Udviklingshæmmet hang ud af vinduet på bosted for at få hjælp - ingen reagerede
En afgørelse fra Haderslev Kommune, der trådte i kraft i sidste uge, betyder, at udviklingshæmmede Søren Damkjær på Odinsgård skal klare sig selv i størstedelen af døgnets timer.
Det er en råkold aften i december.
Else Gade Larsen går fra parkeringspladsen på botilbuddet Odinsgård i Vojens ned mod den pavillon, hvor Søren Damkjær bor.
Halvvejs dernede opdager hun, at Søren hænger ud af vinduet fra sit soveværelse og desperat forsøger at få kontakt til bostedets personale. Men til ingen nytte.
Else Gade Larsen fatter sin telefon og filmer episoden, inden hun går ind til Søren.
Først mere end en time efter at have hængt ud af vinduet, kigger personalet ind til Søren.
- Når han bor på et bosted, så må man gå ud fra, at han får den støtte og omsorg, de har krav på. Men det får de jo ikke her. Det er omsorgssvigt i yderste potens, siger Else Gade Larsen.
Hvem er Søren?
Søren Damkjær er 33 år gammel, han er udviklingshæmmet, han lider af autisme, og så er han blevet tidligt følelsesmæssigt skadet. Mentalt er han på niveau med et vuggestuebarn.
Det betyder også, at han ikke har noget sprog, at han ikke forstår sociale spilleregler, at han ikke kan forholde sig til andre menneskers behov, og at han kan blive udadreagerende, hvis han ikke i tilstrækkelig grad føler, at han får sine egne behov dækket.
Særligt det sidste er grunden til, at han de seneste mange år har boet isoleret i en pavillon langt væk fra de andre beboere på botilbuddet Odinsgård i Vojens.
Som at lade et vuggestuebarn klar sig selv
Siden en afgørelse fra Haderslev Kommune trådte i kraft mandag i sidste uge, er Søren kun blevet endnu mere isoleret og ensom. De har nemlig besluttet, at han skal klare sig selv i størstedelen af døgnets timer.
- Alle de rapporter, der er lavet på ham viser, at han kognitivt er på niveau med et vuggestuebarn, og hvem ville lade et vuggestuebarn være alene det meste af dagen? Spørger Else Gade Larsen.
Sagen her er blot den seneste af mange historier med omsorgssvigt på Odinsgård.
De gode tider er forbi
I lang tid har Else Gade Larsen, der er pårørende til Søren Damkjær, forgæves forsøgt at fortælle bostedets ledelse samt forvaltningen i kommunen, at de er skyld i, at der sker omfattende omsorgssvigt hos Søren.
- Det har fungeret godt, men der er kommet flere og flere nedskæringer, og det er simpelthen så synd for ham, for han er nu overladt til sig selv de fleste af døgnets timer, siger Else Gade Larsen.
For tre år siden havde Søren faste socialpædagoger på 24 timer i døgnet, og dengang var der ingen problemer. Så blev nattevagten sparet væk uden, at det var til skade for ham.
Efterfølgende blev timetallet i dagtimerne barberet ned til 10 timer, så der kun skulle én pædagog ind til Søren om dagen, og nu har Haderslev Kommune igen skåret ned på hjælpen.
- Det er så massivt et omsorgssvigt, at vi simpelthen har politianmeldt dem for det. Sådan kan man simpelthen ikke behandle et andet menneske.
Skal selv bede om hjælp
Kommunen har genvurderet Sørens behov, og det har resulteret i, at han nu har mindre end tre timer fast om dagen med en socialpædagog.
De resterende timer i døgnet, skal Søren klare sig selv i den pavillon, han bor i. Og hvis han så får brug for hjælp, så skal han signalere det til personalet i de andre huse på Odinsgård, så de kan komme og hjælpe ham.
Det fremgår af en intern korrespondance mellem kommunens forvaltning og ledelsen på Odinsgård, som TV SYD er i besiddelse af.
