Hun er flyttet tilbage til det plejehjem, hvor hun er vokset op

Tine Ørnfeldt Svensson har selv brugt mange timer som barn på Reballegaard - nu er det hendes børns tur.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tine Ørnfeldt Svensson er vokset op på Reballegaard, der har huset plejehjem, drengehjem og svineavl. Nu er hun vendt hjem og har overtaget det sammen med sin familie.

Leif var en rigtig sømand med tatoveringer op ad armene, og så havde han altid Cocio og Kongen af Danmark bolcher på værelset. Det husker Tine Ørnfeldt Svensson helt tydeligt, selvom det er flere årtier siden.

Hun besøgte ham tit på det lille værelse ved kvistvinduet, dengang Reballegaard var et plejehjem. Selv boede hun lige på den anden side af gårdspladsen som barn, teenager og ung.

- Det var et hyggeligt hus at komme i, og det ligger der rigtig meget affektionsværdi i. Min søster og jeg har altid rendt igennem hækken, siger hun.

Værelset var halvt så stort, dengang Leif boede på plejehjemmet.

Da hun blev en ung voksen, kunne det ikke gå hurtigt nok med at komme væk fra barndomsbyen Søvind og til storbyen. I dag er hun dog vendt hjem, og det føles mere rigtigt end noget andet.

- Det er et privilegie at få lov til at gøre et sted, der betyder noget for én til sit eget, og også at prøve at gå efter livsdrømmen om at gøre det her til et særligt sted, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Hun er blevet en blandt mange, der beslutter sig for at vende hjem til dér, hvor hun kommer fra.

Farfar, far og Tine

I 1952 købte Tine Ørnfeldt Svenssons farfar Reballegaard, der ligger i Søvind lidt udenfor Horsens. Dengang var det plejehjem, men det har også fungeret som drengehjem.

- Det har haft enormt mange funktioner det her hus. Der er alle mulige mennesker, der har haft deres gang her, siger hun.

Reballegaard

Gården blev opført i 1877 som et herresæde til et nærliggende gods.

Nu er det hende, hendes mand og to børn, der har den daglige gang. Og alle dem, der lægger vejen forbi deres nyåbnede bed and breakfast.

- Vi tænkte: 'hvordan kan vi bruge alle de her værelser', fordi huset er rigeligt stort bare til os. Så nu er vi gået i gang med det her, og så må vi se, hvordan formen bliver fremadrettet. Nu har vi i hvert fald fået prøvet det af, og jeg har virkelig fået skiftet meget sengetøj henover sommeren, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Det var slet ikke meningen, at de ville åbne et bed and breakfast. De vil gerne arrangere events og retreats, hvor gæsterne kan overnatte, men indtil de er klar med det, forbliver det et bed and breakfast.

- Vi havde bare gået og renoveret i så lang tid, så det var dejligt at kunne åbne op for gæster, og vi har fået så mange positive tilbagemeldinger, så det har været en god start, siger hun.

Dengang Reballegaard fungerede som drengehjem, malede en af de unge drenge et maleri på væggen, som er blevet bevaret. I græsset i nederste venstre hjørne har han malet den daværende forstanders datter.

En ny tendens

Eva Mærsk har forsket i, hvad der får unge til at blive eller flytte fra deres hjemby. Hun oplever, at der forskningsmæssigt kommer et stigende fokus på de unge, der vender hjem.

- Det er i højere grad blevet en tendens, at folk kommer tilbage. De har både de stedbunde fordele, har deres netværk og kender kulturen, men samtidig kommer de med noget andet i rygsækken, som de har været ude og hente, siger hun.

Når unge vender hjem, kan det både skyldes flere jobmuligheder, men også at der opstår andre behov i forbindelse med familieforøgelse.

- Ved barn nummer to bliver bylejligheden for lille, og så begynder de at kigge videre. Hvis de har haft en god barndom, og hvis det er den, de gerne vil give videre, så kommer de tilbage, siger Eva Mærsk.

Unge der vender hjem

1

Syddjurs

21

2

Nyborg

19

3

Dragør

19

4

Greve

18

5

Tårnby

18

6

Egedal

17

7

Roskilde

17

8

Brønderslev

17

9

Skanderborg

17

10

Allerød

17

11

Rebild

17

12

Nordfyns

17

13

Hedensted

17

14

Hvidovre

17

15

Jammerbugt

17

16

Vejle

16

17

Horsens

16

18

Ringsted

16

19

Vallensbæk

16

20

Aabenraa

16

Kilde: KL

Familien var netop noget af det, der trak hos Tine Ørnfeldt Svensson, der i dag sætter stor pris på at have sine børns bedsteforældre lige i nærheden.

