Snak om klimaforandring fylder Haderslev Domkirke op til klimatopmødet
Som optakt til det internationale klimatopmøde COP29, der begynder i morgen i Baku, inviterede Haderslev Domkirke og et bredt kirkeligt fællesskab denne søndag til klimagudstjeneste og fællesskab.
Med bøn, refleksion og samtale satte blandt andre biskop Marianne Christensen i Haderslev sogn fokus på de globale klimaforandringer, der skal diskuteres ved årets COP29.
- Gudstjenesten handlede også om at finde håb og mod til at tale om de følelser, klimaforandringerne vækker, siger Marianne Christensen, som blandt andet pointerer, at klimaforandringerne ofte rammer de mest udsatte lande, som typisk er dem med mindst ansvar for problemet.
Hvilken rolle spiller kirken egentlig i snakken om klimaet?
- Jeg tror, kirken i de sidste mange år har haft et for stort fokus på at dyrke jeg'et. Vi har glemt, at vi alle er en del af menneskeheden og en del af hinanden, siger Marianne Christensen.
Samtidig påpeger hun, at selvom vi kommer fra forskellige lande, bor vi alle på den samme planet og har derfor et fælles ansvar for at tale om klimaet og de forandringer, det har medført.
- Vi beder om langsigtede løsninger og solidaritet, og vi erkender vores opgave i at værne om skaberværket, som ikke er en ligegyldig planet, forklarede hun. Hun opfordrede til, at man i fællesskab tør tage ansvar og anerkender, at mennesket er en del af naturen, ikke blot en forbruger af dens ressourcer.
Som del af gudstjenesten fortalte en gæstepræst fra Kenya om de klimamæssige udfordringer, hans land står overfor, hvilket tilføjede et internationalt perspektiv til dagen.
Efter gudstjenesten fortsatte samtalen over en skål "COP29-suppe," hvor flere deltagere udtrykte håb om, at klimaforandringer også kan føre til positive forandringer i samfundet, hvis vi tør tænke nyt.