Olivia så sin far slå græs og fik en idé, der skal sikre førsteplads i stor konkurrence

Olivia de Melos Jensen fra Erritsø Fællesskole Foto: Helle Eriksen, TVSYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

12-årige Olivia fra Erritsø håber at kunne veksle piller af græs og majs til en pokal ved årets udgave af Unge Forskere.

I 35 år har danske skoleelever hvert år konkurreret i naturvidenskab i den naturvidenskabelige talentkonkurrence Unge Forskere.

Og forskning er stadig et hit blandt poderne.

Olivia de Lemos Jensen fra Erritsø Fællesskole vandt sin kategori sidste år og er igen i år med i semifinalen på Universe på Als.

600 unge er med fra Region Syddanmark. De har forberedt sig i månedsvis, og de konkurrerer i tre kategorier: Technology, Life Science og Physical Science.

Jeg hørte om, hvor dyre træpiller var blevet, og så så jeg min far slå græs

Olivia de Lemos Jensen, Erritsø Fællesskole

I år stiller 12-årige Olivia de Lemos Jensen med et projekt, hvor hun forsøger at genopfinde træpillen, der jo har været noget i vælten her, hvor energipriserne er steget. 

I stedet for at bruge træsmuld til pillerne har hun eksperimenteret med at bruge græsrester og majsrester, der ellers ikke bruges til noget, til at presse i pille-form og brænde.

- Jeg hørte om, hvor dyre træpiller var blevet, og så så jeg min far slå græs, og hvordan han lod det ligge på plænen bagefter. Og så tænkte jeg, at det måtte man kunne bruge til et eller andet, fortæller den unge forskerspire.

En af Olivias brændselspiller af majssmuld. Foto: Helle Eriksen, TVSYD

Hendes eksperiment viste faktisk, at hendes piller brænder bedre end almindelige træpiller, som vi kender dem. 

Hun har altså ikke genopfundet tallerkenen, men opfundet en bedre tallerken. 

Hendes eksperimenter viste også, at det er bedst at bruge majs, for det er lettere at presse til piller. 

Rent praktisk gjorde hun det, at hun tog en majsstængel - en af dem der står og ser trist ud, efter majsen er høstet.

Så puttede hun den i en juicer, så hun kunne presse vandet ud, hvorefter hun pressede den tørre rest med en bolt i en bøsning.

Det skal være sjovt at være med. Vi går ikke kun efter at vinde

Christian Storm Tholberg, lærer, Erritsø Fællesskole

Olivia de Lemos Jensen sammen med sine medsemifinalister fra Erritsø Fællesskole i konkurrencen Unge Forskere. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Erritsø Fællesskole er en hyppig gæst til Unge Forskere. Siden 2017 har lærer Christian Storm Tholberg ført 21 af sine elever til konkurrencen, og flere af dem har vundet.

- Jeg har samlet et lille hold af miniforskere, hvor det handler om holdfølelse og fællesskab. Det skal være sjovt at være med. Vi går ikke kun efter at vinde. Det er noget, vi gør sammen, fortæller Christian Storm Tholberg.

Og juryen har været forbi Olivias stand.

- De kom forbi og stillede en masse spørgsmål, og jeg kunne svare på det meste. De gav mig også nogle gode ideer til, hvordan jeg kan komme videre med mit projekt, så jeg føler, at det er gået ret godt, siger Olivia de Lemos Jensen.

Erritsø Fællesskole har tre projekter med i år. Et med to deltagere og to med én deltager i hver. 

Der er finale d. 23. - 25. april i Øksnehallen i København.

De spiste kartoffelsalat sammen, bagefter slog han hende bevidstløs

Connie Maybrith Eden har arbejdet med psykisk syge mennesker i mange år, nu på den lukkede afdeling i Middelfart. I september oplevede hun for første gang et voldsomt overfald.
Udgivet

Medarbejder blev angrebet af en mand på den lukkede afdeling. Hun er ikke vred på den psykisk syge mand, men efterspørger flere ressourcer.

Det var en fredelig og rolig aften i september. Men så blev stilheden brudt, inde på det retspsykiatriske døgnafsnit i Middelfart.  

- Vi havde egentlig haft det meget hyggeligt. Vi havde grillet, og vi spiste kartoffelsalat sammen. Der havde ikke været nogen uenighed eller noget, fortæller Connie Maybrith Eden, som har arbejdet på den lukkede afdeling i et par år.

