Play

Akutlæge-helikopter bliver i Billund

Det bliver fortsat Billund, som den syddanske akutlæge-helikopter, flyver ud fra, når der sker ulykker eller opstår akut sygdom. Foto: Lars Knudsen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Billund bliver fortsat base for den ene af nu snart fire danske akutlæge-helikoptere, der er spredt ud over hele landet.

Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti blev fredag enige om, at en ny fjerde akutlæge-helikopter skal have base ved Saltum i den nordlige del af Jammerbugt Kommune.

Det fremgår desuden af aftaleteksten, at de tre andre helikoptere fortsat skal have base i Ringsted, Skive og Billund, selvom det har været et ønske fra Danske Regioner, at helikopteren i Billund skulle flyttes til Assens på Fyn.

Baserne i Billund, Skive og Ringsted fastholdes for at se erfaringerne med den fjerde akutlæge-helikopter. Før der træffes beslutning om en eventuel flytning af de tre nuværende helikopterbaser, ønsker regeringen og Dansk Folkeparti at se, hvordan de fire helikoptere samlet set giver en god dækning af de områder af landet, hvor der er lang afstand til nærmeste traumecenter.

Akutlæge-helikoptere, som kan bringe en læge ud og hurtigt bringe patienten til et højt specialiseret behandlingssted, er et vigtigt supplement til det øvrige præhospitale beredskab. Derfor blev der med finanslovs-aftalen for 2018 afsat 45 millioner kroner årligt fra 2019 og frem til en fjerde akutlægehelikopter, der skulle have base i den nordlige del af Danmark.

De nuværende tre helikoptere var på vingerne mere end 3.500 gange i henholdsvis 2016 og 2017. I de første fire måneder af 2018 har der været en yderligere aktivitetsstigning på 20 procent.

Der er derfor ifølge regeringen og Dansk Folkepartis vurdering behov for, at den fjerde akutlægehelikopter kan aflaste de eksisterende tre helikoptere, så de i større omfang kan betjene det vestlige og sydlige Jylland og Fyn.

Lasse begik to fejl og får nu ikke løn i et år: - Straffen følger ikke forseelsen

Lasse Lindberg har modtaget en stor regning, efter Erhvervsstyrelsen har genåbnet hans sager om lønkompensation under coronanedlukningerne.
M
Udgivet

Lasses kro fik som mange andre virksomheder hjælpepakker under coronatiden. Nu er der dog landet en regning på 500.000 kroner, og den er ifølge ham alt for stor.

For de fleste, er corona-perioden efterhånden gemt væk på hukommelsens støvede hylder og blot erindringen om en speciel og udfordrende tid.

Hos Lasse Lindberg, der ejer og driver Diagonalkroen i Give, fylder corona-perioden dog fortsat tilværelsen på meget negativ vis.

- Jeg har ondt i maven, er sur, fornærmet og frustreret hver dag, fra jeg vågner, til jeg går i seng. Jeg synes, at det er urimeligt, for jeg har gjort, som de sagde, fortæller kroejeren med henvisning til at sende medarbejdere hjem under nedlukningen.

Kilden til Lasses dårligdom skal findes i en besked, han for kort tid siden modtog fra Erhvervsstyrelsen.

Lasse Lindberg foran Diagonalkroen. Foto: Privatfoto

Tilbage i november 2024 modtog han en besked om, at sager om lønkompensation under coronanedlukningerne til Diagonalkroens medarbejdere, var blevet genåbnet.

Styrelsen efterspurgte nye informationer, som Lasse udleverede.

Fredag den 17. januar tikkede så en ny afgørelse om lønkompensationen ind: Lasse skal tilbagebetale 514.951,94 kroner.

Afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen.

- Beskeden gav mig ondt i maven. Jeg har ikke 500.000 kroner at tilbagebetale. Det er jo ikke penge, jeg har gemt, men udbetalt i løn.

- Det vil betyde, at jeg ikke kommer til at få løn i et år. Det bliver min kone, der skal betale huslejen, fortæller Lasse.

Årsagen til, at lønkompensationen nu skal delvist tilbagebetales for alle medarbejdere, er aktiviteter under hjemsendelsesperioden.

Jeg er med på, at man skal følge reglerne. Men jeg føler ikke, at straffen her følger forseelsen

Lasse Lindberg, ejer og køkkenchef på Diagonalkroen

Men Lasse føler ikke, at han som erhvervsdrivende var klædt tilstrækkeligt på, når det kommer til reglerne for lønkompensation.

To fejl til en halv million kroner

Virksomheder kunne under nedlukningerne modtage lønkompensation under forudsætning af, at virksomheden stod over for at måtte afskedige minimum 30 procent af medarbejderne eller mere end 50 ansatte, som følge af en nedlukning.

I den nye afgørelse er beslutningen om at nedregulere kompensationen faldet med følgende forklaring:

- Styrelsen har ikke fået forelagt oplysninger fra virksomheden, som i tilstrækkelig grad dokumenterer, at virksomheden i hele hjemsendelsesperioden havde en retlig forventning om at stå over for at skulle fyre den ansatte, som følge af forventet omsætningstab, står der i afgørelsen, som tvSyd har læst.

