Speciel ret rives væk til tronskiftedag - rygtet siger, den var den gamle konges livret

Kong Frederik den 9. skulle angiveligt have en sammenkogt ret opfundet i køkkenet på Gråsten som livret. Foto: Vagn Hansen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix/TV SYD Grafik
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forudbestillinger på 'Kong Fiddes Livret' vælter ind på flere restauranter i Sønderjylland forud for tronskiftet på søndag. Retten siges af være opfundet på Gråsten Slot til kong Frederik den 9.

På Folkhjem i Aabenraa har de fredag formiddag fundet de store kødgryder frem. 

På Folkehjem i Aabenraa laver de Kong Fiddes Livret af flankesteak. Forpagter Frank Carstensen har bestilt 350 kilo kød hjem til retten. Foto: Privat

De har nemlig modtaget 350 bestillinger á tre liter på 'Kong Fiddes Livret' til afhentning søndag formiddag. Flere bestillinger kan være på vej, fortæller Folkehjems forpagter, Frank Carstensen.

Det svarer til mad til mere end 2.000 mennesker, som vil nyde retten i forbindelse med, at dronning Margrethe overdrager tronen til sønnen Frederik søndag den 14. januar.

- Det er langt, langt flere bestillinger, end vi overhovedet har regnet med, fortæller Frank Carstensen.

Historien om 'Kong Fiddes Livret'

Fortællingen er, at Kong Frederik den 9. ofte fik denne ret serveret under sine besøg på Gråsten Slot, der ligger ved Sønderborg. Retten skulle være udviklet af en ansat i køkkenet på det sønderjyske slot.

Opskriften findes både med svinekød og oksekød, men den originale skulle være lavet med oksekød.

Kong Frederik den 9. var konge fra 1947 til 1972, gift med Dronning Ingrid og far til den afgående dronning Margrethe.

'Fidde' er det sønderjyske kælenavn for Frederik.

Han har bestilt 350 kilo oksekød af udskæringen flankesteak hjem til at lave den sammenkogte ret af. 

Sovsen til de 1050 liter forudbestilte portioner af 'Kong Fiddes Livret' simrer i gryden på Folkhjem i Aabenraa. Foto: Privat

Han er ikke selv sønderjyde, men det er hans kone Anette Carstensen. Hun kendte historien om 'Kong Fiddes Livret' og fik ham overtalt til, at de skulle lave retten som take away i forbindelse med den historiske begivenhed.

- Hun var overbevist om, at folk ville være glade for at kunne nyde retten hjemme ved skærmen i forbindelse med tronskiftet på søndag, og der fik hun ret igen, griner Frank Carstensen.

Det var Annette Carstensen, som fik overtalt sin mand, Frank, til at lave 'Kong Fiddes Livret'. Foto: Privat

Opskrift på Kong Fiddes Livret

To personer

300 gram afpudset oksemørbrad eller flanke steak

1 løg

50 gram smør

1 tsk. karry

1 tsk. paprika

to spsk. tomatketchup eller koncentrat

2.5 dl piskefløde

1 spsk. engelsk sauce   

Tilbehør: Løg pillet og hakket i små stykker, to hakkede hårdkogte æg,100 gram syltede rødbeder, kogte kartofler samt pommes frites.

Kilde: Alletiders Kogebog

Populær er retten i hvert fald på Sønderborg- og Aabenraaegnen.

Kongens livret måske opfundet på Gråsten Slot

'Kong Fiddes Livret' går for at være Margrethes far, kong Frederik den 9.s, livret. Angiveligt skulle den være opfundet af en kok eller medarbejder på Gråsten Slot, og som kongen skulle have nydt, når han opholdt sig på slottet. 

Særligt populær skulle den have været på middagsbordet den 11. marts, som var Kong Frederik den 9. fødselsdag.

Kong Fiddes Livret som den serveres på Restaurant Colosseum i Sønderborg. Sidste år solgte de 22.786 portioner af den populære ret. Foto: Privat

Historien fortaber sig i det uvisse

Om den var den gamle, nu afdøde, konges livret, og om den er opfundet på slottet i Gråsten, det står ifølge madhistoriker og museumsinspektør ved Det Grønne Museum, Bettina Buhl, hen i det uvisse.