- SD (Søren Damkjær, red.) er informeret om, at hvis han har behov for støtte fra medarbejdere i Hus E, så kan han stille sig uden for sin hoveddør, hvor medarbejdere registrerer dette og vil henvende sig til ham, skriver konstitueret boltilbudsleder på Odinsgård, Brian Dahl, i en mail til kommunens socialforvaltning.
En beslutning, som kommunen mener, dækker alle Sørens behov.
- Når borgeren er visiteret til indsatser og har en afgørelse på det, så er det også det, som man skal kunne regne med, at borgeren får hjælp til, siger Helle Mikkelsen, der er chef for handicap og socialpsykiatri i Haderslev Kommune, og fortsætter:
- Men der er nogle gange nogen, der mener, at borgeren har nogle behov, som der ikke er lavet en afgørelse på, hvor der er et misforhold eller en manglende forventningsafstemning, kan man sige.
Når I har med borgere at gøre, som har et mentalt niveau som et vuggestuebarn, er det så rimeligt at lade dem være alene store dele af dagen og selv skulle kalde på hjælp, hvis de har behov for den?
- Når man er omfattet af den målgruppe, som du beskriver, så bor de på eller er visiteret til et døgntilbud. Så man er aldrig alene, der er personale hele døgnet, svarer Helle Mikkelsen.
Der kan jo være nogle borgere, der ikke har mulighed for selv at vide, hvornår de har behov for hjælpen. Hvordan skal de så få den?
- Der er det medarbejdernes opgave at være opmærksom på den enkelte borgers behov, svarer Helle Mikkelsen.
Frygter for konsekvenserne
Ifølge de pårørende til Søren Damkjær, er der dog særligt ét massivt problem i kommunens afgørelse - Søren ved ikke selv, hvad han har brug for hjælp til - eksempelvis personlig hygiejne.
Som det var tilfældet i videoen i starten af artiklen, har Sørens pårørende flere gange oplevet, at selv når han prøver at få kontakt til personalet i de andre huse på Odinsgård, så lykkes det sjældent.
- I søndags kom vi på besøg omkring halv fire, og der sad Søren vuggende frem og tilbage ude ved fordøren i næsten to timer, uden at der kom nogen for at tilse ham, siger Else Gade Larsen og fortsætter:
- Vi ringede så ind til personalet, og den stakkels medarbejder, der var på arbejde, sagde, at hun var nødt til at være færdig med de andre, inden hun kunne komme over til Søren. Hun arbejder i et hus, hvor mange af beboerne har udfordringer med epilepsi, så det er jo også uforsvarligt at efterlade dem.
Udover at politianmelde kommunen har Sørens pårørende også klaget over afgørelsen, som nu er havnet i Ankestyrelsen, som har en sagsbehandlingstid på 6 til 8 måneder alt efter, hvilken sagstype der er tale om.
Det er lang tid at vente, og Sørens pårørende frygter, at det kan få fatale konsekvenser, hvis ikke der meget snart bliver rettet op situationen hos Søren.
- Historikken siger jo, at Søren bliver udadreagerende, når han ikke magter mere. Og vi er jo bange for, at der er et menneske, der skal komme alvorligt til skade herude. Vi har advaret i flere måneder om, at når de gør det her, så kommer der til at ske noget, men de tager os ikke alvorligt.
Der er blandt andet eksempler på, at Søren tidligere har revet hele totter hår ud på en af de ansatte. Og ikke nok med, at Søren kan blive udadreagerende, så er han også i så stor mistrivsel, at han er begyndt at selvskade.
- Han bider i sine hænder, han sparker og slår ind i væggene, og så har han det med at kradse sig selv til blods på maven og på ryggen. Det er jo noget, han gør i afmagt, når han ikke kan komme af med sine følelser, fortæller Else Gade Larsen.
Haderslev Kommune har anerkendt problemerne på Odinsgård, og det er blevet besluttet, at bostedet, som det ser ud i dag skal lukkes, og at der skal genopbygges et nyt Odinsgård med nye værdier.