Solgte mælk og skinke, som var mange uger for gamle, som 'stop madspild'
Købmanden i Marstrup ved Haderslev har fået en bøde på 10.000 kroner for at sælge madvarer, som var alt for gamle.
Selvom man som købmand skriver på køleskabet 'stop madspild', så må 'bedst før-dato' på let fordærvelige fødevarer som mælk og kød ikke overskrides med fem og en halv uge.
Men sådan så man det ikke hos Let Køb i Marstrup ved Haderslev.
Her var Fødevarekontrollen på besøg den 18. oktober og måtte udstede en bøde på 10.000 kroner. Årsagen skyldes, at alt for mange let fordærvelige madvarer havde overskredet 'bedst før' med mange uger.
Hvad betyder "bedst før"?
"Bedst før"-datoen betyder, at maden har en vis kvalitet indtil denne dato, hvis den er uåbnet og opbevaret rigtigt. Herefter forringes varens kvalitet lidt efter lidt, men den kan stadig spises. Derfor kan der også stå "ofte god efter". Det kan fx være, at brødet bliver tørt.
Har mad overskredet datoen for "bedst før", og har du opbevaret den korrekt, skal du derfor ikke smide den ud, men i stedet bruge dine sanser:
Lugt til madvaren
Kig på madvaren
Smag evt. på madvaren
Virker alt ok, og som det plejer, kan du godt spise det. Ellers smid det ud.
Mad med "bedst før" kan fx være:
Mælkeprodukter som mælk og yoghurt
Syltetøj og marmelade
Juice, saft og sodavand
Mel, havregryn, pasta og ris
Dåsemad som hakkede tomater, majs og makrel i tomat
Kilde: Forbrugerrådet Tænk
I køleskabet med 'stop madspild-skiltet' stod blandt andet tre liter A-38 bedst før 9. september - 'bedst før' var altså overskredet med fem og en halv uge.
Der lå også fire pakker kogt skinke a 150 gram i skiver, som var bedst før den 1. oktober. Fødevarestyrelsen bemærker i rapporten, at 'pakken med skinke fremstår væskefyldt og grå'. Der lå også fire pakker skinkestrimler a 175 gram med sidste salgsdato den 22. september. Her fremgår det af rapporten, at pakken med skinkestrimler fremstår 'væskefyldt og meget bulet'.
Fødevarestyrelsen oplyser i smiley-rapporten, at det er blevet indskærpet overfor købmanden, at fødevarer ikke må markedsføres som vildleder forbrugerene med hensyn til holdbarhed.
Købmanden kasserede varerne under tilsynet med følgende bemærkninger: 'Vi skal nok få styr på det.'