Butiksbestyrer raser, efter at politiet har solgt tyvekoster fra hans butik
Butiksbestyrer Andreas Svarrer var med til at fange tyve i sin butik, men varerne tilfaldt staten, og derfor har han nu klaget over politiets arbejde.
Det er mildest talt irriterende for Andreas Svarrer, når tyveknægte stjæler varer fra hans butik, ABC Lavpris i Billund.
Men for ham er det nærmest endnu mere frustrerende at vide, at politiet har fanget tyvene, fundet tyvekosterne - og solgt dem.
- Jeg tror, jeg taler på vegne af mange købmænd, når jeg siger, at det er pisse uretfærdigt, og at jeg føler mig fuldstændig magtesløs, siger Andreas Svarrer, der er butiksbestyrer i ABC Lavpris i Billund.
Sagen handler om 800 Hugo Boss-deodoranter, som nogle rumænere sidste år stjal fra en hel række supermarkeder i kæden ABC Lavpris. En sag som JydskeVestkysten tidligere har skrevet om.
46 af de 800 deodoranter er stjålet i Andreas Svarrers butik i Billund, og han havde derfor en klar forventning om, at han ville få varerne igen, når sagen var afsluttet.
Men da han ringede til Sydøstjyllands Politi, fik han beskeden om, at alle deodoranterne er blevet sendt på offentlig auktion, og at pengene tilfalder statskassen.
Jeg forstår godt, at han er tosset, det ville jeg simpelthen også være
Anni Matthiesen, folketingsmedlem, Venstre
De 800 deodoranter har en værdi på omkring 80.000 kroner, altså i omegnen af 100 kroner per deodorant.
Pressede på for at få tyvene fanget
Tyveriet i Billund er ikke Andreas Svarrers første sammenstød med de rumænske tyve. Tidligere arbejdede han i en ABC Lavpris i Randers, hvor de også fik stjålet Hugo Boss-deodoranter.
Han anmeldte tyveriet til Østjyllands Politi og videregav blandt andet registreringsnummeret på den lejebil, som tyvene havde benyttet, men ifølge butiksbestyreren skete der aldrig rigtig mere i den sag.
Da så historien gentog sig i Billund, gav han det chancen endnu engang at anmelde tyveriet - denne gang til Sydøstjyllands Politi.
Det lykkedes at fange tyvene, og de mange deodoranter blev fundet og beslaglagt sammen med et stort antal andre genstande.
- Årsagen til, at varerne blev sendt på offentlig auktion, var, at det ikke var muligt at klarlægge, hvem der var den retmæssige ejer af de enkelte, specifikke genstande. Det er fast procedure med konfiskerede genstande, hvor det ikke er muligt med sikkerhed at fastlægge, hvem der er retmæssig ejer af de enkelte gentande, blev de konfiskerede genstande efterfølgende sendt på offentlig auktion, skriver Sydøstjyllands Politi i et skriftligt svar til TV SYD og fortsætter:
- I de sager, hvor det er muligt at identificere, hvem der er ejer af de stjålne genstande, bliver genstandene udleveret til ejeren.
Men den forklaring giver Andreas Svarrer ikke meget for.
- Det er klart, at den pågældende deodorant bliver solgt alle steder, så det er svært at vide præcis, hvilke der er vores. Men jeg kan bevise, præcis hvor mange jeg har fået stjålet, og så er jeg ligeglad med, om det er den ene eller anden jeg får tilbage, siger han.
I stedet for at få deodoranterne tilbage, er de rumænske tyve dømt til at betale erstatning til Andreas Svarrers butik.
- Jeg har overhovedet ingen tro på, at jeg nogensinde får pengene at se. Faktisk tror jeg mere på, at de kommer tilbage og gør det samme en gang til, siger han.
Sydøstjyllands Politi oplyser, at såfremt pengene ikke bliver overført, kan man få rettens hjælp til at indkræve beløbet ved at indlevere et betalingspåkrav. I de tilfælde er det fogedretten, der behandler sagen.
Udover tilbagebetalingen blev tyvene hver idømt 60 dages fængsel samt udvisning fra Danmark med indrejseforbud i seks år.
Spørgsmål til ministeren
Det er ikke kun Andreas Svarer, der undrer sig over, at de stjålne deodoranter ikke fandt tilbage til de rette ejere i stedet for at ende som indtægt i statskassen.
Den samme undring har Anni Matthiesen, der er folketingsmedlem for Venstre valgt her i Sydjyllands Storkreds.
- Jeg forstår godt, at han er tosset, det ville jeg simpelthen også være. Det er ham, der har haft alt bøvlet, og han har sågar været med til at få tyvene fanget, og så havner pengene i sidste ende bare i statskassen. Det er ikke i orden, siger hun.
Anni Matthiesen er derfor nu gået ind i sagen og vil have justitsminister, Peter Hummelgaard (S), til at forholde sig til den.
- Jeg er forarget over, at man ikke forsøger at få de stjålne varer tilbage til ejeren, og jeg har formuleret nogle spørgsmål omkring det, som jeg sender til justitsministeren, siger hun og fortsætter:
- Hvis der er nogle retningslinjer på området, så vil jeg have ham til at kigge dem igennem.
Andreas Svarer har indsendt en formel klage til Sydøstjyllands Politi, fordi han føler sig uretfærdigt behandlet.