Termonet kan redde borgere uden fjernvarme – lokalsamfund elsker idéen

I Aarøsund vil de lokale gerne have skiftet naturgasfyr ud med termonet. Varmepumpen her er en af dem, man allerede har etableret i et termonet i Skjoldbjerg. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Termonet skal gøre det nemmere at opvarme huse, dér hvor fjernvarme ikke er en mulighed. Men for det skal lykkes, skal lokalsamfund stå sammen. Idéen er så god, at ministeren nu skal præsenteres for den.

Borgerne i Aarøsund er fanget i et mindre hovedbrud. 

Størstedelen af borgerne har i dag dyre naturgasfyr til at opvarme deres hjem, og samtidigt har de fået meldingen fra Haderslev Fjernvarme, at det er for dyrt at anlægge fjernvarme i byen med 310 indbyggere. 

Men en gruppe af byens lokale ildsjæle har gang i et projekt, der måske kan være med til at få priserne på varme tilbage til et niveau, der minder om naturgaspriserne før krigen i Ukraine, der har ført stigende gaspriser med sig. 

Det er ikke træpillefyr eller selvstændige varmepumper, men derimod et fælles varmesystem der kaldes for termonet.

- I og med vi alle har den samme problemstilling, så vil det være lettere og billigere at have én fælles løsning i stedet for 80 forskellige løsninger, siger Christian Debel Jacobsen, der er en af drivkræfterne bag projektet i Aarøsund. 

I mange tilfælde, hvor man skal af med gas- og oliefyr, er det en 'no-brainer' at lave den her kollektive løsning, hvis prisen kan gøres konkurrencedygtig

Christian Veje, Leder, Institut for Mekanik og Elektronik, SDU.

Han blev for to år siden inviteret på en rundtur af Sønderjysk Energiplanlægning (SEP), hvor de skulle høre om erfaringerne fra andre landdistrikter, der havde forsøgt sig at komme med løsninger på udfasningen af gas- og oliefyr. Sammen med andre fra byen faldt han for termonet.

- Jeg vidste intet om varme, da jeg startede, fortæller han. 

Termonet som fremtidens løsning

Ligesom fjernvarme er termonet også et netværk, hvor energien transporteres fra en energikilde og ud til de enkelte husstande.

Modsat fjernvarme fungerer termonettet ikke ved, at man har dyre isolerede rør, der har til formål at holde på varmen fra energkilden og hen til huset. Derimod transporteres energien via en væske ved jordtemperatur til en varmepumpe, der giver det sidste nyk i forhold til varmen til for eksempel et varmt brusebad.

Hvad er et termonet?

Et termonet er et stort netværk, der groft sagt fungerer som et stort jordvarmeanlæg, hvor der graves uisolerede rør ned i jorden, der skal transportere energien via en væske fra en energikilde og ud til det enkelte hjem. Her tager en varmepumpe imod væsken, hvor den afleverer energien, så pumpen kan varme vandet op til den temperatur, der skal bruges.  

Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen

Ved termonettet er et af formålene at slippe for støjen fra en luftdrevet varmepumpe og bøvlet med et træpillefyr. Termonettet anvender en væskedrevet vandpumpe, der ikke skulle støje.

Det er nogle af de ting, der får forsker i termonet ved Syddansk Universitet Christian Veje til at tro på termonet som fremtidens løsning for dem, der ikke kan få fjernvarme. 

- Du skal ikke have en grim og larmende udeenhed i form af en varmepumpe, du skal ikke grave din have op for at lave dit eget jordvarmeanlæg, men i stedet får du en central forsyning. Jeg synes, det er en rigtig fornuftig løsning, siger han.

Stærk opbakning

For at det kan lykkes at etablere termonet i den lille by, kræver det, at flere af borgerne ønsker at være med i projektet.

Indtil nu er der afholdt to borgermøder, hvor man har kunnet stille spørgsmål til Christian Debel Jacobsen og Morten Hoffmeister, der er ansat som konsulent ved Region Syddanmark til at hjælpe projekter som det i Aarøsund.

