Tidligere medarbejder på bosted: - Du vidste ikke, om du blev stukket ned
Lærke Viborg arbejdede på bostedet Sjællandsgade 10 i Esbjerg, hvor en ny dokumentar viser et hårdt psykisk arbejdsmiljø med vold og trusler på livet.
- Du vidste ikke, om det var i dag eller i morgen, du blev stukket ned.
Sådan lyder den barske melding fra Lærke Viborg, der i 2019 arbejdede som vikar på bostedet Sjællandsgade 10 i Esbjerg, mens hun var under uddannelse til social- og sundhedsassistent.
Et bosted hvor en ny TV 2-dokumentar kan fortælle om en hverdag med vold og trusler på livet.
Jeg er blevet råbt højt ind i hovedet, at de ville slå mig ihjel.
Lærke Viborg, tidligere medarbejder på Sjællandsgade 10
Hun har set dokumentaren og kan nikke genkendende til alt det, der bliver vist i dokumentaren.
Her dokumenteres hverdagen blandt andet med en video, hvor en beboer truer med en pistolattrap, så de ansatte bliver nødt til at flygte ind på et kontor, trykker på en overfaldsalarm og ringer til politiet.
På bostedet efterlyser man en større lydhørhed hos politikerne i forhold til, når beboerne er farlige.
Og de ansatte på bostedet i Esbjerg er ikke alene om at sætte livet på spil som en konsekvens af en presset psykiatri.
I løbet af de sidste ti år er seks ansatte i psykiatrien nemlig blevet dræbt i tjeneste.
Derfor efterlyste de ansatte i Lærke Viborgs tid allerede en større forståelse for de ansattes utryghed.
- Fagfolkene havde ikke forståelse for, når vi (de ansatte, red.) sagde, at nogle af beboerne skulle tvangsindlægges, siger Lærke Viborg til TV SYD.
Du var i konstant alarmberedskab, og du skulle i hvert fald ikke vende ryggen til.
Lærke Viborg, tidligere medarbejder på Sjællandsgade 10
I konstant alarmberedskab
Hverdagen med trusler på livet påvirkede Lærke Viborg.
- Du var i konstant alarmberedskab, og du skulle i hvert fald ikke vende ryggen til, for så vidste du ikke, hvad der ville ske, siger Lærke Viborg, der i dag arbejder på børnepsykiatrisk afdeling i Aabenraa.
Hun oplevede aldrig fysisk vold, men den psykiske vold blev hverdag.
- Jeg er blevet råbt højt ind i hovedet, at de ville slå mig ihjel, og at jeg bare var en lille pige. Det gjorde selvfølgelig, at man blev utryg, siger hun.
Hun stoppede ikke på grund af det hårde arbejdsmiljø, for hun kunne godt lide arbejdet.
- Jeg er omsorgsfuld og havde medlidenhed med de her beboere. Det var frygteligt, at de ikke fik den hjælp, de havde brug for. Spørgsmålet er så bare, hvor den hjælp skal komme fra, for der mangler virkelig ressourcer, siger hun.
En presset psykiatri
Også retspsykiater ved Psykiatrisk Center Sct. Hans, Hans Henrik Ockelmann, bakker op og fortæller, at det er udtryk for en psykiatri, der er i knæ.
Han kalder situationen på landets bosteder for “på grænsen til desperat”.
Det er et systemsvigt af dimensioner,
Hans Henrik Ockelmann, retspsykiater, Psykiatrisk Center Sct. Hans
Beboerne på bostederne udgør nemlig ikke kun en risiko for de ansatte - men også for samfundet.
- Det er et systemsvigt af dimensioner. Bostederne står med nogle problemer, som de i realiteten ikke er klædt på til at tackle. Der er voldsomt syge mennesker, som har brug for rigtig meget hjælp, og det er ikke det, jeg ser, at de får, siger han til TV 2.
Dén teori bliver bakket op af en undersøgelse fra 2018, hvor Lægeforeningen spurgte 906 psykiatere.
Her svarede næsten halvdelen, at de hver uge afviste en psykisk syg patient, der havde behov for at blive indlagt. 58 procent af psykiaterne sagde også, at de hver uge udskriver en patient, der burde være indlagt i længere tid.
Vi har rigtig meget brug for, at man lytter til det, vi fortæller om borgerens adfærd.
Majbritt Kjems Søberg, leder, Sjællandsgade 10, Esbjerg
Leder af bosted: Vi har brug for, der bliver lyttet
Majbritt Kjems Søberg er leder på bostedet i Esbjerg. Hun oplever, at der ikke er plads eller mulighed for at få behandlet borgerne i psykiatrien, og på den måde ender de på Sjællandsgade 10.
De ryger frem og tilbage mellem en psykiatrisk indlæggelse og bostedet.
Hun efterlyser ligesom Lærke Viborg, at der fra lægernes og psykiatriens side bliver lyttet mere til, hvad personalet på bostederne oplever - og at man tager de oplevelser med i vurderingen af, om den psykisk syge skal tvangsindlægges.
- Vi ved godt, at det altid er en lægelig vurdering, om en borger skal indlægges eller ej, men vi har rigtig meget brug for, at man lytter til det, vi fortæller om borgerens adfærd, siger Majbritt Kjems Søberg til TV 2.
En læge må kun tvangsindlægge et menneske, hvis vedkommende “er sindssyg eller befinder sig i en tilstand, der ganske må ligestilles hermed, og det vil være uforsvarligt ikke at frihedsberøve den pågældende”, som der står i psykiatriloven.
Direktør anerkender problemer
Lægefaglig direktør på psykiatriområdet i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen, siger, at på de psykiatriske afdelinger ”må vi desværre lade patienter gå igen”, hvis de ikke opfylder de betingelser, der skal være for en tvangsindlæggelse.
Han siger også, at de lytter til og tror på de ting, som blandt andre Majbritt Kjems Søberg og Lærke Viborg fortæller. Han ville ønske, at der kunne gøres mere for patienterne.
- Men nogle gange er det sådan, at når man kommer og bliver undersøgt på en psykiatrisk afdeling, har man bare ikke de symptomer eller opfylder de krav, som skal være til stede, for at vi kan tvangstilbageholde vedkommende. Og så må vi altså lade vedkommende gå, fortæller Anders Meinert Pedersen til TV 2.