- Jeg har simpelthen ikke kunnet verificere, om historien om 'Kong Fiddes Livret' er rigtig. Der er ingen kilder, der angiver, at det forholder sig sådan. Det fortaber sig simpelthen i tågerne, hvornår retten skulle være opfundet, og om den skulle have været særligt populær hos kongen, fortæller hun.

Men Bettina Buhl forstår dog godt, at retten er populær.

Bettina Buhl er madhistoriker og forsker i danskernes madvaner og retters opståen gennem tiden. Foto: Privat

- Det er en sammenkogt ret, som blev meget moderne at lave i de danske hjem i løbet af 1960'erne og 1970'erne, hvor danskernes velstand voksede. Retten består primært af masser kød - okse- eller svinekød, løg, tomatpuré og de den gang ret så eksotiske krydderier paprika og karry - det hele kogt sammen og så tilsat masser af fløde.  

 Kong Frederik levede fra 1899 til 1972 og blev konge af Danmark i 1947. Retten kunne godt have tiltalt den gamle sømandskonge, som var dronning Margrethes far.

- Han var sømand og dermed med stor sandsynlighed vant til også at spise mad som sammenkogte retter, som let laves i kabyssen på et skib. Så måske kendte han retten og holdt af at spise den, selvom jeg ikke kan finde belæg for det nogen steder, siger Bettina Buhl.

Kong Frederik og dronning Ingrid med deres tre døtre, prinsesserne Margrethe, Anne-Marie og Benedikte foran Graasten Slot. Kongeparret fik slottet foræret af den danske stat i 1935. Foto: Allan Moe / Scanpix Danmark

8,2 ton oksekød til livretten på bare ét år

På Restaurant Colosseum i Sønderborg er 'Kong Fiddes Livret' på menukortet året rundt. Det er en utroligt populær ret, fortæller Ali Moussa, der er restaurantens nuværende ejer. Han arbejdede også på stedet som helt ung, før han uddannede sig som kok. 

- Retten har været på menukortet siden 1995, det ved jeg med sikkerhed fra den tidligere ejer. 

Ali Moussa og hans kone Anne Mette Egehave Jørgensen driver Restaurant Colosseum i Sønderborg, hvor Kong Fiddes Livret er et populært valg hos gæsterne på menukortet. Foto: Privat

Alene sidste år lavede Ali Moussa og hans team 22.786 portioner Kong Fiddes Livret af 8,2 ton oksekød - det svarer til 66 serveringer hver dag året rundt.

- Jeg har prøvet at grave i historien, men jeg kan ikke finde ud af, hvem der har opfundet retten. Måske var det en trendy kok eller medarbejder på Gråsten Slot, som historien lyder. Men uanset hvad, så elsker folk den her ret - også de udenlandske turister.

Kong Frederik den 9. elskede at komme på Gråsten Slot sammen med sin familie. Det samme har hans datter, dronning Margrethe, udtrykt, at hun også gør. Fotoarkiv Foto: Vagn Hansen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Ali Moussa fortæller, at han laver retten fra bunden. Ifølge ham er der ingen lette løsninger, når kongens livret skal tilberedes.

- Vi laver alt selv. Kødet, der er en flankesteak-udskæring, braiserer i tre timer, der koges fond til sovsen, vi sylter selv rødbeder og agurker, vi laver dressinger, remoulade og dips. På den måde kan vi tilpasse det rettens fedme.  

I dag serveres Kong Fiddes Livret ofte med pomfritter. Også på Colosseum. Om det har været sådan altid, er også uvist.

- Pomfritter, tror jeg, er kommet til med cafékulturen. Hvis retten er gammel, så har det ikke været noget, som har været serveret til i begyndelsen. Det har nok mere været kartofler, kartoffelmos eller måske ris, spår Ali Moussa.

Den indvendige vedligeholdelse af Gråsten Slot vil fremover blive varetaget af staten.

En overvejelse, som madhistoriker Bettina Buhl er enig i.