- Det, der primært gør det her projekt meget interessant, er, at der er en meget stor lokal interesse og opbakning til at omstille til nye varmekilder, lyder det fra Morten Hoffmeister.

Foruden hjælpen fra Region Syddanmark bakkes projektet op af SEP, der er en sammenslutning af de fire sønderjyske kommuner, som har et projekt i hver af kommunerne. Og så er der landet en investor i virksomheden Sustain, der specialiserer sig i at klimaoptimere ejendomme.

For Christian Debel Jacobsen er det vigtigt, at man ikke finder flere forskellige individuelle måder at få varme i sit hjem.

Økonomien er vigtig

Men hvad koster det så?

Det er et af de helt store spørgsmål, der skal besvares med projektet i Aarøsund. Forventningen og formodningen er, at prisen på varmen skal nærme sig de gaspriser, som man havde, inden priserne på gas eksploderede for et halvt år siden. 

I dag koster gassen omkring 12,50 kr./m3, hvor den i slutningen af 2021 lå på 3,66 kr./m3.

- Topmålet for os er at lande på den pris, der var på gas, før krigen brød ud i Ukraine. Men det handler ikke alene om pris. Det handler også om, at vi kan gøre det CO2-venligt, og at vi gør noget for at fremtidssikre vores huse i landdistrikterne ved at have et varmenetværk, der er 'up to date', siger Christian Debel Jacobsen.

Men prisen for borgerne er endnu et ubesvaret spørgsmål, som holdet bag projektet håber at kunne komme nærmere inden sommerferien. 

For der er omkostninger til varmekilder, etablering af rørene, finansiering og organisering af termonettet, som der ikke er på samme måde ved individuelle løsninger som træpillefyr og varmepumper. 

- Kan vi formå i de her forholdsvis små projekter at holde omkostningerne nede, så vi kan være med på en konkurrencedygtig pris, dét er et rigtig spændende fokus i det her, siger Morten Hoffmeister.

Morten Hoffmeister er konsulent ved Region Syddanmark. Med sin viden om termonet hjælper han byen med at få projektet i gang.

Ifølge Christian Veje kan priserne variere fra lokalsamfund til lokalsamfund, fordi der for eksempel kan være forskel på, hvilke varmekilder de enkelte byer har, og om et fjernvarmeselskab vil hjælpe med driften.

- I helt små landsbyer med enkelte huse kan en individuel varmepumpe give mere mening, men i mange tilfælde, hvor man skal af med gas- og oliefyr, er det en 'no-brainer' at lave den her kollektive løsning, hvis prisen kan gøres konkurrencedygtig, siger han.

Inspiration til andre

I Danmark er der ifølge Termonet Danmark etableret 12 termonet, og flere projekter er i gang forskellige steder i landet. 

Men hvor man har forskellige udgaver af termonettet rundt omkring i landet, ønsker man i Aarøsund at lave en løsning, der kan gentages andre steder med alt fra finansiering til organisering.

Det er allerede inden, at man har sat første spadestik i jorden.

- Det kunne måske være en idé, at vi startede med 15-20 huse, og derfra eskalerer det op. Så håber vi, folk ser, at det er godt og billigt, og så kan vi måske lave det største termonet i Danmark og blive et udstillingsvindue for andre landdistrikter, siger Christian Debel Jacobsen.

De samme drømme har konsulenten fra Region Syddanmark, der deler begejstringen for projektet i Aarøsund.

- Sådan en løsning, som vi ser her, kan være relevant mange andre steder i Haderslev Kommune for slet ikke at tale om resten af landet, siger Morten Hoffmeister. 

Flere lokale projekter

Projektet i Aarøsund er et af fire projekter i Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder Kommuner, der i sammenslutningen SEP undersøger, hvordan man kan fremtidssikre varmeløsninger i landdistriktsområder.

Minister skal høre om termonet

Et af de termonet, der allerede er etableret, findes i Skjoldbjerg. 

