Bar i landets tryggeste kommune har særlig aftale

Fannikerne er blandt de tryggeste i landet. Det viser årets tryghedsundersøgelse fra justitsministeriet. Hvorfor de er det, er der mange forklaringer på.

Fanø i Vesterhavet er, sammen med Læsø i Kattegat, de tryggeste kommuner i landet. Det er i hvert fald det, som borgerne siger, når man spørger dem - og det har justitsministeriet gjort.

På begge øer siger 96 procent af indbyggerne, at de er trygge. Til sammenligning føler 88 procent sig trygge på landsplan, og i Fanøs nabokommune Esbjerg er det 86 procent.

Tryghed og kriminalitet

- Selvom der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem tryghed og omfanget af kriminalitet, så er den objektive risiko for at blive udsat for kriminalitet på Fanø mindre. Det er en af forklaringer, fortæller Tine Fuglsang, der er analytiker ved Det kriminalpræventive råd.

- Det er flere år siden, at der har været noget, for de kan ikke slippe væk, fortæller Gitte Christiansen fra Fanø.

Rikke Rachlitz har overtaget Hjørnekroen sammen med sin søster. Og Hjørnekroen er fritaget for at have en dørmand.

- Det er en meget speciel aftale, og den forhenværende ejer arbejdede hårdt for at få den. Det er fordi politiet ved, at der ikke sker noget, fortæller Rikke Rachlitz.

Hjørnekroen på Fanø behøver ikke nogen dørmand.
Hjørnekroen på Fanø behøver ikke nogen dørmand.

Tryghed og alder

De seneste års tendenser viser, at det er de yngste, der i al almindelighed føler sig utrygge.

- Den relativt høje gennemsnitsalder på Fanø kan også medvirke til, at flere angiver, at de er trygge, fortæller Tine Fuglsang fra Det kriminalpræventive Råd.

Hun understreger samtidig, at hendes bud på den høje tryghed netop kun er bud, for der er ikke lavet kvalitative undersøgelser af, hvorfor folk er trygge eller utrygge.

Tryghed og tillid

Nærhed, kendskab og tillid bidrager også til trygheden. Det er muligvis en positiv fordom, at man i små samfund, som på en ø, holder mere øje med hinanden - på den gode måde.

- Det er en selvfølge. Børnene kan rende frit rundt, og man skal ikke holde øje med dem,  ligesom man skal i Esbjerg. Vi holder øje med hinanden, fortæller Gitte Christiansen, der bor på Fanø.

- Det er ofte turister, der kommer op at toppes, og der er de lokale gode til at stoppe det. Det er som om, de er gode til at beskytte os herovre. Hvis der er nogen, der er ubehøvlede, og de nægter at gå, så er der tit en, der lige siger, at de nok skal få dem ud, fortæller Rikke Rachlitz fra Hjørnekroen.