Landsbyer savner afgørende svar for at starte grøn omstilling

I over et år har landsbyen Aarøsund ventet på at igangsætte et fælles varmeprojekt. Men hverken myndigheder eller den ansvarlige minister er klar til at give grønt lys, før der kommer en lovændring.

Gasfyret sørger fortsat for, at der er varme i radiatoren hos Christian Debel Jacobsen i Aarøsund, der ligger i Haderslev Kommune.

Men stod det til ham, blev fyret skrottet til fordel for et fælles lokalt varmeprojekt, som han har arbejdet på de seneste fire år. 

- Vi er helt klar. Vi sidder og kikker på den røde knap, siger Christian Debel Rasmussen.

Kommunegaranti mangler

Men selvom det kribler i fingrene for at trykke start, er han lige nu nødsaget til at vente på, at der kommer en endelig afgørelse på, om etableringen af  termonet kommer ind under varmeforsyningsloven eller ej.

- Det er helt afgørende for, at vi får de bedste finansieringsmuligheder og har mulighed for at  søge en kommunegaranti, siger han. 

Hvad er et termonet

Et termonet er et forsyningsnet, som i praksis fungerer som et stort jordvarmeanlæg, hvor såkaldt brine bestående af vand tilsat ethanol cirkulerer i ledninger under jorden og herefter transporteres forbi en jordvarmpumpe, som udnytter varmen fra den opvarmede væske til at producere varmt brugsvand og varme i husene.

Temperaturen i et termonet muliggør også aktiv køling med varmepumpe eller passiv køling uden brug af varmepumpe.

Kilde. Dansk Fjernvarme

Gasfyret skal skrottes

Men det er lige netop det svar, som Aarøsund og andre landsbyer med samme planer lige nu venter på.

Det er politisk besluttet at opvarmning med fossile brændstoffer skal udfases, men når der bliver taget initiativ til en grøn omstilling, føler beboerne, at det trækker ud.

- Gasfyret skal jo udfases, derfor forsøger vi at fremtidssikre vores huse. Det er ingen, der siger, det bliver billigere, men det betyder, at vi ikke er afhængig af gas mere, siger Christian Debel Jacobsen.

Termonet kan være et alternativ varmeløsning for landsbyer, der ikke kan få fjernvarme.
Termonet kan være et alternativ varmeløsning for landsbyer, der ikke kan få fjernvarme.
Grafik: Lasse Lund Hansen
Carsten Leth Schmidt kan godt forstå utilfredsheden og venter selv på et svar.
Carsten Leth Schmidt kan godt forstå utilfredsheden og venter selv på et svar.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Projekter i mange landsbyer

Og det er ikke kun i Aarøsund, at de venter. Det fortæller Carsten Leth Schmidt, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Haderslev Kommune.

- Vi har vel omkring en halv snes projekter og på det sidste klima topmøde i København, hørte vi også, at der er en lang række kommuner, som har det som høj prioritet at komme videre med termonet. Men vi bliver holdt hen, og det er meget frustrerende, siger Carsten Leth Schmidt.

Termonet kaldes også kold fjernvarme.
Termonet kaldes også kold fjernvarme.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Kræver en lovændring

Men hvem der i sidste ende skal komme med det svar, som Aarøsund og mange andre landsbyer venter på, er tilsyneladende uklar.

Det oplyser foreningen Termonet Danmark, der også er utilfreds med at den grønne omstilling i de landsbyer, der ikke kan få fjernvarme, risikerer at gå i stå, når det gælder termonet.

- Vi er der nu, hvor der er behov for en politisk beslutning. Energistyrelsen har sagt, at det er politikerne på Christiansborg, der skal afgøre, om termonet hører under varmeforsyningsloven eller ej, siger bestyrelsesformand Søren Skjold Andersen.

Det bekræfter Energistyrelsen i et svar til TV SYD.

Her skriver de:

Det er Energistyrelsens vurdering, at termonet, som kræver en jordvarmepumpe i hver tilsluttet bygning, ikke i dag er omfattet af varmeforsyningsloven.

Det er i skrivende stund ikke politisk besluttet, om termonet fremover skal omfattes af varmeforsyningsloven eller ej – hvilket forudsætter en lovændring.

Uwe Bock og Christian Debel Jacobsen må fortsat vente på afklaring.
Uwe Bock og Christian Debel Jacobsen må fortsat vente på afklaring.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Ministerie ser på sagen

Heller ikke i klima-,energi- og forsyningsministeriet er de klar med et svar på, om termonet hører under varmeforsyningsloven.

Her skriver klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i et svar til TV SYD.

- Jeg er optaget af, at vi får en helt grøn varmeforsyning i Danmark - også udenfor de store byer. Og ligesom man kan købe en varmepumpe, er der ikke noget til hinder for at etablere termonet. Men hvorvidt det er klogt, at termonet kommer under varmeforsyningsloven, er vi ved at undersøge nærmere. Vi kigger for eksempel på de administrative byrder, der særligt vil ramme små projekter, og om det er hensigtsmæssigt, at kommunerne stiller garantier for den her type projekter.

Usikkert hvor de ender

Beboerne i Aarøsund må altså fortsat vente på en endelig afklaring, men hvor længe ved de ikke.

Det skaber lige nu frustrationer ikke mindst, fordi den lokale opbakning risikerer at forsvinde, og borgerne i stedet vælger deres egne individuelle varmeløsninger.

- Det slider på ens optimisme, om det her lykkes, fordi man bliver holdt hen hele tiden, siger Christian Debel Jacobsen.