Her var folketingspolitikerne Anni Matthiesen (V), Karina Lorentzen (SF) og Carsten Kissmeyer (V) mandag på besøg for at høre om erfaringerne. 

- Jeg tænker, at det er fantastisk, hvordan man i et lille samfund kan skabe en form for andelsfællesskab, hvor man egentlig sikrer, at man kan få billig varme. Det er noget af det, som jeg tænker, at vi også har et ansvar for på Christiansborg at understøtte, lyder det fra Anni Matthiesen (V), der nævner, at hun vil arbejde videre med idéen.

Under græsset her er der etableret jordvarmerør, der fungerer som energikilde til termonettet. Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV Syd

Der er ikke meget at se på marken, men under græstæppet er rør gravet ned i 87 meters dybde for at hente varmen og fordele den ud via termonettet til borgerne omkring energikilden.

- Som formand for landdistriktsudvalget er jeg jo optaget af, at man også uden for de største byer kan få en mulighed for at få en varmeforsyning, der båden er stabil, grøn og til at betale sig ud af. Derfor vil jeg tage det her op med den relevante minister, lyder det fra Karina Lorentzen (SF).

Kraftigt snefald får lastbiler til at skride ud

Foto: Presse-foto.dk
Udgivet

Et snevejrsbælte ligger lige nu over Syddanmark og gør det svært for lastbiler at komme op ad bakkerne flere steder.

Der er blandt andet problemer på rute 28 fra Vejle mod Billund og på Bredstenvej mellem Skibet og Bredsten, skriver DR P4 Trafik.

På rute 30 mellem Uhe og Billund holder flere lastbiler og biler på kryds og tværs og blokerer Billundvej, lyder det.

Også i Vejle By er der udfordringer på grund af snefaldet. Derfor melder mediet om kø på Horsensvej og Fredericiavej.

Nedsat sigtbarhed

Så kør forsigtigt!

I skrivende stund er der et bælte af sne fra Esbjerg til Vejle, hvor der er meldinger om forringet sigtbarhed, skriver TV 2 Vejret.

Et kraftigt snefald giver ikke bare glatte veje. Det giver også nedsat sigtbarhed. Foto: Carsten Kvist / Privatfoto

Først ni år efter ulovlig handling, sker der noget: - Jeg føler mig til grin

Foto: Silas Lilliecrona
Udgivet

I 2015 blev et fredet dige fjernet ulovligt i Taps. Lene Visbech Andersen har kæmpet for at få det reetableret lige siden, men hendes tålmodighed er blevet sat på prøve mange gange.

Kun én kilometer fra Lene Visbech Andersens bopæl blev et 229 meter fredet dige ulovligt fjernet i 2015.

Det fik hende til at anmelde det til Kolding Kommune, og det blev begyndelsen på en sag, der stadig kører den dag i dag.

- Jeg synes, det er fuldstændigt absurd. Det er ikke rimeligt, at det skal tage så lang tid, når man tænker på, at der er foregået noget ulovligt, siger hun.

I januar 2024 var arbejdet med diget i Taps ikke begyndt endnu. Den røde linje viser, hvor diget lå, før det blev fjernet i 2015. Foto: Frank Blauenfeldt | Grafik: Benjamin René Klint Nielsen

Kolding Kommune tog sagen op, og i 2016 meddelte de lodsejeren, at han havde fjernet et fredet dige, og at han skulle få det genopført. Det skete ikke, og sagen overgik til Slots- og Kulturstyrelsen i 2018.

Lodssejeren:

TV SYD har flere gange kontaktet lodsejeren, der har fjernet det beskyttede dige, men han har ikke ønsket at udtale sig.

I et svar til Kolding Kommune i 2017 er hans argumenter for at fjerne det 229 meter lange dige:

  • Det var ikke et dige, vi fjernede, men alene et skamferet læhegn.

  • Læhegnet var beskåret voldsomt med slagleklipper af den tidligere ejer og var derfor ikke en god biotop i forhold til bier og andre bestøvende insekter, da læhegnet primært bestod af hyld og vrietorn.

