Flere og flere vælger en ny måde at tilbringe juledagene på
På Løgumkloster Højskole er efterspørgslen på et højskoleophold i julen stort.
Hvis du ønsker at gøre noget andet, end du plejer eller søger et fællesskab, så er et højskoleophold henover julen måske noget for dig.
Det fortæller Ursula Dieterich-Pedersen, der er forstanderinde på Løgumkloster Højskole.
Her har de igen i år valgt at tilbyde kurser i juledagene - til stor succes.
- De vælger det til, fordi det er personer, som godt gider julen, men som ikke gider konsum og juleræs. De vil gerne falde ned, og de vil gerne have, at det skal handle om sang, lys og samtaler, siger forstanderinden.
For tredje år i streg er kurserne udsolgt, og højskolen har været nødt til at få tidligere elever tilbage og hjælpe til under julekurserne.
En god atmosfære
Jytte Mink fra Sønderborg er en af julekursisterne på Løgumkloster Højskole, for hun ville gerne prøve noget alternativt.
- Jeg har tænkt på det i mange år og besluttede mig så for, at i år skulle det være. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt, siger hun.
Opholdet og menneskene har nemlig gjort stort indtryk på hende.
- Det er det, at vi er i samme båd alle sammen. At vi ikke holder jul med familien, men med så mange andre rare mennesker, siger Jytte Mink.
Det laver man på højskolen den 24. december
09:30 – 11:30 | Hånd, ånd og hjerte Vi har valgt tre fag for jer, hvor I får lov at bruge kroppen, hovedet og hjertet. Det kommer 2 gange: tirsdag og torsdag. Vintervandring– hvad laver dyrene her i julen? Hvordan står træerne? Hvor koldt og vådt er luften? At vintervandre er ligesom vinterbadning en særlig genre, En særlig smuk en. Vi tager jer med ca. 5 kilometer og har kaffe, the og lidt spiseligt med os. Husk gode gå sko der gerne må være vandfaste og regntøj. v/ Irene Sanchez Lorenzen, højskolelærer Vinterdrømme –kan du godt lide at skrive? Eller vil du gerne skrive og kommer ikke rigtig i gang? I dette fag får du inspiration til skrivning om det du drømmer om. Altså ønskedrømmene. De vågne. Visionen. Eventyret. Den bedste af alle verdener. Alt det varme, smukke, dejlige, bløde, lyse, stærke. Vi har købt en bog til dig og du lærer forskellige værktøjer til din skriveproces. Og måske vil du læse lidt af det op til de andre i slutningen af timen. v/ Ursula Dieterich-Pedersen, forstander Vinterbilleder– er du glad for at male og tegne? Eller har du altid gerne ville prøve? Vintermotiverne skal på papir. Lys og skygge. Peter har sæt blyanter, kul, pastelkridt og akryl frem i kunstlokalet. Det er lette øvelser, der hurtigt gør dig bedre, lige meget hvilket niveau du begynder på. Små vinterbilleder som du kan tage med dig. v/ Peter Munck-Petersen, billedkunstner | |
14:00 - 15:30 | Julestuen pyntes sammen Der skal dækkes bord, sættes lys, pyntes træ, vælges julesange og foldes servietter. Vi har alle forskellige traditioner og der er tid til at fortælle om dem, mens vi går og gør klar til julen. Og så har forstanderen lidt udfordringer i ærmet, der gør julebordet særlig smukt i år. v/ Ursula Pedersen, forstander | |
16:30 | Julegudstjeneste i Klosterkirken | |
18:00 – | Vi holder jul sammen Middag og derefter Julehygge og sang i ottekanten v/ Ursula Pedersen, forstander og højskolelærer, Anika Thor, højskolelærer og madekspert samt Ea Cornelia Lindbjerg Hansen, pianist | |
23:00 | Musikalsk Julenatsgudstjeneste Klosterkirken inviterer til årets mest stemningsfulde gudstjeneste: |
En anden, der også er taget på julehøjskole i Løgumkloster uden i forvejen at kende nogen, er Anna Bækkelund fra Frederiksberg.
- Jeg godt lide vores samvær, byen og atmosfæren. Jeg føler mig velkommen her, siger hun og fortsætter:
- Det er den her blanding af foredrag, vandreture og en julegudstjeneste i går. Man kommer i kontakt med mange forskellige mennesker og får lige vendt nogle ting og nogle synspunkter. Det, synes jeg, er meget berigende.
En stigende tendens
I 2023 deltog over 600 mennesker på højskolekurser i julen, skriver Højskolerne.dk på deres hjemmeside.
Løgumkloster Højskole har 64 julegæster i år, og alle sengene er belagt.
Ifølge en rundspørge blandt udvalgte højskoler er der primært tale om seniorer, som kommer alene eller i par.
Det stemmer overens med højskolens gæster, som ifølge forstanderinde Ursula Dieterich-Pedersen er folk fra 50 år og opad, der både er par og alene.
- Det er faktisk ikke nødvendigvis af ensomhed, men fordi man søger noget andet. De danner venskaber, fordi der er nogen, der vender tilbage, fortæller hun.
Mange af julegæsterne er nemlig gengangere, og fælles for dem er, at de kommer for selskabet og for en jul med færre gaver og mere indhold.
- Der er meget musik og sang, og så er det oplæg og samtaler om eksistentielle emner som død, glæde, sorg og om en selv. Det er det, der kommer frem i julen, og både negativt og positivt skal have plads her, siger forstanderinden.
Også Jytte Mink fra Sønderborg og Anna Bækkelund fra Frederiksberg planlægger at vende tilbage næste jul.