Efter besøg af gourmetkok har Cecilie lært at eksperimentere mere i køkkenet
I programmet "Gourmet på budget" får almindelige danskere besøg af en gourmetkok. Ifølge ham er der særligt én ting, som danskerne kan blive bedre til, når de er i køkkenet.
Hvor ofte smider du madvarer ud i skraldespanden, fordi du ikke nåede at få brugt det hele, inden det blev for gammelt?
I 2021 smed vi danskere 469.449 ton spiselig mad ud i skraldespanden, men vi skal blive bedre til at bruge de varer, vi har liggende i skuffer, skabe og på køl.
Det mener kokken Mikael Madsen fra Kolding.
Man skal turde prøve noget, for det er nemlig der, man kan spare penge
Mikael Madsen, kok og indehaver af Den Hvide Hest
I programserien 'Gourmet på budget' besøger han sammen med komikeren Daniel Lill helt almindelige familier fra Syd- og Sønderjylland for at lave mad - med udgangspunkt i det, der allerede gemmer sig i deres køkkener.
Minimere madspild
En af dem, der får besøg af de to madelskere fra Kolding, er Cecilie Olesen fra Kærup i Varde Kommune.
Hun mener selv, at hun altid har været god til at minimere sit madspild.
- Jeg har selvfølgelig ikke kunnet undgå det fuldstændig, men jeg synes egentlig, jeg har været opmærksom på det gennem mange år, fortæller hun.
Det skyldes ifølge Cecilie Olesen, at hendes madbudget aldrig har været særligt stor. Men på trods af det, så sker det af og til, at hun ikke når at bruge de sidste kartofler i posen eller de sidste skiver brød, inden de bliver for gamle.
- Jeg prøver sådan lidt løbende at kigge i køleskabet , og hvis jeg synes, der kommer for mange slatter og bøtter, så prøver jeg at tænke igennem, hvad jeg kan lave. Men det ender tit med, at det ender i en kødsovs eller sådan noget, fortæller hun.
Derfor synes hun, det var inspirerende at få en professionel kok ind i køkkenet.
Løsrive sig fra opskrifterne
Mens Cecilie Olesen har erfaring med at bruge sine rester fra køleskabet kreativt, så er det ikke tilfældet for alle danskere.
- Det kan selvfølgelig godt være svært for den almene dansker at begynde at lave mad på den måde, hvis man ikke er trænet i det, men man skal bare springe ud i det, fortæller Mikael Madsen.
Det kan du bruge dine rester til
De fleste kan her i kølvandet på december stadig have en masse madvarer liggende, som man måske ikke bruger på mange andre tidspunkter af året. Men det kan selvfølgelig bruges
Et eksempel er grødris, som ifølge kok Mikael Madsen kan bruges til at lave risotto. Derudover kan man selvfølgelig også bruge det til at lave risengrød, som man så kan lave klatkager af.
Klatkager kan man også servere sammen med kirsebærsovs, hvis man skulle have noget af det stående efter julen.
Der findes dog også andre overskudsmadvarer end dem, man har til overs fra julen. En klassiker er eksempelvis de sidste tortilla-pandekager, som man ikke har fået brugt.
- Hvis man har et par pandekager i overskud, så kan man putte noget ost og skinke i og riste dem i en toaster. Og så kan man give børnene det med i madkassen. Eller man kan bruge det som en hurtig snack, fortæller Mikael Madsen og kommer med et andet eksempel:
- Hjemme hos os har vi gulerødder liggende hele tiden. Hvis de ikke bliver skrællet, så bliver de ikke spist. Så jeg plejer at skrælle dem og putte dem i en pose, og så bliver de spist ret hurtigt. Ellers kan man også putte dem i madkassen og tage dem med i skole eller på arbejde.
Har man grøntsager såsom gulerødder, græskar og agurker liggende, kan man også vælge at sylte dem, så de holder længere.
Derudover kan mange overskudsgrøntsager ifølge kokken også komme i kødsovsen.
Han mener, at vi alle bør være bedre til at løsrive os fra opskrifterne og eksperimentere mere med maden i køkkenet.
- Hvis der står gulerødder i opskriften, og du kun har halvdelen af det, der står i opskriften, så supplér med noget andet. Det kan være, at du har en kartoffel eller en anden grøntsag, du kan bruge i stedet for.
- Man skal turde prøve noget, for det er nemlig der, man kan spare penge. Ellers kan råvarerne komme til at ligge, indtil man skal lave den samme opskrift igen, fortæller Mikael Madsen.
På den måde kan man ifølge Kolding-kokken få mere "flow" i køleskabet og dermed minimere, at nogle råvarer ligger og bliver for gamle i køleskabet.
Vil eksperimentere mere
Hos Cecilie Olesen mundede besøget af Mikael Madsen og Daniel Lill ud i en svamperisotto på grødris med kylling, brændenældepesto og panerede gulerødder. Noget som Cecilie Olesen selv var ganske tilfreds med.
- Jeg synes faktisk, det endte ud i noget rigtig godt, og der er meget, som jeg vil have med i tankerne fremover, siger hun og fortsætter:
- Jeg vil bruge nogle flere krydderier og eksperimentere lidt mere, med det jeg egentlig har i skabene i forhold til bare slavisk at følge en opskrift.