  • Vi tilbyder at etablere ca. 370 meter dige/vold (25-30 cm) i cirka tre meters bredde på mark 11 (matr.nr. 55b, Torning, Tyrstrup). Læhegnet kommer til at bestå af fire rækker buske/træer, der er egnede for bier og andre bestøvende insekter.

I dag ligger sagen stadig hos Slots- og Kulturstyrelsen, der senest har skubbet fristen i august 2024, hvor de besluttede at reetablering af diget skal ske inden den 1. september 2025.

Til den tid er der gået ti år siden sagens begyndelse.

Lodsejeren har gennem ni år fået flere påbud om, at han skulle reetablere diget. Samtidig har han fået udskudt fristen flere gange.

Jeg føler mig til grin. Min retfærdighedssans har været udfordret i nogle år

Lene Visbech Andersen

Sager som disse strækker sig ofte over mange år

TV SYD har spurgt Slots- og Kulturstyrelsen om, hvorfor det tager flere år at få reetableret diget.

De er ikke vendt tilbage med et svar, men henviser i stedet til et skriftligt svar, de gav TV SYD i oktober 2024.

Her skrev styrelsen, at sager om fjernede diger ofte har et langt sagsforløb, fordi at ejer skal have mulighed for at søge om dispensation, inden Slots- og Kulturstyrelsen kan tage stilling til, om der i sagen skal træffes afgørelse med påbud om at genopføre diget.

Det frustrerer Lene Visbech Andersen, og hun forstår ikke, at det kan tage flere påbud og mange år at få genetableret et dige, der i første omgang blev fjernet ulovligt.

- Jeg føler mig til grin. Min retfærdighedssans har været udfordret i nogle år, siger Lene Visbech Andersen.

Du har kæmpet med det her i ni år. Hvorfor er det så vigtigt for dig?

- Vores landbrug bliver større og større, fordi vi fjerner læhegn og diger i store mængder, og jeg tænker på hvor mange leve- og bosteder, der er forsvundet til vores fugle, insekter og padder, siger hun.

Grafik: Lasse Lund Hansen

Lene kæmper videre for naturens skyld

Diger er vurderet til at have kulturhistorisk værdi, fordi de ifølge Slots- og Kulturstyrelsen viser Danmarks historie gennem 2.000 år. I gammel tid blev digerne blandt andet brugt til at adskille ejendomme, mark og vej.

For Lene Visbech Andersen har de betydning for det dyreliv, som hun kan se forsvinder år for år. Hun har derfor selv plantet 27.500 træer i sin baghave.

Lene Visbech Andersen står i den skov, hun selv har plantet Foto: Silas Lilliecrona

- Jeg synes, politikerne sover i timen, de snakker og snakker om biodiversitet og klimaændringer, og der sker bare ikke noget, siger hun.

Kan du ikke være ligeglad? Det skader jo ikke nogen mennesker, at diget er blevet fjernet?

- Det skader da, at der bliver fjernet så mange leve- og bosteder for insekter og fugle. Vi kan ikke undvære dem. Vi mennesker dør, hvis vi intet dyreliv har til sidst, siger hun.

TV SYD fortalte sidst historien i januar 2024, hvor arbejdet med at genetablere diget endnu ikke var begyndt. Men her i november er der kommet lidt skub i projektet.

Det begyndende arbejde kan ses på billedet herunder.

Reetableringen af diget i Taps er startet efter ni år. Ifølge Lene Visbech Andersen er diget ikke på størrelse med det, der blev fjernet i 2015. Foto: Silas Lilliecrona

Det imponerer dog ikke Lene Visbech Andersen, der stadig er i tvivl, om det nogensinde kommer til at ligne sig selv igen.

Hun håber dog, at det er den sidste dispensation, lodsejeren kan få.

- Jeg må indrømme, at det ikke ville undre mig, hvis der går yderligere nogle år, før det er på plads. Jeg hænger på. Det er simpelthen blevet en principsag for mig nu, siger hun.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com