- De sammenkogte retter tilbage i 1960'erne og 1970'erne blev oftest serveret med kartofler eller en mos. Men pomfritterne falder meget godt i tråd med danskernes brug af kartofler, så det undrer mig ikke, de også serveres med retten. 

Populær ret den 14. januar

Om historien om 'Kong Fiddes Livret' er sand eller ej, så betyder det ikke noget for sønderjyders lyst til at spise lige netop dén ret søndag den 14. januar.

Udover Folkehjem i Aabenraa og restaurant Colosseum i Sønderborg så sælger golfrestauranten ved Uge også retten som take away. I Gråsten har Restaurant Ankers den på menuen som take away, det samme har byens SuperBrugs.

TV SYD har rakt ud til kongehuset og Gråsten Slot for at få be- eller afkræftet historien. Det var ikke ikke muligt at få en kommentar før redaktionens deadline.

Breaking

Budget vedtaget udenom ærgerlig borgmester

Christian Bro har været borgmester siden 23. april 2023, hvor Steen Vrist (S) trådte tilbage. Foto: Fredericia Kommune.
Udgivet

Fredericia har vedtaget sit budget for 2027. Men uden om den socialdemokratiske borgmester Christian Bro.

Budgetforliget er aftalt mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti, DF, SF, Enhedslisten og løsgængeren Karsten Byrgesen.

Det skriver Fredericia Dagblad.

- Jeg synes det er synd for byen, at vi ikke kan lave et bredt forlig, siger en ærgerlig Christian Bro (S) til TV SYD.

Ifølge borgmesteren kunne byrådet have gået den røde vej, men uenigheder om finansieringer brød den røde flanke. Derfor gik man efter et bredt forlig.

- Jeg tror måske i virkeligheden, at det vi falder på, er at vi gjorde forsøget på at gøre det så bredt som muligt.

TV SYD talt med byrådsmedlemmerne Peder Ting fra Venstre og Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten, som ikke vil udtale sig før et pressemøde klokken 16.00. Her vil partierne fortælle, hvordan budgettet frem til 2027 er skruet sammen.

Faktum er dog, at Fredericia ser ind i store besparelser den kommende tid. Ifølge borgmesteren lå uenighederne under børne- og ungeområdet.

- Vi har en svær budgetsituation i Fredericia, hvor vi kigger ind i nogle omfattende besparelser. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at rigtig mange partier, og for den sags skyld også mit eget, har haft svært ved at se sig selv i dem, siger Christian Bro.

Har ikke set teksten selv

Christian Bro er selv spændt på at se, hvordan forligspartierne har fordels kommunens millioner til velfærd og vedligehold for de næste par år. Han har nemlig ikke set det endnu.

- Når der nu tegner sig et billede af et forlig uden om os, så er jeg noget spændt på, hvad det indeholder. Jeg er noget interesseret i, hvordan i alverden de vil finansiere deres forlig.

Opdateres...

Nu klipper tyve ladekablerne over, men gerningsmænd bliver formentlig skuffede

Til venstre ses Norlys' ladestander ved Bankagerskolen i Horsens. Til højre ses OK's ladestander ved SuperBrugsen i Nordborg er ude af drift, efter at kablerne er blevet klippet over.
Udgivet

Firmaer på stribe oplever, at kablerne til deres lynladere bliver klippet over og stjålet i Syd- og Sønderjylland, men værdien af metallet er meget lav.

Elbilister langs den jyske østkyst kan komme til at køre forgæves, når de vil lynoplade bilen. Adskillige steder fra Nordborg på Als til Horsens har gerningsmænd klippet kablerne på ladestanderne.

Ladekablerne indeholder en vis mængde kobber, men det burde ikke være nok til at tiltrække egentlige kobbertyve

Torben Niels Pedersen, Installation & Maintenance Manager hos Clever

- Jeg synes, det er noget værre svineri, lyder det fra Søren Bak Petersen, da TV SYD fanger ham foran Netto i Horsens, hvor han netop har ladet sin Tesla op.

Her har kablerne til ladestanderen tidligere været kappet over, men mens der er kommet nye på her, hænger blot stumperne tilbage foran Bygma Als i Guderup.