- Det er helt uvurderligt at være flyttet hjem til den hjælp, og det er også rart at være tæt på dem, når de engang får mere brug for vores hjælp. Det glæder jeg mig til, at vi kan give dem tilbage, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Et andet sted

Da Tine Ørnfeldt Svensson voksede op i Søvind, blev hun hurtig klar til at pakke taskerne og rejse til en større by.

- Hvis man som ung havde sagt, at mine egne børn skulle gå i samme børnehave og skole som mig, eller springe badutspring i samme gymnastiksal, havde jeg sagt: 'det kommer aldrig til at ske', siger hun.

Selvom konteksten er anderledes i dag, og det lille hus, hun selv voksede op i, er revet ned, så kommer der til at være mange ligheder.

- Den gentagelse havde jeg ikke regnet med, men den er ret sjov og hyggelig, og der er noget trygt ved det lille miljø, siger hun.

Som barn sad Tine Ørnfeldt Svensson i samme træ, hvor hendes børn i dag klatrer rundt.

Hun mødte sin mand Magnus i gymnasiet, og sammen flyttede de først til København, så New York og igen tilbage til København. Men så begyndte natur og familie også at trække i dem, og derfor faldt valget på Søvind.

- Jeg var ikke interesseret i at flytte på en tilfældig bondegård, det skulle ligesom være her. Det er her, mine rødder er, og det er her, jeg gerne vil have mit livsprojekt, siger hun.

Meget er dog sket på de år, hun har været væk. Både med stedet, men også det omkringliggende område, der er i udvikling.

- Jeg synes ikke, jeg er kommet tilbage til det samme, som jeg flyttede fra som ung. Det føles ikke, som om vi er tilbage i en gammel gænge overhovedet, siger Tine Ørnfeldt Svensson.

Kommune lagt ned af rotteanmeldelser - ser sig nødsaget til at melde ud inden jul

Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup/NF/Ritzau Scanpix
Udgivet

Rotterne holder ikke juleferie, så det gør rottebekæmperne i Vejle Kommune heller ikke.

I oktober viste tal, at især Vejle Kommune er hårdt ramt af rotter, og meldingen fra kommunen er stadig, at de får ekstra mange anmeldelser på deres rotte-hotline.

Derfor har Vejle Kommune set sig nødsaget til at kommunikere ud, at man stadig kan anmelde rotter mellem jul og nytår.

De fremhæver, at der kan være ventetid på at få en bekæmper ud.

Telefonen vil ikke være åben mellem 24. december og 1. januar, men man kan stadig anmelde via hjemmesiden, og så vil en rottebekæmper kontakte en.

Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer har netop meldt ud, hvor grelt det står til.

- I mine 45 år husker jeg ikke, at det før har været så voldsomt med antallet af rotteanmeldelser, siger formand Claus Schultz.

Borgere i Vejle Kommune kan anmelde rotter her.

Syv gode råd til at undgå rotter

1. Sørg for, at alle ydermure, vinduer og døre er hele og intakte.

2. Udluftningskanaler under boliger skal være udstyret med metalriste.

3. Hold altid døre til udhuse og garager lukket.

4. Fuglefoder skal være i en tætsluttet beholder, så rotter ikke kan lugte det.

5. Overfodr ikke høns, hunde og katte udenfor, for rotter spiser rester.

6. Sørg for, at hønsehusets bund er hævet cirka 30 centimeter over jorden, så rotter ikke kan grave sig ind.

7. Ryd buskads og træer cirka en halv meter fra husmure og bygninger, så kan rotter ikke finde skjul.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Mindretallet får mindre statsstøtte: - Vi ser det som en hjælp

Gitte Hougaard-Werner er formand for Sydslesvigsk Forening (SSF). Foto: Tim Riediger, SSF
Udgivet

At Sydslesvigudvalget med Benny Engelbrecht (S), i front bevilger færre penge til mindretallet end ønsket, er ikke nødvendigvis en dårlig ting, lyder det.

Nyheden om væsentligt færre penge i statsstøtte bliver ikke nødvendigvis taget dårligt imod syd for grænsen.

Det siger Gitte Hougaard-Werner, formand for Sydslesvigsk Forening (SSF), som er det danske mindretals kulturelle hovedorganisation.

- Vi har haft en højere inflation i Tyskland end i Danmark. At det nu altid bliver mere og mere, vi beder om, kan jeg godt se. Men det er ikke urealistiske krav. Så må vi finde ud af, hvor vi kan spare. Men det bliver hele tiden dyrere at lave kultur. Derfor giver det også god mening at spare mere - det er vi indstillet på, siger formand for SSF.

