Christian Bitz skal betale millionbeløb til keramiker

Christian Bitz skal betale millioner i erstatning til keramiker fra Horsens. Foto: Malene Anthony Nielsen/Ritzau Scanpix
Af Ritzau
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tv-personligheden Christian Bitz og grossistvirksomhed skal betale erstatning for krænkelse af ophavsretten.

Sø- og Handelsretten tilkender keramiker Kasper Würtz i alt 6,4 millioner kroner plus renter i erstatning for krænkelse af ophavsret i sag kaldet "Keramikkrigen".

Sagen drejer sig en strid mellem keramiker Kasper Würtz på den ene side og tv-personligheden Christian Bitz og grossisten F & H A/S på den anden.

I maj 2021 slog Østre Landsret fast, at Bitz og grossisten havde krænket Würtz' ophavsret i forbindelse med et stel, som blev lanceret under Bitz' navn i 2016.

Krænkelsen er sket i forbindelse med fem konkrete produkter i tre forskellige farver, altså 15 produkter i alt. De lignede i for høj grad - sagde først Sø- og Handelsretten og siden Østre Landsret - stentøj, som Kasper Würtz havde fremstillet. Andre dele af stellet var dog i orden.

Kasper Würtz fra Horsens får nu million-erstatning af Christian Bitz. Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix

Landsretten tog imidlertid ikke stilling til erstatningsspørgsmålet, da der alene var tale om en såkaldt deldom, der kun beskæftigede sig med det ophavsretlige.

Nu har Sø- og Handelsretten så taget stilling til det erstatningsretlige. Her havde Kasper Würtz fremsat et krav på 40 millioner kroner. Men så meget får han ikke.

Sø- og Handelsretten siger, at F & H skal betale fem millioner kroner, mens Christian Bitz skal betale en million kroner. Derudover skal selskabet Bitz A/S betale 400.000 kroner til Würtz. Alle beløb tillægges procesrenter.

Dommere afviser krav på 40 mio. kr.

Retten har afvist Kasper Würtz' opgørelse på de 40 millioner kroner, som var fremkommet på baggrund af en revisorrapport. Rapporten byggede på en række forudsætninger om forventet salg af produkter.

- Retten finder, at Würtz' revisorrapport bygger på oplysninger om økonomien bag Würtz' produktion, som ikke er dokumenteret i en grad, der gør dem egnet til at indgå som noget væsentligt bevis i sagen, lyder det imidlertid i dommen.

Rettens tre dommere har i stedet lagt vægt på, hvad det ville have kostet for Bitz og grossisten, hvis man på forhånd havde indgået en aftale med Würtz. Det beløb sætter retten til fire millioner kroner.

Derudover har retten tilkendt et samlet beløb på 2,4 millioner kroner for det, der på jurasprog hedder markedsforstyrrelse.

Retten har fordelt beløbet mellem F&H, Christian Bitz og hans selskab Bitz A/S ud fra de økonomiske nøgletal, som indgår i sagen.

Kasper Würtz kan oven i erstatningssummen også se frem til et ikke ubetydeligt beløb, som skal dække hans sagsomkostninger. Sammenlagt løber det op i cirka 1,7 millioner kroner.

Christian Bitz og F & H har mulighed for at anke dommen til Østre Landsret.

På Facebook opdagede Tina planerne om en ny energipark - lige der hvor hun har bygget et nyt hus

Udgivet

Energianlæg popper frem i Syd- og Sønderjylland. Men hvor stort er dit eget ansvar for at følge med i kommunens og statens planer? Få svaret her.

Vi hører det nærmest hver gang, at der er planer om nye solcellerparker eller vindmøller på land - borgere bliver bekymrede for deres hjem og det område, de bor i.

Mange steder i de syd- og sønderjyske kommuner er der allerede bygget vedvarende energianlæg, og der er flere på vej - især med regeringens ønske om at firedoble produktionen af vedvarende energianlæg på land i 2030.

Men med alle de kommende projekter - hvordan skal man kunne vide sig sikker på, hvis man som borger f. eks. planlægger at flytte eller bygge et nyt hus på landet?

Den problematik er Tina Pedersen havnet i.

Engang skulle man kun forholde sig til den landmand, der havde køer ved siden af, men nu er der virkelig kamp om arealerne i det åbne land til alle mulige formål. Det gør det mere kompliceret at følge med i som borger.

