En ny type planter skal mindske landbrugets klimabelastning

I markerne hos Sejet Planteforædling forskes der i klimaeffektive planter. Foto: Sejet Planteforædling
Af Jonas Damsbo
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
I samarbejde med TV 2 Vejr

Særligt ét værktøj kan blive vigtigt i fremtidens fødevareproduktion, hvis det bliver godkendt ved lov i EU.

Klimaforandringerne giver mindre optimale betingelser for dyrkning af afgrøder, og det betyder, at landbruget står over for store udfordringer i fremtiden.

Samtidig vil man gerne have mere biodiversitet, mere skov og generelt mere natur, hvilket i sidste ende giver mindre plads til landbrugsjord.

- Men vi vil stadig også gerne have noget at spise, pointerer Birger Eriksen, direktør ved Sejet Planteforædling, der ligger i et idyllisk område få hundrede meter fra Horsens Fjord.

Her forsøger Birger Eriksen sammen med sine kollegaer at udvikle nye klimaeffektive planter.

For det bliver der brug for, når vi skal have mindre landbrugsjord, mens klodens befolkningstal og behovet for mad er stigende, samtidig med at vejret hele tiden bliver mere ekstremt.

Der bliver simpelthen brug for afgrøder, som er bedre til at stå imod over for sygdomme, har stærkere strå til at modstå kraftig regn og et styrket rodnet, som kan modstå tørkeperioder.

Sejet Planteforædling er et 450 hektar stort landbrug ved Horsens Fjord. Foto: Sejet Planteforædling

Er vejen til nye typer planter

På det 450 hektar store landbrug, som Sejet Planteforædling består af, udvikles der gennem forædling nye plantesorter, som skal mindske landbrugets klimabelastning.

De nye typer afgrøder kommer nemlig forhåbentlig en dag til at kunne øge mængden af fødevarer i verden, men med et mindre klimabelastende fra den dyrkede landbrugsjord, fordi planterne er udviklet til bedre at udnytte vand, sollys og næringsstoffer.

- Frøet på landmandens mark skal gerne kunne så meget som muligt, siger Birger Eriksen.

Hvad er planteforædling?

Planteforædling er en målrettet proces, hvor man bevidst udvikler nye sorter af planter med særlige ønskede egenskaber ud fra eksisterende planter.

Det er en målrettet skabelse af variation og efterfølgende selektion af planter med fokus på at opnå forbedrede egenskaber i forhold til et givent formål.

Skabelse af variation betyder, at man vælger nogle forældreplanter, som man krydser for at skabe afkom, der varierer for de ønskede egenskaber. Dermed kan man med planteforædling opnå nye planter, som er forbedrede til de ønskede formål.

Man planteforædler alle slags planter, men egenskaberne, man udvælger, er forskellige.

I landbruget er det for eksempel vigtigt med sygdomsresistent hvede med højt udbytte, mens slidstyrke og farve betyder meget for plænegræs.

Kilde: Landbrug og Fødevarer

Udvælgelsen af nye sorter begynder i fire store drivhuse, der hver især har et klima svarende til de danske årstider.

I drivhusene foretages der 150 krydsninger af hver afgrøde hvert år, hvilket resulterer i 20.000 nye hvedesorter — og tilsvarende antal bygsorter.

I drivhusene foretages der 150 krydsninger til nye sorter. Foto: Sejet Planteforædling

De færdige sorter testes for forskellige egenskaber, såsom udbytte, sygdomsresistens og robusthed.

Hvis man krydsede alt, vil det give millionvis af muligheder, hvilket vil være umuligt at håndtere.

Derfor ligger det svære i at vælge de helt rette krydsninger, der for alvor kan rykke ved det samlede udbytte.

De nye sorter skal altså have en masse egenskaber, men det er vigtigt, at disse egenskaber ikke er på bekostning af udbyttet.

I forsøgsmarkerne er sorterne inddelt i firkanter. Foto: Sejet Planteforædling

Væsentlig betydning for klimaet

Samlet set ligger udbyttestigningen fra planteforædling på omkring 1 procent per år.

For dansk hvede svarer det til et merudbytte på 80 kilo per hektar eller 40.000 tons på landsplan om året.

Ifølge en tysk rapport havde EU været nettoimportør af hvede frem for eksportør, hvis ikke vi havde haft planteforædling i de sidste 20 år.

Derudover giver et øget udbytte muligheden for at sænke det samlede CO₂-aftryk.

- Hvis man tager en pose mel ned af hylden i supermarkedet, er det ikke ligegyldigt, om den pose mel er lavet på en mark med ti tons udbytte per hektar eller otte tons. Det sviner 25 procent mere, hvis man tager den på otte tons, forklarer Birger Eriksen.

