11-årige Noah er forskerfinalist: Idéen fik han efter eget kræftforløb
Noah Bach Andersen fra Erritsø får kalktilskud efter at have været i behandling for leukæmi. Nu er han finalist i Unge Forskere med sit projekt, der undersøger, om man kan bruge muslingeskaller til at fremstille netop kalkpiller.
Vidste du, at hjertemuslinger indeholder mere kalk end blåmuslinger?
Det ved Noah Bach Andersen, fordi det bare er ét af de forhold, som han har undersøgt i sit forskningsprojekt, der nu har sikret ham en finaleplads talentkonkurrencen Unge Forskere.
- Jeg synes, det er sejt, og jeg er megaglad for at være kommet så langt med mit projekt, siger Noah, der den seneste tid har kunnet kalde sig miniforsker.
Til daglig går Noah i 5. klasse på Erritsø Fællesskole, men han har siden efteråret brugt mange timer både i skolen, efter skole og i weekender på at forske i, om man kan udvinde kalk fra muslinger til at lave kalkpiller af.
Noahs eget liv med kræft gav inspiration
I november blev Noah sammen med nogle klassekammerater tilmeldt konkurrencen Unge Forskere og har siden gået under titlen ‘miniforsker’. Idéen til hans forskningsprojekt er hans helt egen og udspringer af noget, han kender fra sin hverdag.
Jeg tænkte på de kalkpiller, jeg får, og så tænkte jeg på, om man mon kunne få kalk på en anden måde end at grave det op fra undergrunden.
Noah Bach Andersen
Som 8-årig fik fik Noah konstateret leukæmi, og meget hurtigt blev hans hverdag, som han kendte den, ændret fuldstændigt. Skole, rollespil og leg med vennerne i fritiden blev skiftet ud med hospitalsbesøg, kemobehandling og hjemmeundervisning.
Efter at have været i behandling i 2,5 år tog Noah i sommeren 2020 sin sidste kemotablet og blev erklæret rask fra kræftsygdommen. Sideløbende og efter kræftforløbet har Noah dagligt taget kalkpiller, fordi kemoen har været meget hård ved hans krop og immunforsvar. Og netop det daglige kalktilskud startede en undren hos Noah.
- Jeg tænkte på de kalkpiller, jeg får, og så tænkte jeg på, om man mon kunne få kalk på en anden måde end ved at grave det op fra undergrunden, fortæller Noah.
Eftersom Noah altid har været meget optaget af naturen og fascineret af dyreverdenen, var han godt klar over, at der var kalk i muslingeskaller. Derfor var det oplagt for ham at forske i, om kalken fra muslingeskaller kunne være et alternativ til udvinding af kalk fra jorden.
Stranden har fået en ny betydning
For Noah har stranden haft en helt særlig betydning for ham undervejs i behandlingsforløbet for leukæmi. Når han var hjemme fra sygehuset blev ture til stranden i Erritsø ved Fredericia en fast rutine. En rutine, der blev vigtig for Noah - også på de hårde dage.
- De dage, hvor jeg havde det rigtig skidt, kunne jeg ikke selv gå derned, så der blev jeg båret eller skubbet i en cykeltrailer. Det var vigtigt for mig at komme derned, fordi var et frirum fra sygdommen, hvor jeg kunne få frisk luft i hovedet og se på det klare vand.
Imens jeg har været forsker har det nærmest været mit laboratorium eller arbejdsplads. Og da jeg var syg, var det mere et frirum fra sygehuse og sygdom.
Noah Bach Andersen
Noah har ligeledes brugt mange timer ved stranden, mens han forskningseventyr har stået på. Men nu har stedet fået en helt ny betydning for ham.
- For mig er stranden blevet anderledes nu. Imens jeg har været forsker, har det nærmest været mit laboratorium eller arbejdsplads. Og da jeg var syg, var det mere et frirum fra sygehuse og sygdom, fortæller minforskeren.
Det hårde arbejde har været det hele værd
Det er blevet til rigtig mange strandture de seneste måneder, og foruden at have været i felten har Noah også brugt mange timer i laboratoriet, hvor han blandt andet har haft muslingeskallerne i saltsyre.
Det er jo en fornøjelse at se, at overskuddet og energien er til det
Johanne Bach Andersen, mor til Noah.
- Saltsyre ætser al organisk materiale, og så bliver det omdannet til gas - i det her tilfælde CO2 og lidt vanddamp. Og så har jeg kunnet måle på, hvor meget lettere muslingen blev, efter at den har været i saltsyre, for at se hvor meget kalk, der er i, fortæller Noah.
Efter kortlægning af kalkindholdet i skallerne gjaldt det for Noah om at undersøge, om muslingerne indeholdt tungmetaller, inden han kunne knuse dem og komme pulveret i pillekapsler. Der er altså blevet investeret rigtig mange timer og meget energi i projektet med både feltarbejde, forsøg og rapportskrivning. Men for Noah har det været det hele værd.
- Det har været virkelig fedt at undersøge et emne og være fordybet i det i så lang tid, siger Noah.
Ligesom Noah har haft en fest med at være fordybet i forsøg og feltarbejde, har Noahs forældre også nydt at stå på sidelinjen og opleve deres søn være så passioneret omkring projektet.
- Det er superdejligt. For hver gang, der er noget, han går ind i - om det er at lege med kammerater eller at spille rollespil eller det her forskningsprojekt - så er det jo en fornøjelse at se, at overskuddet og energien er til det, siger Johanne Bach Andersen, der er mor til Noah.
Nu ser Noah frem finalen, der foregår online fra den 25. april til 27. april, hvor han ligesom alle andre deltagere skal præsentere sit projekt for en jury.
Konkurrencen Unge Forskere
- Unge Forskere er Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence for børn og unge.
- Konkurrencen er opdelt i et junior-spor for grundskoleelever og et senior-spor der er for elever på ungdomsuddannelser.
- På begge spor skal deltagerne indsende et projekt på baggrund af et selvvalgt emne i kategorierne Life Science, Physical Science eller Technology, som samlet dækker alle science-fagene. Deltagerne kan stille op individuelt eller i grupper.
- Der kåres henholdsvis en samlet junior- og seniorvinder, der løber med titlen som Årets Unge Forsker og en samlet præmie på 25.000 kr.
- Unge Forskere-konkurrencen afholdes for 33. gang i 2021.