Michael Tophøj Sørensen, landinspektør og lektor ved institut for Bæredygtighed og Planlægning, Aalborg Universitet

Efter fire til fem års overvejelser valgte hun sammen med sin mand at bygge deres drømmehus og flyttede ind i september i år.

Men da de var i gang med byggeriet, fande de dog ud af at deres nybyggede hus ligger lige der, hvor Vejen Kommune planlægger at lave en energipark med blandt andet solceller, vindmøller og erhvervsområde.

- Det var verdens største mavepuster. Vi overvejede, om vi overhovedet gad sætte gardiner op, for hvad var pointen, når vi ikke ved, om vores hus skal rives ned, opkøbes eller omringes af vindmøller?, siger Tina Pedersen.

Hun mener, at kommuner og stat skal give besked om sine planer tidligere og direkte til borgene i e-boks.

Visualisering af Vejen Kommune. Foto: Vejen Kommune

Opdagede det på sociale medier

Første gang Tina Pedersen opdagede, at Vejen Kommunes byråd havde vedtaget at arbejde videre med energiparken, var, da hun en aften så en artikel, da hun scrollede gennem Facebook.

På det tidspunkt havde hun modtaget og fået godkendt både en nedrivningstilladelse og en byggetilladelse til byggeriet af hendes kommende hjem. Her ville hun gerne have haft et varsel om planerne.

Mener du selv, at du har gjort nok for at finde ud af, om der ville komme til at ligge en energipark, der hvor du bor?

- Det synes jeg er svært at svare på. Jeg føler jo, at jeg har gjort opmærksom på ændringer, jeg er ved at foretage mig på min grund, og så mener jeg, at kommunen skal gøre det samme den anden vej. Jeg har ikke kigget på lokalplaner eller pressemeddelelser, for jeg følger med som en helt almindelig dansker, siger hun.

Hvornår skal kommunen melde noget ud?

Selv hvis hun kiggede på kommunens lokalplaner, ville hun ikke kunne se noget. Det skyldes, at kommunen er så tidlig i sine planer, at der ikke er udarbejdet en lokalplan.

Derfor fik Tina Pedersen heller ikke besked om energiparken, da hun fik sin byggetilladelse. Det forklarer Peter Hansen, der er afdelingschef for Teknik og Miljø i Vejen Kommune.

- Der kan godt opstå et vacuum, hvor kommunen arbejder med en idé, men hvor man ikke kan se den i lokalplanerne, fordi der ikke er udarbejdet en endnu, siger han.

Peter Hansen har arbejdet 30 år hos kommuenerne og forklarer, at det er et løbende arbejde at få gjort kommunens planer gennemsigtige for borgerne. Foto: Heidi Birgitte Ida Dalgaard Clemmensen

Han anerkender, at det kan være en udfordring for borgerne at følge med i kommunens planer, men fortæller, at de forsøger at inddrage borgerne så tidligt som muligt.

- Det er ikke alle idéer og tanker, vi kan melde ud om. Vi skal som oftest se, om det har gang på jord, før vi gør det. Man kan også melde noget for tidligt ud, som skaber unødige bekymringer og aktiviter, forklarer han.

Vejen Kommune har udsendt pressemeddelelser, hvori energiparken er nævnt og lokale medier har skrevet om energiparken i Revsing.

Du har i princippet ikke et retskrav

Med kommunerne og statens ønsker og planer om alt fra energiparker til placering af biogasanlæg, er det en større opgave for borgerne, hvis de vil vide sig sikre på, hvad der skal ske i deres lokalområde.

Det anerkender landinspektør og lektor ved institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet, Michael Tophøj Sørensen.

- Engang skulle man kun forholde sig til den landmand, der havde køer ved siden af, men nu er der virkelig kamp om arealerne i det åbne land til alle mulige formål. Det gør det mere kompliceret at følge med i som borger, siger han.

Ifølge planlovens formål, fortæller Michael Tophøj Sørensen, skal offentligheden i videst muligt omfang inddrages i planlægningsarbejdet.

Men lovens minimumsregler til borgerinddragelsen er reelt, at informationskravet er ret lavt, og at nye planer først behøver at blive offentliggjort relativt sent og dermed kan komme som en – nogle gange ubehagelig – overraskelse for borgere og naboer.