En forøgelse af produktionen — vel at mærke uden at bruge mere landbrugsjord — vil dermed betyde en væsentlig reduktion i klimagasser per høstet kilo korn.

Processer skal være "grønnere"

Ét er at udvikle klimaeffektive planter, noget andet er alle processerne omkring planteavl, der også skal gøres mere grønne.

En stor del af planteavlens emissioner, altså udledning af luftforurening, kommer fra gødning. Når gødningen omsættes i jorden, bliver der frigivet lattergas, som er en meget potent klimagas.

Med forædling af rødder er det imidlertid muligt at øge mængden af den gødning, der optages af planten. Dermed kan man reducere frigivelsen af lattergas.

Med forædling af rødderne er det muligt at forøge planternes optagelse af gødning. Foto: Sejet Planteforædling

Inden for hvede er der endda en mulighed for at lade rødderne gøre arbejdet og stoppe produktionen af de bakterier, der laver lattergas.

- Det er et projekt, vi arbejder med, som har store perspektiver, men som dog endnu har lange udsigter, lyder det fra Birger Eriksen.

Derudover ligger der en gevinst, hvis fremstillingen af korn kan blive mere målrettet de industrier, der anvender korn.

Det gælder både som foder til dyr, malt til ølbryggeri samt fødevarer som brød, rapsolie og så videre.

Ved at designe sorterne bedre kan der spares energi i disse processer.

Vigtigt værktøj i fremtidens fødevareproduktion

Ifølge Birger Eriksen sker der rigtig meget inden for planteforædling, og det har aldrig fyldt mere på den politiske agenda, end det gør i øjeblikket.

Særligt ét værktøj kan blive vigtig i fremtidens fødevareproduktion, hvis det bliver godkendt ved lov i EU.

Det er den såkaldte CRISPR-metode, der er en slags saks, hvor man klipper i generne og ødelægger dem målrettet.

Det handler om at finde de helt rette mutationer. Foto: Sejet Planteforædling

Genteknologien kan hjælpe med at forædle planter, der er mere modstandsdygtige over for ekstremt vejr, sygdomme og insektangreb. Derudover kan teknologien også være med til at sikre en fødevareproduktion i en tid med knappe ressourcer.

- Der er allerede nu en håndfuld gener, hvor man ved, at man målrettet kan gå ind ved hjælp af CRISPR for at forbedre sorterne ved at mutere i generne, lyder det fra Birger Eriksen.

Lige nu kræver det eksempelvis 100.000 mutationer i hvede for at finde lige netop dét ene gen, man er interesseret i, hvilket er ret meget at skyde med spredehagl.

Men med CRISPR-teknologien er det muligt at navigere "saksen" lige derhen, hvor der er brug for det.

- Vi håber på en ny lovgivning på området i EU, så de første sorter med CRISPR-metoden måske kan anvendes om få år, siger Birger Eriksen.

Politikerne har fået nok af mindretallets pengeønsker og vil starte undersøgelse

Duborg-Skolen i Flensburg er en af de skoler syd for grænsen, der modtager støtte fra den danske stat. Foto: Google Street View
Udgivet

Sydslesvigudvalget under Folketinget mener, at mindretallets pengeønsker har taget overhånd. De mener, at bedre samarbejde løse de stadigt stigende udgifter.

Sydslesvigudvalget under Folketinget har netop offentliggjort, hvordan de 542,1 millioner statskroner skal fordeles mellem mindretallets organisationer og foreninger syd for grænsen i 2025.

Når pengene bliver fordelt, bliver det med en vis panderynken.

Der har været "usædvanligt høje bevillingsønsker", siger udvalgets formand, Benny Engelbrecht (S), som for nylig langede ud efter netop mindretallet på grund af personfnidder og manglende samarbejde institutionerne imellem.

Derfor har udvalget også netop vedtaget en indefrysning af anlægstilskuddet som også traditionelt kommer i form af et millionbeløb.

Den helt store post er som altid Dansk Skoleforening for Sydslesvig, der driver 40 daginstitutioner og 55 dagtilbud med omkring 8.000 børn syd for grænsen.

Foreningen modtager i 2025 396,7 millioner kroner, hvilket er 30 millioner kroner under, hvad man havde søgt om.

Sådan fordeles driftstilskuddet i 2025

Der var afsat 557,7 millioner kroner på finansloven til netop kulturelle anliggender i Sydslesvig, og heraf har Sydslesvigudvalget altså valgt at bruge 542,1 millioner kroner.