- Vi havde en kunde, der ville lade, og så kom han ind og sagde, 'nå, I har også fået klippet kablerne', fortæller butikschef Michael Petersen.

- Det er jo en mega træls situation, og det er ærgerligt for vores kunder, for det er jo dem, vi lever af, fortsætter han.

Norlys' ladestander ved Bankagerskolen i Horsens nåede aldrig at komme i brug, før kablerne blev klippet. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Ved Super Brugsen kort derfra har OK's ladestander fået et bånd om sig for at markere, at den er ude af drift. Her dingler også blot et par sorte kabelrester ud fra boksen.

Det samme er tilfældet ved 365 i Nordborg, og OK's kommunikationschef Rasmus Boserup fortæller, at de udover de nævnte steder har oplevet kabeltyverier i Augustenborg, Gråsten, Ragsbøl, Vonsild og Horsens.

Hos energiselskabet E.on har de haft ni tilfælde af overklippede kabler ved Provstlund ved Horsens allerede inden, standerne overhovedet åbnede, skriver kommunikationschef Vibeke Agerdal Kristiansen i en mail til TV SYD.

Søren Bak Petersen fik ladet sin Tesla op ved Netto i Horsens, men her har kablerne også tidligere været klippet over. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Norlys oplyser, at de har anmeldt en håndfuld kappede kabler - også i Horsens. To andre steder i Horsens er det gået ud over standere fra Evbox, og hos Clever har de haft tre tilfælde i Horsens og et i Nordborg.

- Kabeltyveri er heldigvis ikke noget, vi oplever ofte, men det er stadig utroligt frustrerende både for os og for de elbilister, som er vant til at kunne lade ved standerne, siger Torben Niels Pedersen, Installation & Maintenance Manager hos Clever.

Begrænset med kobber

Henry Nielsen bor i Horsens og har netop fået elbil. Han bemærkede de overklippede kabler på Evbox' standere på Spedalsø og Havnen og undrer sig over tyverierne.

Ved du mere?

Så vil TV SYD gerne høre fra dig! Kontakt redaktør Alexander Klemp på alkl@tvsyd.dk eller 60 20 25 84. Husk at skrive navn og telefonnummer.

- Er det nogen, der ikke kan lide elbiler, eller er der noget indeni, som de går efter? spørger han.

Samme undren har de hos både OK og Clever. For selv om kobber jævnligt bliver stjålet fra blandt andet kirkegårde, byggepladser og kabler ved togskinner, så er mængderne af det røde metal begrænset i ladekablerne, lyder det.

- Ladekablerne indeholder en vis mængde kobber, men det burde ikke være nok til at tiltrække egentlige kobbertyve – dog er det stadig den mest logiske forklaring, siger Torben Niels Pedersen fra Clever.

- Vi har estimeret, at der er for cirka 200 kroner kobber i kablerne, men kablet alene har en værdi for os på cirka 2000 euro (ca. 15.000 kroner, red.), fortæller OK's Rasmus Boserup.

Ladestander med klippede kabler på Havnen i Horsens. Foto: Henry Nielsen
Ladestander med klippede kabler på Spedalsø i Horsens. Foto: Henry Nielsen
Norlys' ladestander med klippede kabler ved Bankagerskolen i Horsens. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Ladestander med klippede kabler, Vonsild. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Ladestander med klippede kabler ved Super Brugsen, Guderup Foto: Helle Eriksen, TV SYD
Ladestander med klippede kabler ved Bygma Als i Guderup. Foto: Helle Eriksen, TV SYD

Sydøstjyllands Politi har ved en søgning på sager, hvori ordet "ladekab" indgår, opgjort, at i alt seks sager er anmeldt fra 1. januar og frem til 16. september i år.

Alle tilfælde er sket i Horsens Kommune, og der er i alle seks tilfælde tale om tyveri fra offentlige ladestandere, oplyser kommunikationsafdelingen.

Det har ikke været muligt at få tal på lignende anmeldelser i Syd- og Sønderjyllands politikreds.

OK oplyser, at det ikke kommer til at betyde forhøjede priser.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com