at hun endnu ikke ved præcis, hvor pengene skal findes, og at det i sidste ende er ledelsens beslutning. Alligevel forestiller hun sig, at det kan få konsekvenser for skolens lærere.

- Vi er ikke nået så langt i processen, at jeg kan udtale mig om, hvor pengene skal spares. Men det er klart, at en stor post altid er lønninger, siger Gertrud Exner og tilføjer:

- Ellers kan jeg kun se, at det er alt det, der er sjovt for børnene, som spares væk. For eksempel lejrskoler og udflugter – ting som gør det sjovt at gå i skole i en tid, hvor det er meget tungt rent bogligt.

Ingen beboere, ingen ø

Gertrud Exner er ikke kun ærgerlig over øens situation. Hun er også uforstående over for regeringens mangelfulde handling på øens krise.

- Jeg er dybt chokeret og uforstående over, at regeringen kan lade det her ske. Jeg synes, at det her er noget de skal kigge på. Det er en ø, der er elsket af hele landet – både af dens turister og dens beboere, lyder det fra Gertrud Exner.

Hun mener derudover, at hvis man tager de daglige goder væk, som gør øen levende, så kommer der ikke flere børnefamilier til.

Gertrud Exner har selv boet på Fanø i 20 år. Men ligesom mange andre af øens beboere, er hendes familie tilflyttere af en helt særlig grund.

- Jeg elsker Fanø, og jeg har svært ved at forestille mig at skulle flytte herfra igen. Men min glæde vil blive præget negativt, hvis der kommer færre børnefamilier til øen, som resultat af, at spareplanen gør det mindre attraktivt at bo her, fortæller Gertrud Exner.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com