Venstre hiver gymnasieklasse ud af skolen på valgdagen
Det er ikke altid helt nemt at skaffe valgtilforordnede til valget, men i Kolding har Venstre fået omkring 20 gymnasieelever til at være valgtilforordnede rundt omkring på kommunens valgsteder.
Om under tre uger skal vi i stemmeboksen, og for en del borgere bliver det første gang, de skal stemme til et folketingsvalg.
Det gælder blandt andet for eleverne fra 3.x på Munkensdam Gymnasium i Kolding.
Men i stedet for bare at tage forbi valgstedet, sætte deres kryds og køre hjem igen, så kommer de til at tilbringe lidt længere tid på valgstederne.
Klassens elever skal nemlig fungere som valgtilforordnede på dagen.
Hvad er en valgtilforordnet?
En valgtilforordnet hjælper med det praktiske i forbindelse med en valghandling på valgstederne.
Det er blandt andet udlevering af stemmesedler og optælling af stemmer.
Kilde: Den danske ordbog
Mathilde Kragh fra 3.x er en af initiativtagerne til, at cirka 20 unge gymnasieelever skal hjælpe til på valgdagen. Hendes mor, Birgitte Kragh, sidder i byrådet i Kolding Kommune for Venstre, og det var derigennem, at den 18-årige gymnasieelev havde hørt, at Venstre søgte valgtilforordnede.
Udfordring
Hvert parti er nemlig forpligtede til at levere et vist antal valgtilforordnede til valget.
- Jeg spurgte min lærer, om det kunne være en mulighed, og han synes, det var en god idé, fortæller Mathilde Kragh.
Det er dog ikke altid helt nemt for partierne at finde de valgtilforordnede, som de skal bruge. Det fortæller Eva Kjer Hansen (Venstre).
- Det er en udfordring at skaffe de her valgtilforordnede, derfor har vi gjort overvejelser om, hvordan vi både får nye ind og de unge involveret i den her proces, siger hun og glæder sig over, at 3.g-klassen er med.
- Og den greb Mathilde jo. Derfor har vi koordineret det med rektor og samfundsfagslæreren, som synes, det var en god ide.
Første gang de skal stemme
Eleverne kommer i løbet af dagen til at være sammen to og to og bliver fordelt ud på forskellige valgsteder i hele kommunen.
Mathilde Kragh ser frem til at være med lige fra valgstederne åbner om morgenen til de lukker igen om aftenen.
- Jeg synes, det er vigtigt at få viden om, hvordan det foregår. For mange er det første gang, de får lov at stemme, så udover at vi skal sætte kryds, finder vi også ud af, hvad det indebærer. Det er en god måde at få et kendskab til det hele på, siger Mathilde Kragh.
Forlagt undervisning
Selvom skoledagen kommer til at blive lidt længere end normalt, så kommer eleverne også til at lære noget, de ikke kunne have lært, hvis de havde siddet i klasselokalet, ifølge Per Møller, der er rektor på Munkensdam Gymnasium.
- Det handler i mit perspektiv om at få de unge engageret som demokratiske medborgere, så de aktivt bidrager til den demokratiske proces, siger han og fortsætter:
- Det er også der, vi som skole har begrebet forlagt undervisning. Det er undervisning som ikke foregår på matriklen, men som indgår som en integreret del af undervisningen.
Folketingsvalget finder sted tirsdag 1. november. Valgstederne åbner klokken 8 og lukker igen klokken 20, og eleverne fra 3.x er klædt godt på til dagen.
- Vi har også lige kørt et forløb i samfundsfag om politik, og i forbindelse med at de fleste i klassen har fået stemmeret, er der mange, som synes det er blevet mere interessant, fortæller Mathilde Kragh.