Vejlefamilie undgår impulskøb og for meget madspild med nem metode
Når man har en travl hverdag med job og fritidsaktiviteter, kan der være brug for en plan. Det har Jesper Mikkelsen og familien - og den er en succes.
Man skulle egentlig bare handle ind til aftensmaden og have en liter mælk og en pose havregryn.
Men så går man lige forbi en vare, som man liiige skal have med... og endnu en og endnu en...
Det kan være svært at undgå impulskøbene, hvis man jævnligt handler ind, men der findes måder at skrue ned for antallet af de varer, der spontant lander i indkøbskurven.
En af de måder er at lave en madplan. Noget som mange danskere gør brug af.
En af de familier er Jesper Mikkelsen og hans familie, som bor i Vejle. De er med i TV SYD-programmet "Gourmet på budget", hvor de får besøg af kokken Mikael Madsen og komikeren Daniel Lill, som skal lave en ret ud fra de madvarer, der er i familiens køkken.
Det er en madlavningsproces, som er en ekstra positiv oplevelse for gourmetkokken fra Kolding, da Jesper Mikkelsen og familien har køleskabet fyldt op med madvarer, fordi de kører efter en madplan og handler stort ind en gang om ugen.
- Vi sidder omkring bordet, og det kan typisk være søndag morgen eller formiddag, og snakker om, hvad der skal ske i løbet af ugen. Så snakker vi om, hvad vi skal lave af mad, siger Jesper Mikkelsen.
Gourmet på budget
I serien "Gourmet på budget" tager kokken Mikael Madsen og komikeren Daniel Lill ud og besøger helt almindelige syd- og sønderjyske familier. De kigger på, hvad familien har i sit køleskab, skabe og skuffer og taler med dem om deres indkøbs- og madlavningsvaner.
Kokken Mikael Madsen laver et måltid med udgangspunkt i de ting, familien allerede har i hjemmet - suppleret med dagligvarer som den prisbevidste tilbudsjæger Daniel Lill finder i det lokale supermarked.
Du kan se alle tre afsnit lige nu på TV SYD PLAY eller læse mere om det her.
Hos familien i Vejle bidrager alle til aftensmåltidet i løbet af ugen - også teenagebørnene.
- Vi inddrager dem, og det bliver vi ved med, for de skal jo flytte hjemmefra en dag. Det er vigtigt, at de ikke bare forventer, at der står aftensmad på bordet, når de kommer fra værelserne. De skal være en del af det, siger han.
Vi er jo en familie på seks, hvor vi ikke har samme smagsløg
Jesper Mikkelsen
Som udgangspunkt er det faktisk børnene, der står for aftensmåltidet, og så hjælper Jesper Mikkelsen til - eksempelvis ved at dække bord, skære grøntsager, stege kylling eller hvad der nu skulle være brug for.
- Så handler vi ind til det om søndagen, for at vi får handlet mindst muligt i hverdagene, hvor vi har nok at se til med arbejde, fritidsinteresser og alt muligt andet, siger han.
Dermed er madplanen og det store indkøb om søndagen også med til at give familien noget tidsoptimering.
- Vi spiser sammen hver aften. Så kan det godt være, at der er en, der er til ridning eller på arbejde. Vi har prioriteret det højt, fordi vi har skilsmissebørn, hvor én er væk 14 dage ad gangen, én er væk 5 dage ad gangen og én er hos os hele tiden. Når vi så endelig er sammen, så forsøger vi også at være sammen, siger han.
Mens Jesper Mikkelsen og familien har helt styr på det med madplaner og at udnytte deres råvarer, så var der en anden ting, som de kunne lære af kokken Mikael Madsen.
- Vi er jo en familie på seks, hvor vi ikke har samme smagsløg. Så vi har lært, at vi måske bare skal dele maden noget mere op, så det ikke nødvendigvis behøver at komme i en stor bowle, som vi alle spiser fra. Så der er helt sikkert nogle ting, som vi kan gøre lidt smartere, fortæller han.