Baggrunden er, at Sydslesvigudvalget under Folketinget har valgt at tildele væsentligt færre skattekroner til mindretallenes organisationer og foreninger, end ønskerne lød på.

Fredag offentliggjorde Sydslesvigudvalget, hvordan de 542,1 millioner skal fordeles syd for grænsen i 2025.

En af de helt store overraskelser var, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig i 2025 vil modtage 396,7 millioner kroner - 30 millioner kroner mindre, end de havde søgt om.

Skoleforeningen driver 40 danske skoler og 55 daginstitutioner med omkring 8.000 børn syd for grænsen.

At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp

Gitte Hougaard-Werner, formand, Sydslesvigsk Forening (SSF)

Nyheden var ledsaget af meldingen fra udvalgets formand, Benny Engelbrecht (S), om "usædvanligt høje bevillingsønsker".

Føler du, at der er kommet kurrer på tråden mellem politikerne og mindretallet?

- Sådan ser jeg det ikke. Udvalget tager det ansvar, der ligger på dem. Det giver god mening, og der er ingen "bad feelings" mellem os. Det er der heller ikke mellem foreningerne. At der nu skal spares, det er sådan landet ligger. Jeg føler det som en hjælp. Udvalget er ikke ude på at skabe krise, siger Gitte Hougaard-Werner.

Sådan fordeles driftstilskuddet i 2025

Der var afsat 557,7 millioner kroner på finansloven til netop kulturelle anliggender i Sydslesvig, og heraf har Sydslesvigudvalget altså valgt at bruge 542,1 millioner kroner.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig: 32.166.111 kroner

Dansk Skoleforening for Sydslesvig: 396.763.721 kroner

Flensborg Avis: 31.899.743 kroner

Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger: 41.161.154 kroner

Sydslesvigsk Forening: 31.132.666 kroner

Sydslesvigsk Vælgerforening: 4.120.082 kroner

Grænseforeningen: 4.630.326 kroner

Federal Union of European Nationalities: 225.426 kroner

I alt: 542.099.228 kroner

Engelbrecht meldte 5. december ud, at Sydslesvigudvalget indefryser anlægstilskuddet til mindretallet på grund af samarbejdsvanskeligheder syd for grænsen.

Benny Engelbrecht har sagt, at der er "personfnidder" - kan du genkende det?

- Der har været en masse skriverier i Flensborg Avis og andre steder, og der har garanteret også være tider, hvor det ikke har været helt i top. Men vi er nået derhen, hvor vi virkelig samarbejder. Vi hjælper hinanden, men der har selvfølgelig været nogle kurer på tråden (mindretallet imellem, red.), siger hun.

Sætter gang i udredning

I forbindelse med udmeldingen om fordelingen af pengene fredag, oplyste Sydslesvigudvalget også, at der skal sættes gang i en udredning af, om der kan effektiveres hos mindretallenes organisationer og foreninger.

- Det er ekstraordinære tiltag Sydslesvigudvalget har taget med dette års bevillinger, udløst af en ekstraordinær situation med usædvanligt høje bevillingsønsker fra Sydslesvig. Jeg vil især fremhæve den udredning, som udvalget nu igangsætter, som et vigtigt redskab for en fremtidssikring af det danske mindretals fremtid, siger Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, i en pressemeddelelse.

- Bevillingerne har jeg været med til at afgøre, og dermed bevilge igennem mange år, og som regel med stor glæde. I år har det dog været anderledes. Ansøgningernes størrelse har nemlig nu nødvendiggjort, at der skal ske noget. Derfor har vi i udvalget taget et nyt og særligt skridt. Vi igangsætter en udredning. Og vi håber at udredningen i sidste ende, vil være med til at sikre det danske mindretal – også i fremtiden, siger Venstres medlem af Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen.

Og det er SSF indstillet på.

- Fra vores side har vi hele tiden sagt, at vi skal have en uvildig udredning. Nu får vi det, og det er vi helt indstillede på, siger Gitte Hougaard-Werner.

Hun oplyser, at SSF vil undersøge muligheden for at blive lagt sammen med Dansk Skoleforening for Sydslesvig.

I Sydslesvigudvalget sidder desuden: Henrik Dam Kristensen (S), Henrik Frandsen (Moderaterne), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (Danmarkdemokraternes Ungdom), Frederik Bloch Münster (K) og Christian Juhl (Enhedslisten).

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com