Svend er ligeglad med støj i baghaven - nu bor han i sit drømmehus

Svend Bækkel har boet i sit nye hus i Ustrup i et halvt år. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Mens nogle har solgt deres hus og er flyttet væk, er andre kommet til og har købt ny bolig til langt under markedsprisen.

Der er plads til et stort poolbord i den næsten nye tilbygning, der også byder på store panoramavinduer og god udsigt til naturen.

Svend Bækkel er slet ikke i tvivl om, at han har købt sit drømmehus - endda til en rigtig god pris.

- Jeg synes, det er et fedt køb. Fra nul til ti er det en tier, siger han uden tøven.

Svend Bækkel var ikke i tvivl, da han købte huset i Ustrup. Foto: Ole Møller, TV SYD

230 m2 med det hele

Huset som får smilet frem hos Svend Bækkel ligger i landsbyen Ustrup nogle få kilometer fra Flyvestation Skrydstrup.

De 230 kvadratmeter med tilhørende garager er placeret i den såkaldte røde zone. Det er det område, der er udpeget til at have størst risiko for støj fra de F-35 kampfly, som starter og lander på basen.

Det betyder, at mange er flyttet væk på grund af støjen. Men den støj betyder ingenting for Svend Bækkel.

- Jeg har før boet i Sommersted, hvor toget kørte forbi tre gange i timen. Her kommer der kun et fly engang i mellem, siger han.

Der er god plads til blandt andet et poolbord i huset. Foto: Ole Møller, TV SYD

Under markedsprisen

Svend Bækkel købte huset for 900.000 kroner. Det er ifølge den lokale ejendomsmægler 30-40 procent under markedsprisen. Derfor slog han også til med det samme, da chancen bød sig.

- Nogle gange skal man være heldig, og denne gang blev det mig, siger han.

Huset i landsbyen Ustrup er et af foreløbig 34 huse, som er blevet af solgt af staten som et såkaldt rød zone hus.

Videresalget sker gennem lokale ejendomsmæglere, og det er indtil videre gået rigtig godt, fortæller ejendomsmæglerne.

- Der er egentlig ikke den store forskel på dem, der ligger i rød zone, og alle andre huse vi har til salg. Som det ser ud nu, er vi ved at have udsolgt, siger Bent Dall fra Danbolig i Vojens.

Bent Dall har solgt flere huse i Ustrup. Men der er stadig et enkelt til salg. Foto: Ole Møller

Nærmeste naboer placeret i to zoner

De nærmeste naboer til Flyvestation Skrydstrup er blevet placeret i en rød zone og en gul zone.

Er man i den røde zone, har ejeren ret til at sælge huset til staten.

Huse i den gule zone kan få et kontant beløb som kompensation for støj, eller de kan få penge til håndværkere, der kan støjisolere deres huset.

Bliver hvor han er

Svend Bækkel skulle kun male sit nye hus udvendigt, før han flyttede ind. Nu har han 230 kvadratmeter til rådighed og har ingen planer om at flytte igen.

- Et hus magen til det her vil koste to eller tre millioner i Kolding eller Vejle. Det har jeg ikke råd til.

- Herude er der godt nok også støj fra motorvejen, men det generer mig heller ikke, siger Svend Bækkel.

Kommune har sendt direktører og chefer ud af døren med "vildt beløb"

Som medlem af byrådet er Susanne Eilersen med til at indstille til fyring på direktør-niveau. Hun mener, at det er et stort problem med fratrædelsesgodtgørelser.
Af Signe Mai Vilsbøll
Udgivet
I samarbejde med TV 2 Nyheder

Flere millioner er gået til enkelte direktører, der ikke længere er ansat i kommunen.

Der har været godt gang i svingdøren i Fredericia Kommune siden seneste kommunalvalg.

Ti personer i den kommunale topledelse er fratrådt siden januar 2022, og det har indtil videre kostet kommunen over 14 millioner skattekroner i udbetalinger til afgående direktører og andre ansatte på chefaftaler.

