Ny beslutning deler vandene på botilbud
Beboerne på Odinsgård skal beslutte, om de vil have deres støtte fra kommunen eller et privat firma.
Beboerne på botilbuddet Odinsgård i Vojens og deres pårørende skal træffe en beslutning.
Er det Haderslev Kommune, der skal stå for at hjælpe dem i hverdagen, eller skal det i stedet være et privat firma?
I denne uge besluttede Social- og Handicapudvalget, at der kan ske en delvis privatisering af stedet. Opgaven skal dog først sendes i udbud - og det kan tage op til et år.
Ikke enighed
Lene Bitsch Bierbaum (V), der er formand for Social- og Handicapudvalget, har tidligere fortalt til TV SYD, at et flertal af beboerne ønsker, at Odinsgård fortsætter som et kommunalt tilbud.
Det drejer sig om 18 ud af 28 beboere.
En af dem er Lis Hansen, mor til den multihandicappede beboer på stedet, 19-årige Mathias Hansen.
- Jeg synes, det er dejligt, at de er kommet frem til, at der kan komme en privat aktør ind over, fortæller hun.
Beslutningen om at lukke en anden leverandør ind i Odinsgård deler dog vandene.
Mogens Lindved er far til den 29-årige beboer Annemette, der har boet på stedet i 10 år.
Han og hans hustru Pia er glade for at have deres datter boende på stedet.
- Alt tyder på at hun har det godt. Det her er hendes hjem. Vi kan se, når vi har hende hjemme, så går hun på et tidspunkt hen og trækker i døren. Hun vil ud i bilen, nu vil hun hjem, fortæller han.
Selvom datteren trives, så er forældrene enige i, at der skal ske forbedringer på stedet. De er dog ikke enige i, at en privat løsning er den rigtige vej at gå.
- Jeg har set mange eksempler på private, der ikke evner at løfte opgaven. Så derfor kan man ikke bare sige, at det private er løsningen, siger Mogens Lindved.
Forældrene til Annemette så helst, at Odinsgård forblev ét samlet kommunalt botilbud og at Haderslev havde gjort en større indsats.
Ifølge Mogens Lindved har kommunen givet op alt for hurtigt.
- Jeg synes ikke, at Haderslev Kommune har spillet ind med noget kompetent. Alene i det stillingsopslag de har lavet til den nye institution, der skulle være en kommunal institution, tyder alt på, at de faktisk ikke vil noget med det her sted, siger han og fortsætter:
- Derfor kan man faktisk sige, at Haderslev Kommune tvinger mig over i det private. Groft sagt.
Enighed i husene
Tanken om en delvis privatisering skal dog omsættes til praksis, og det er ikke helt lige til.
På Odinsgård bor der op til otte beboere i hver bygning. I hver bygning skal beboerne være enige om, hvorvidt man vil have Haderslev Kommune eller en ekstern leverandør til at stå for opgaven.
Lis Hansen har længe efterlyst en privat løsning på Odinsgård. Hun er dog bange for, at hendes søn kan havne i undertal i hendes hus.
- Jeg frygter jo for, at man så kommer til at bo i et hus, hvor der er flertal, der vil kommunalt. For hvad skal jeg så gøre, siger hun.
Beboere kan flytte rundt
Formanden for Social- og Handicapudvalget, Lene Bitsch Bierbaum, opfordrer de pårørende til at indgå i en dialog.
I de tilfælde hvor beboerne i husene ikke kan nå til enighed, må beboerne flytte rundt.
- Det kan godt være, at der er nogen i den proces, der siger, at det vil være okay for dem, at deres pårørende flytter til et andet hus, siger Lene Bitsch Bierbaum.
Selvom Mogens Lindhed helst så, at Odinsgård forblev kommunal, så er han villig til at prøve en privat løsning, for at undgå at hans datter skal flytte.
- Jeg ved, at der her i huset er flertal for, at der skal være en privat løsning. Så det her hus vil helt sikkert blive optaget af en privat aktør. Det tyder alt på. Skal vi så flytte Annemette, fordi vi ikke vil have en privat løsning? Nej, det er ikke det, der er udgangspunktet, siger han.
Dermed lader forældrene deres datter blive boende, og så vil de tage bestik af situationen, hvis hendes hus bliver del af en privat løsning.