- Det ideelle er, at tingene sker stille og roligt, og at borgerne inddrages så tidligt i processen som muligt. Men man har intet retskrav herpå. Det påhviler en selv at undersøge det grundigt, hvilke planer, der er på vej, siger han.

Det gode råd fra lektoren er at søge information på statens og kommunens hjemmesider, orientere sig i medierne og hvis man synes, at det bliver for uoverskueligt, så bør man købe sig til professionel rådgivning.

- Nogle gange kan man også bare være uheldig. Vores system er bygget på hovedreglen og idealet om, at alle nye bygeprojekter skal præsenteres i kommunens planer i god tid inden realisering. Men det er ingen garanti, for at kommunen ikke kan få en god idé over natten, siger han.

Her kan du finde information

Udover kommunens egen hjemmeside har du også mulighed for at se, hvor der allerede ligger vedvarende energianlæg på Plan- og landdistriktsstyrelsen kort her.

Du kan også finde ud af, hvor staten har planer om pt. 26 vedvarende energianlæg her.

Kæmper nu for at flytte parken

Ærgelsen har gjort, at Tina Pedersen er blevet stærk modstander af energiparkens placering og størrelse, som den har nu.

- Jeg synes, at der mangler informationer. En energipark og grøn omstilling er jeg ikke modstander af, men det er måden den skal gennemføres på, siger hun og tilføjer, at hvis man flyttede den bare en smule, så det ville gå ud over færre borgere.

Kommunen forventer først at kunne vedtage et kommuneplantillæg hen mod sommeren 2025, og der er flere faser endnu, hvor projektet kan blive afblæst, oplyser kommunen.

Josephine på 8 år sælger julekager og forærer alle pengene væk

8-årige Josephine Hauge Schreiber foran sin kagebod. Her sælger hun kager, og pengene går til syge børn på hospitalet. Foto: Alberte Stæhr, tvSyd
Udgivet

Hvis man ikke allerede er i julehumør, er det svært ikke at blive det, når man hører om otte-årige Josephine Hauge Schreiber fra Aabenraa og hendes juleprojekt.

Med hænderne i dej og hjertet på rette sted gør Josephine Hauge Schreiber på otte år julen lidt lysere for børnene på børneafdelingen på Aabenraa Sygehus.

Fra sin lille bod på villavejen har Josephine solgt hjemmebagte pebernødder og vaniljekranse, og i år har hendes indsats resulteret i hele 46 gaver, som hun den 23. december deler ud til syge børn. Det er fjerde år i træk, at Josephine bruger sin jul på at sprede glæde – en idé, hun selv fik som blot fireårig.

Josephine Hauge Schreiber på otte år handler julegaver til de syge børn på Aabenraa Sygehus. Foto: Alex Syrik, TVSYD

Imponerende omsætning

I år er det blevet til mere end 100 poser med småkager, som i Josephines vejbod er blevet til over 5.000 kroner til julegaver. Og selvom pengene går til gaver, så ved Josephine godt, at julen er meget mere end det.

– Det handler ikke kun om gaver, men om hvem man er sammen med, og at man har det dejligt og er i julestemning, siger den unge bager.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder direkte i din indbakke

2/2

Nu skal vi blot bruge dit navn og dit samtykke

Stage 3

Med en imponerende omsætning på helt nøjagtigt 5.150 kroner i år – takket være både forbipasserende og donationer via Facebook – sætter Josephine endnu engang en ære i at gøre en forskel. Torsdag udvalgte hun så omhyggeligt de 46 gaver i legetøjsforretningen. Hun lagde tanker bag hver og én.

I 2022 solgte hun kager for 3.800 kroner, hvilket blev vekslet til 21 gaver. Året efter i 2023 steg omsætningen til 4.100 kroner og 38 gaver. 

20, 30 eller 50 kroner. Hvor meget vil du give for en pose julekager? Foto: Alex Syrik, TVSYD

Lillesøster hjælper til

Lillesøster Emilie på fire år har også bidraget til projektet ved at sætte klistermærker på kageposerne, og sammen har de skabt en sand juletradition, der spreder varme langt ud over deres villavej. 

På Facebook-siden "Josephines juleønske" kan man følge med i bageriet og støtte hendes hjertevarme projekt.

Julens budskab om at give og glæde andre lever videre gennem Josephine – én pose kager ad gangen.

Josephine har solgt over 100 af disse kageposer. Foto: Peter Elgaard, tvSyd
TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com