Oversvømmede marker forsinker arbejdet og påvirker afgrøderne
De store mængder nedbør, der er faldet det seneste halve år, giver stadig problemer. Mange marker står under vand i en tid, hvor arbejdet skulle være i gang.
Regn, regn og atter regn.
Selvom det kan være hyggeligt for en fire-årig, der indtager en vandpyt, så er de store mængder regn bare ikke altid så festligt.
Markerne er flere steder så mættede af vand, at det forsinker arbejdet med at køre gylle ud og såning.
- Vi har oplevet det flere gange, men det er ikke noget, der sker hvert år, siger driftsleder på Williamsborg, Mogens Augustesen.
Han har oplevet det seks-syv gange de seneste 40 år, men når man ikke kan gøre noget ved vejret, kan man lige så godt forholde sig positivt.
- Vi holder modet oppe, solen skinner måske i morgen, og så er vi klar, siger han.
En travl periode
Lige nu bliver mange arbejdsopgaver skubbet, og det kommer til at give lange arbejdsdage senere.
- Alle de planlagte ting er blevet blevet skubbet en hel del på grund af det våde vejr, der har været det sidste lange stykke tid, siger Rasmus Jensen, planteavlsrådgiver fra Velas.
Forsinkelserne kan have konsekvenser for afgrøderne, men de har stadig god ro i maven hos Velas.
- Vi ved fra forsøg, at når vi kommer til de her datoer og længere frem, så har det de andre år kostet udbytte i nedadgående retning. Dermed ikke sagt, at der er noget, der er tabt endnu - overhovedet. Men når vejret og marken bliver tjeneligt til det, så skal der sås, siger Rasmus Jensen.
De opfordrer landmænd og bedrifter til at have is i maven lidt endnu og vente med såningen.
- Noget, der koster rigtig meget nedgang i udbytte, er at få sået meget af vårsæden i et dårligt såbed, som man, hvis man begyndte at køre nu, alt andet lige nok ville, siger han.
På Williamsborg ved Hedensted håber de, at maskinerne snart kan blive luftet igen.
- Vi skulle gerne i gang med at så indenfor de næste otte dage. Det håber vi på. Vi skal køre i godt otte stramme dage for at blive færdige med at så de knap 400 hektar, siger Mogens Augustesen.
Mere nedbør end tidligere
Mathias Neumann Andersen forsker i blandt andet de klimaforandringer, der påvirker det danske landbrug, og han ser en stor udvikling i mængden af nedbør.
- Temperaturen stiger, og det påvirker nedbøren over hele verdenen. I Danmark har vi meget vand i forvejen, så her får vi endnu mere. Vores målinger viser, at nedbøren er steget med 15 millimeter per årti, og det har den gjort siden 80'erne, siger han.
Gennemsnitsnedbøren er dermed steget med mere end 60 millimeter, hvilket er mere end 10 procent af den årlige nedbør.
Derfor skal vi måske til at kigge ind i nye typer af afgrøder, som er lettere at dyrke med klimaforandringerne.
- Vi har ikke varme nok til at dyrke ris, men der er nogle muligheder for at dyrke flerårige afgrøder, så man ikke skal så hvert år, siger Mathias Neumann Andersen, professor hos Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.
Lige nu er græs stort set den eneste flerårige afgrøde, men den laver de også forsøg med i øjeblikket.
Maskinerne er klar
Lige nu har de andre opgaver på Williamsborg, men de er klar til den dag, markerne kan blive sået.
- Det hele står toptunet og klar - det gør det næsten hele året rundt. Så vi venter og ser, og så sætter vi pløkken i, og så kører vi, siger Mogens Augustesen.
Når regnvejret engang stopper, så håber de på en maj måned uden alt for høje temperaturer, for så kan afgrøderne ikke nå at sætte sig ordenligt.
Men som Mogens Augustesen siger:
- Vi kan snakke om det, men vi kan ikke gøre noget ved det.