Det viser en aktindsigt i kommunens fratrædelsesudbetalinger, TV 2 har fået.

Det er mere end nogen anden kommune i landet – og også langt mere end landets største kommuner.

- Det er uhyggeligt, som det sejler. Jeg betaler med glæde mange penge i skat, men jeg bliver rigtig irriteret over, at kommunen bruger så mange penge på det her, når jeg ved, hvor meget der bliver sparet på alle mulige områder, siger Martin Nygaard Christensen, der driver virksomhed i Fredericia, hvor han også har boet hele sit liv.

Kommunens 2. viceborgmester og mangeårigt byrådsmedlem Susanne Eilersen (DF) er enig:

- Det er et helt vildt beløb. Jeg er selv skatteborger i Fredericia Kommune, og jeg synes, det er uhørt, at chefer og direktører kan få så mange af skatteborgernes penge med, når de bliver fyret. Det er et stort problem med de her lukrative fratrædelsesgodtgørelser.

Som medlem af byrådet er Susanne Eilersen med til at indstille til fyring på direktør-niveau. Hun forklarer, at det høje antal fyringer på embedsmandsposter trækker tråde tilbage til sagen om tidligere borgmester Jacob Bjerregaard:

- Vi har været ramt af situationer, som vi ikke helt har været herrer over, og har haft nogle enkelte meget dyre fyringer.

Flere kostbare fyringer

Blandt de særligt kostbare fyringer er kommunens farvel til en nu tidligere direktør for børn, unge og kultur.

Han blev et kort – og dyrt – bekendtskab for Fredericia Kommune, der ansatte ham som direktør i februar 2023.

Få måneder forinden var han blevet fyret fra en stilling som børne- og skoledirektør grundet afsløringer om dårligt arbejdsklima på området, og i Fredericia fik han knap en måned på sin nye post.

Et enigt byråd tog nemlig i marts beslutningen om at fyre både ham og en nu tidligere kommunaldirektør med en officiel forklaring om, at økonomien på det specialiserede børneområde var presset.

Kommunaldirektøren fik over 2,6 millioner kroner med sig efter to år som kommunaldirektør.

Direktøren for børn, unge og kultur har trods sin korte ansættelse fået udbetalt mere end halvanden million kroner af Fredericia Kommune i forbindelse med sin fratrædelse.

Håndtryk uanset ansættelseslængde

En del af årsagen til de kostbare fyringer ligger i overenskomsten for embedsmænd i kommunerne, der giver direktører, chefer og visse ledere ret til løn, længe efter de har vinket farvel til deres job.

Mange embedsmænd i kommunernes topledelser får fratrædelsesgodtgørelse svarende til 12 måneders løn uanset ansættelsens længde.

Derudover har nogle også ret til løn i opsigelsesperioder på op mod 12 måneder.

Helt anderledes er det for andre ansatte i landets kommuner, der kun har adgang til lange opsigelsesperioder og mindre fratrædelsesgodtgørelser, hvis de har været ansat i en længere årrække og ikke bliver afskediget, fordi de har "misligholdt ansættelsen", altså ikke har passet deres job.

Kommunernes Landsforening har forsøgt at få ændret vilkår for topembedsmændene, så godtgørelser i forbindelse med fyring i højere grad afhang af ansættelsernes længde, som det er tilfældet i regioner og stat.

Men det er indtil videre ikke lykkedes.

- 14 millioner betyder meget

Dermed er det altså op til de enkelte kommuner at sørge for, at det er de rigtige folk, der bliver ansat på posten, hvis regningen for fyringer ikke skal vokse kommunen over ende. Når der i Fredericia er brugt over 14 millioner, er det problematisk, mener Susanne Eilersen.

- 14 millioner betyder meget. Vi har svært ved at få enderne til at nå hinanden især på børne- og familieområde og senior- og socialområdet ligesom andre kommuner, så vi kunne da godt have brugt de penge på noget andet.

