Festival med købedygtige voksne glæder ø
Musikfestivalen Fanø Vesterland varer to dage, men selv på så kort tid, mærker det lokale erhvervsliv den kulturelle begivenhed på pengepungen.
Det er 11. gang festivalen Fanø Vesterland arrangeres.
I Esbjerg sidder 'De fire hvide mænd', som skulpturen 'Mennesker ved havet' populært kaldes og kigger over på Fanø. Tæt på Fanøs færgelejet ligger fem fede sæler og byder velkommen, mens de lader sig fotografere og beundre af festivaldeltagere.
Dem kommer der 7.000 af. Billetterne blev solgt på få minutter. Det er et voksent, købedygtigt publikum, og de kan da også få opfyldt de våde drømme om at drikke rosévin af rigtige vinglas.
Penge på lommen
Netop købedygtigheden betyder noget for det lokale erhvervsliv på vadehavsøen.
Det gælder som så mange andre også Fanø Krogaard.
- Vi har en venteliste og har booket værelserne ud på denne weekend, ikke bare i år og næste år, men flere år frem i tiden, siger Mette Hybel, medejer af Fanø Krogaard.
Mange kommer allerede torsdag. Altså dagen inden for at lade op til musikfestivallen.
- Det er som en lørdag hos os, siger hun.
Fast klientel
- Velkommen. Her har vi så det andet værelse med udsigt til Nordby kirke, siger Airbnb-værten Tatjana Johnson på Fanø.
Hun råder over tre værelser på husets første sal. Og når det kommer til den årlige musikfestival Fanø Vesterland, ja så er de allerede booket året inden. Det er meget svært - næsten umuligt - at skaffe overnatningsmuligheder på Fanø i netop denne weekend.
- Ja, der er nu fjerde år, det er på den måde. Vi har faktisk fået et fast klientel, der kommer år efter år, siger hun.
Må passe biksen
Ejendomsmægler Erik Nørreby, der nok mest er kendt som byrådspolitiker på Fanø, må blankt erkende, at han ikke tager til musikfestivalen.
- Det er efterhånden nogle år siden. Jeg stod på pladsen med en fadøl i hånden, men så ringede den ene kunde efter den anden og ville se et sommerhus, nu hvor de selv var på Fanø - og på musikfestivalen. Så nu er det blevet rutine, at jeg passer butikken - og det gør jeg selvfølgelig gerne - mens Vesterland er her, siger han.
Og ja, han har solgt sommerhuse på den måde.
Av mit hoved
Hos Spar-købmanden har ejeren Charlotte Junge og personalet travlt. Men travlheden får en ekstra tak allerede fra torsdag. Dagen inden festivalen begynder fredag. Mange kommer nemlig over i sommerhus op til festivalen, og åbningstiden er da også udvidet med et par timer. Her er der smagsprøve på Limoncello, "så vi kan få skudt gang i Fanø Vesterland", som der står i annoncen.
- Og fredag morgen får vi rigtigt travlt. For så kommer folk og skal have tanket op med morgenmad og lidt til halsen - og hovedpinepiller til dagen efter, griner hun.
Hvor meget mere der kommer i kasseapparatet i løbet af de to dage, ved Spar-købmanden ikke med sikkerhed.
- Nok 15 procent, siger hun.
Usikre tal
I det hele taget kan det være svært at finde et præcist tal på, hvor meget festivalen betyder i kroner og ører for det lokale erhvervsliv. Indtægterne er samtidig delt op i to.
Der er den del, hvor folk bruger deres penge uden for festivalpladsen for eksempel på at spise eller handle. Den anden halvdel er den direkte indtægt. Altså de penge, som musikfestivalens deltagere bruger i boderne på festivalpladsen.
Al omsætning i madboderne går til de restauratører, der har boden på festivalen. I 2023 blev det til 1,7 millioner kroner til lokale restauratører (eksklusive moms).
Burger fra fyrtårnet
Karl Emil Halkjær ejer Lighthouse Burgers i Rindby på Fanø. Det er nu tredje gang, han sælger burgers på Vesterland. Denne gang fra to boder. Han er en af dem, der tjener pengene direkte på selve festivalpladsen.
- Det tyder på, at vi får rigtigt godt vejr, og det betyder, at folk drikker lidt flere øl - og øl og burgers passer jo godt sammen, så jeg tror på en god bundlinje på regnskabet, siger han.
Han er blot 24 år, men har planer for fremtiden. En food-truck er købt, og nu håber han, at han med erfaringerne fra Vesterland kan kaste sig ud i at være repræsenteret på flere musikfestivaller.
Gaver til lokale foreninger
Man kan også medtage de indtægter, der kommer fra festivalen, når den køber ind. I 2023 brugte Vesterland cirka 1,2 millioner kroner hos lokale virksomheder. Fra skruer til knækpølser.
Men hvad med overskuddet? I lighed med andre lokale musikfestivaler - men ikke nogle af de store som for eksempel Suset i Esbjerg - får lokale foreninger en del af overskuddet. Sidste år uddelte Vesterland 385.000 kroner til foreninger på Fanø.
- Det er vi glade for i byrådet, for vi skal spare på Fanø kommunes kulturbudget. Vi er i gang med den værste og sværeste budgetlægning nogensinde, så når fonden bag Vesterland deler penge ud til vores foreningsliv, er vi meget tilfredse, siger Erik Nørreby, viceborgmester, Venstre.
Desuden sponserede Vesterland sidste år 40.000 kr. til Ungefestivalen i form af scene, lyd og lys i det nyåbnede Ungehus på øen.