Hun har slidt kroppen i laboratorium i 30 år - men et simpelt tiltag fra kollegaen har hjulpet hende
At bruge en pipette i et laboratorium giver ikke megen sved på panden. Men det får Bente Levesen alligevel takket være en ihærdig kollega.
Laboratoriet på Arlas mejeri i Taulov er badet i et koldt, blåt lys.
Der er kun to lyde.
En gentagende sugelyd fra en elektronisk pipette, der suger væske op fra ét rør og over i et andet rør. Og lyden fra det rystebord, som skal holde væsken i rørene i gang.
For enden af pipetten står Bente Levesen, der har arbejdet på laboratorium i 30 år.
Det ensartede arbejde har efterhånden sat sine spor på hendes krop.
- Jeg har nogle dårlige tommelfingre og ondt i mine skuldre. Jeg går også i køkkenet derhjemme, og der bruger man de samme bevægelser, siger hun.
I det hele taget gør statisk arbejde med gentagende arbejdsbevægelser og fastlåste arbejdsstillinger ikke noget godt for kroppen.
Faktisk kan laboratoriearbejde være direkte skadeligt ifølge Arbejdstilsynet.
Ofte er det stillesiddende eller -stående arbejde med akavede arbejdsstillinger, når der arbejdes med mikroskoper og pipette, og det kan være hårdt og direkte skadeligt for visse dele af kroppen.
Sved på panden
Men det forsøger medarbejderne på laboratoriet på Arlas mejeri i Taulov at modarbejde.
Hver morgen klokken 7 stimler medarbejderne sammen og finder elastikker og andet træningsudstyr frem for at aktivere kroppen og få lidt sved på panden.
Denne uge er Danmarks Motionsuge, hvor der er over 7.000 aktiviteter i både skoler og på arbejdspladser. Men hos Arla i Taulov er det ikke kun her i uge 41, at der står motion på arbejdsskemaet - det gør der alle arbejdsdage - året rundt.
- Arbejdet belaster skuldre og arme, så der er det godt med noget gymnastik, så man får løsnet det op igen. Man kan godt mærke forskel på, om vi laver det eller ej, siger Bente Levesen.
Syv grunde til at være aktiv i arbejdstiden
Produktivitet: Motion i arbejdstiden kan øge produktiviteten.
Social kapital: Motion i arbejdstiden kan øge social kapital på arbejdspladsen
Nedsat smerte: Motion i arbejdstiden kan nedsætte smerter i nakke, skuldre, lænd, arme, hænder og fødder.
Sygefravær: Motion i arbejdstiden kan nedsætte sygefraværet med op til 29 procent.
Arbejdsevne: motion i arbejdstiden kan øge vores fysisk formåen til at kunne udføre vores arbejdsopgaver.
Psykosocialt kapital: Gruppebaseret motion i arbejdstiden kan øge vitalitet og socialt klima.
Return on Investment: Motion i arbejdstiden kan give en årlig gevinst på mellem 2,5 og 5 kr.
Kilde: Dansk Firmaidræt
Det er hendes kollega Marianne Rahbek Kjeldsen, der selv er fysisk aktiv i fritiden, som er primusmotor på morgengymnastikken.
- I starten havde de travlt med at smutte om morgenen, men så blev de vænnet til, at det var sådan, det var. Og nu går det helt af sig selv, siger Marianne Rahbek Kjeldsen.
Hun tog initiativ til morgengymnastikken, fordi hun mener, at deres arbejdsstillinger kræver ekstra omsorg for kroppen.
- Det er vigtigt, at man lige kommer op engang imellem og får skuldrene godt tilbage og får strakt ud i kroppen, siger hun.
Tjener mere end ét formål
Inden hun indviede kollegerne i planerne, forhørte Marianne Kjeldsen sig hos ledelsen, om det var i orden at tage 5-10 minutter ud af arbejdsdagen.
Det gør, at dagen starter på en helt anden måde
Klaus Jeppesen, mejeridirektør, Arla Taulov
Dét var det, og to år inde i projektet ser mejeridirektør Klaus Jeppesen tydeligt effekten.
- Jeg synes, det er super fedt. Du får nogle gladere medarbejdere, og vi ved også godt, at nogle af de opgaver, de har, slider, fordi det er gentagende. Så hvis man man får sådan en tradition som her på laboratoriet, så bliver man glad, og man vil gerne have, at ens medarbejdere ikke bliver syge, siger Klaus Jeppesen.
Det påvirker også arbejdsmoralen, mener han.
- Når man står og hopper og kommer lidt rundt, sår får vi et smil, og det gør, at dagen starter på en helt anden måde, siger han.
Og der er noget om det. For ifølge en analyse fra Syddansk Universitet kan motion i arbejdstiden nedsætte sygefraværet og øge produktiviteten.
Derudover svarer 67 procent af de adspurgte i en ny analyse fra Dansk Erhverv, at motion med kollegerne fremmer arbejdsglæden og øger trivslen.
Og Marianne Kjeldsen er da heller ikke i tvivl om, at morgengymnastikken på mejeriet er kommet for at blive.
- Så længe jeg er her, så holder vi gang i det.
Er du blevet inspireret af at læse artiklen her, så har Dansk Firmaidræt udformet en lang række øvelser og konkurrencer til inspiration for dig og dine kolleger. Find dem her.