Heldigvis har Fredericia, der de senere år har måtte skære på udgifter til blandt andet ældre, for ganske nylig fået et ekstra finansieringstilskud af staten på netop 14 millioner kroner, som skal øge kommunens likviditet.

Kommunens øverst ansvarlige, borgmester Christian Bro (S), tiltrådte som borgmester i april, men har siddet i byrådet og Økonomiudvalget i den undersøgte periode.

Ligesom Susanne Eilersen påpeger han, at det høje beløb skyldes et par særligt dyre fyringer. Og så er beløbet også et udtryk for de aftaler, forhandlingsparterne har lavet på området, lyder det fra borgmesteren.

- Vi lever op til de aftaler, der er indgået. Men jeg er da enig i, at der er et højt beløb, siger Christian Bro, der understreger, at udgifterne ikke er ensbetydende med, at borgere får mindre service.

Synes du, vilkårene er for gunstige?

- Jeg er loyal over for de indgåede aftaler. Man må betale, hvis man vil have kvalificeret arbejdskraft.

Udgifter til fratrædelser, genererer nye udgifter

Når Christian Bro ser antallet af fyringer, tænker han, at rekrutteringsarbejdet kunne have været gjort bedre.

- Det er min største refleksion og også en ambition, jeg har sat for mig selv som borgmester, siger han.

Dele af arbejdet ligger hos kommunerne, men der bliver også hyret ekstern hjælp ind til at ansætte nye chefer, når der er blevet fyret. Derfor er der både træk på kommunekassen, når der bliver givet gyldne håndtryk, og når efterfølgerne til de tomme poster skal findes.

En aktindsigt i Fredericia Kommunes rekrutteringsudgifter viser, at kommunen har brugt næsten to millioner kroner eksklusiv moms på eksterne rekrutteringsfirmaer som Genitor, Lundgaard Konsulenter, Muusman og Komponent. De har de seneste tre år har hjulpet kommunen med at finde nye chefer og direktører.

Borgmesteren forklarer, at kommunen faktisk på flere af direktør- og chefposter ventede i lang tid, før der blev ansat nye i stillingerne for at "mildne trækket på kommunekassen".

Men løsningen var ikke holdbar, og kommunen kommer ikke til at undgå rekrutteringsudgifter. Heller ikke i fremtiden, siger Christian Bro.

- Man er nødt til at gøre sig umage. Det lyder jo skørt, når vi har skaffet os af med så mange af dem, vi har brugt penge på at finde. Og det er klart, at pengene ikke er givet godt ud, hvis de er brugt på at ansætte en, som er ude efter tre uger. Men det er der også noget læring i.

Ikke utænkeligt at KL stiller krav om justering igen

Djøf, der organiserer en stor andel af de kommunale chefer og derfor har forhandlet vilkår med KL, ønsker ikke at kommentere udbetalinger til direktører og chefer i enkelte kommuner.

De forklarer dog, at de mindst 257 millioner, der er blevet udbetalt til afgående direktører, chefer og ledere de seneste tre år i landets kommuner afspejler antallet af afskedigelsessager.

Ifølge Djøf er chefer i kommuner i en mere udsat position, og derfor mener Djøf, at fratrædelsesvilkårene er helt rimelige.

Hos KL anerkender man den "lidt mere udsatte position", chefer og direktører i kommunerne sidder i, men der vil være situationer, hvor det bliver svært for kommunerne at forklare de "gyldne håndtryk". Blandt andet, når direktører fyres og tager store beløb med sig efter få måneders ansættelse.

Netop derfor har KL forsøgt at ændre fratrædelsesvilkårene ved forhandlinger i begyndelsen af året, og det er ikke utænkeligt, at KL går til forhandlingsbordet igen med samme krav, siger borgmester i Høje-Taastrup og chefforhandler Michael Ziegler.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com