Men pludselig blev freden brudt.

Han slog løs på mig, i hvert fald 20 gange. Han trådte også på mig

Connie Maybrith Eden, socialpædagog, Fredericia

- En anden patient var meget vred og udadreagerende, så jeg gik ud i fællesrummet for at få andre patienter væk fra området. Og ham, jeg lige havde spist sammen med, blev meget frustreret og slog løs på mig, i hvert fald 20 gange. Han trådte også på mig, men jeg var ret hurtigt bevidstløs, så jeg husker det kun i glimt, siger Connie Maybrith Eden.

Sådan så Connie Maybrith Eden ud i dagene efter overfaldet.

- Han er jo syg

Hun blev hentet af en ambulance, der kørte hende til akutafdelingen på Kolding Sygehus. Hendes ansigt var forslået, gult og blåt, og hun havde bøjede ribben og en meget voldsom hjernerystelse. Nu er hun tilbage på døgnafsnittet på nedsat tid.

Er du vred på ham?

- Nej, overhovedet ikke. Han er jo syg, og så var det tilfældigvis mig, som stod der. Det var jo ikke noget personligt, der fik ham til at angribe mig, siger Connie Maybrith Eden.

Søde og rare mennesker

Retspsykiatrien behandler psykisk syge voksne, som har fået en dom til behandling, eller som er varetægtsfængslede, mens de venter på deres dom.

Det er vigtigt for hende at understrege, at et meget stort flertal af psykisk syge højst er farlige for dem selv.

De har psykoser, så de gør nogle ting

Connie Maybrith Eden, socialpædagog, Fredericia

- 98 procent af tiden er det jo et hyggeligt og rart sted at være med gode kollegaer, og det er søde og rare mennesker, som er indlagt. De er alvorligt syge, så det skal man gøre sig klart, og de har psykoser. Så gør de nogle ting, siger Connie Maybrith Eden.

Hun forklarer, at der var en sygemelding den aften i september. Der var ikke indkaldt en vikar, så derfor var afdelingen mere sårbar end med fuld bemanding.

Vold i vaskekælder

I det hele taget er psykiatrien under pres med ubesatte stillinger og problemer med at finde egnede steder til de psykisk syge, som dømmes for farlig kriminalitet.

Det så man 2. juledag i Vejle, hvor en 20-årig kvinde blev overfaldet i en vaskekælder af en psykisk syg mand, som senere forklarede i retten, at han var vred og ledte efter et tilfældigt offer. Manden var tre måneder før dømt til anbringelse efter en anden voldssag, men kommunen havde endnu ikke kunnet finde et bosted til ham.

Mangler ressourcer

Man ser det også i statistikkerne, hvor antallet af anmeldte voldssager i retspsykiatrien er steget. Connie Maybrith Eden har ikke meldt overfaldet på hende til politiet. Hun er mere optaget af, at systemet har god plads til forbedring.

- Altså, kapaciteten er her jo ikke. Vi har også sommetider patienter, som er her længere, fordi der ikke er et andet tilbud til dem i den kommune, de nu hører til i. Det er jo nemt at pege fingre ad kommuner og regioner, men det handler jo om ressourcer, siger hun.

Helt tilbage i 2021 lovede daværende justitsminister Nick Hækkerup, at en arbejdsgruppe senest i 2022 skulle komme med nye løsninger. Men gruppen er ikke færdig endnu.  

Johnny Madsen er død - reaktionerne strømmer ind

Udgivet

Fanø-kunstneren døde mandag efter længere tids sygdom.

Den 73-årige musiker og kunstner Johnny Madsen er død.

Det oplyser hans søn, Rasmus Madsen, på sin fars Facebookside og til Ekstra Bladet.

Her skriver han, at Johnny Madsen sov stille ind i sit hjem på Fanø mandag eftermiddag efter længere tids sygdom.

- Det er ingen hemmelighed, at min far var hård ved sit system. Og han var rock'n'roll til det sidste. Nu kunne hans system bare ikke mere, siger Rasmus Madsen til Ekstra Bladet.

Johnny Madsen har haft en lang karriere som musiker med hits som 'Udenfor Sæsonen', 'Færgemanden' og 'Johnny the Blues'.

Han spillede desuden i trioen Dalton med Allan Olsen og Lars Lilholt.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.