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig: 32.166.111 kroner

Dansk Skoleforening for Sydslesvig: 396.763.721 kroner

Flensborg Avis: 31.899.743 kroner

Sydslesvigs danske Ungdomsforeninger: 41.161.154 kroner

Sydslesvigsk Forening: 31.132.666 kroner

Sydslesvigsk Vælgerforening: 4.120.082 kroner

Grænseforeningen: 4.630.326 kroner

Federal Union of European Nationalities: 225.426 kroner

I alt: 542.099.228 kroner

Sætter gang i udredning

Og Sydslesvigudvalgets signal om at indefryse anlægstilskuddet er blevet cementeret af endnu en udmelding fredag.

For udvalget vil sætte gang i en udredning, der skal se på, om opgaver kan løses mere effektivt eller undværes, eftersom der år efter år bliver søgt om flere udgiftsønsker.

- Det er ekstraordinære tiltag Sydslesvigudvalget har taget med dette års bevillinger, udløst af en ekstraordinær situation med usædvanligt høje bevillingsønsker fra Sydslesvig. Jeg vil især fremhæve den udredning, som udvalget nu igangsætter, som et vigtigt redskab for en fremtidssikring af det danske mindretals fremtid, siger Benny Engelbrecht (S), formand for Sydslesvigudvalget, i en pressemeddelelse.

- Bevillingerne har jeg været med til at afgøre, og dermed bevilge igennem mange år, og som regel med stor glæde. I år har det dog været anderledes. Ansøgningernes størrelse har nemlig nu nødvendiggjort, at der skal ske noget. Derfor har vi i udvalget taget et nyt og særligt skridt. Vi igangsætter en udredning. Og vi håber at udredningen i sidste ende, vil være med til at sikre det danske mindretal – også i fremtiden, siger Venstres medlem af Sydslesvigudvalget Anni Matthiesen.

I Sydslesvigudvalget sidder desuden: Henrik Dam Kristensen (S), Henrik Frandsen (Moderaterne), Patrick Culmsee Bryhl Madsen (Danmarkdemokraternes Ungdom), Frederik Bloch Münster (K) og Christian Juhl (Enhedslisten).

Omstridt asylcenter forbliver åbent, selvom det skulle være lukket

Center Skærbæk holder til på byens gamle skole. Foto: Foto: Privatfoto
Udgivet

Det var meningen, at asylcenteret på distriktsskolen i Skærbæk skulle lukke ved udgangen af i år, men på grund af flere flygtninge forlænges åbningen.

I august måned var der stor debat i Skærbæk i Tønder Kommune, efter flere borgere havde oplevet ubehagelige oplevelser med flygtninge fra det lokale asylcenter.

Det blev til et borgermøde, hvor der blev sagt, at planen var, at det omdiskuterede asylcenter ville lukke ved årsskiftet, da der ikke boede nok på centeret.

Men sådan bliver det ikke, da der er stor efterspørgsel på pladser til flygtninge fra Ukraine, og derfor er der stadig behov for asylcenteret.

- Vi forventer, at Skærbæk (asylcenter, red.) lukker i løbet af januar, siger Keld Hansen, der er vicekommunaldirektør i Tønder Kommune og har ansvaret for asylområdet i kommunen.

Lige nu er der 150 beboere på asylcenteret i Skærbæk, hvor de er i to til fire uger, inden de kommer videre.

- Jeg har en forventning om, at det ikke bliver længere end januar – men jeg kan ikke sige, at det kan ændre sig, hvis der sker noget alvorligt, siger kommunaldirektøren.

Ingen ballade

Borgerne i byen oplevede tricktyverier, overfald, blufærdighedskrænkelser og forfølgelse i løbet af sommeren.

Da naboskolens elever vendte tilbage til skolen efter sommerferien, var der sat hegn op for at skærme af mod asylcenteret.

Men ifølge vicekommunaldirektøren er det ikke længere et problem.

- Der har ikke været noget ballade siden september. Der var cirka fem stykker, der ikke kunne opføre sig ordentlig, og det er vores opfattelse, at det blev godt igen, da de blev flyttet, siger han.

Tina Israelsen er skoleleder på Skærbæk Realskole. Foto: Lisa Ung, TV SYD

Tina Israelsen, der er skoleleder på Skærbæk Realskole, som ligger lige op ad asylcentret, kan også fortælle, at der ikke har været ballade siden september.

- Der har ikke været problemer siden. Vi har levet i fred og ro, siger hun.

Og hun har også lagt mærke til, at der er sket en udskiftning i beboerne på asylcenteret.

- Vi føler, det er et andet klientel, der kommet. Det er familier og ældre mennesker, der er kommet, siger skolelederen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com