Erhvervsstyrelsens begrundelse for tilbagebetalingen.

At Erhvervsstyrelsen ikke mener, at Diagonalkroen stod over for at skulle fyre medarbejdere, skyldes, at der på kroen blev ansat medarbejdere, mens andre var hjemsendt med kompensation.

- På et normalt år er vi omkring 20 lønnede medarbejdere. Men kun 9-11 er fastansatte, fordi vi benytter mange løsansatte medarbejdere alt efter hvilke arrangementer, vi har i kalenderen, forklarer Lasse Lindberg.

I den ene af de to perioder, som Erhvervsstyrelsen har udpeget, at kroen har modtaget uberettiget lønkompensation i, perioden april til juni 2021, ansatte Diagonalkroen 12 løsansatte, da kroen genåbnede delvist.

Alle fastansatte med undtagelse af to var tilbagekaldt, og det var der en grund til.

- Den ene af de to var faldet på en stige og kommet så slemt til skade, at hun aldrig kunne komme tilbage på kroen og arbejde igen. Den anden, en ansat i flexjob, var med de skærpede krav og regler ved genåbningen ikke i stand til at varetage opgaverne.

- Måske har jeg lavet en fejl. Måske skulle jeg have tilbagekaldt hende, der faldt, for så at sygemelde hende. Er der fejl, betaler jeg gerne den del tilbage, fastslår han.

Diagonalkroen, der flere gange måtte lukke ned under coronaperioden. Foto: Diagonalkroen / Lindberg Dining

Derudover havde Lasse, da alle medarbejdere var hjemsendt i december 2021-februar 2022, i samarbejde med Hedensted kommune, taget en borger ind i jobafklaring for at hjælpe denne tilbage på arbejdsmarkedet.

I papirerne fra jobcentret, som tvSyd har set, fremgår det, at borgeren i januar skulle være på Diagonalkroen 15 timer ugentligt, men ifølge Lasse blev det sammenlagt blot til 18 timers arbejde, da hun ellers hjemsendt.

I februar tog han en ansat ind i 8,5 timer for at klargøre til åbning i marts 2022 og for at forberede medarbejderen på opgaverne efter genåbningen.

- Jeg kan jo ikke genåbne uden oplærte medarbejdere, og vi manglede en løsansat opvasker til at gøre klar til genåbning.

- Jeg havde ikke regnet med at skulle betale over 500.000 kroner tilbage, fordi to medarbejdere arbejdede i 26 timer og på grund af teknikaliteter i de mange hjælpepakker.

Igen understreger Lasse Lindberg, at han ikke har forsøgt at omgå nogle regler, og det savner han forståelse for.

- Jeg er med på, at man skal følge reglerne. Men jeg føler ikke, at straffen her følger forseelsen, siger kroejeren.

Tarteletfyld bliver løsningen

Diagonalkroen er aktuelt ved at gøre en klagesag ud af Erhvervsstyrelsens afgørelse. Den håber han, kan redde ham fra igen at skulle lide under coronaens tag på kroen.

- Jeg var lige kommet ovenpå efter corona-lukningerne. Vi har haft udskudt skat og moms og haft mistet arrangementer, men nu skyldte jeg ikke mere. Det her er et stort tilbageslag, fortæller han.

Siden regningen på 500.000 kroner landede i den virtuelle postkasse, har negativitet og frustrationer fyldt døgnet rundt.

Det besluttede Lasse Lindberg sig dog i fredags for ikke kunne fortsætte. Derfor har han søsat et initiativ via sin Facebook-side, der enten kommer ham eller Gives foreninger til gode.

- Jeg tænkte, at jeg ikke kunne gå og have det sådan her, og derfor kom jeg på en idé.

- I uge otte sælger vi tarteletfyld, som folk kan komme og købe. Det vil blive totalt gennemsigtigt, hvad avancen er på det, og hvis jeg skal tilbagebetale lønkompensationen, så går pengene til det. Får jeg medhold, så går pengene til byens foreninger. Jeg skal bare ikke tjene på det, fortæller kromanden.

Videoen, hvor Lasse fortæller om tiltaget, er blevet mødt med stor positivitet og opbakning fra byens borgere.

- Der har været mange positive tilbagemeldinger, og det er jeg glad. Jeg ved ikke, hvor længe klagesagen tager, men nu prøver vi det, for jeg kan ikke overskue at have det sagen hængende over hovedet, afslutter Lasse Lindberg.

Skolemad koster 5,6 milliarder – men hvad gider eleverne egentligt spise?

Udgivet

Der er for mange holdninger og overvejelser til den mad, vi spiser – ikke mindst blandt skoleelever. En milliondyr forsøgsordning skal afklare, hvordan en model for statslig finansieret skolemad kan se ud.

Løg, oksekød, kål og gulerødder braser på panden, og et stykke ristet rugbrød bliver toppet godt op med moset avocado i skolekøkkenet på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev.

Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Her er fire af skolens 9. klasses elever og de to folketingspolitikere Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Helena Artmann Andresen (LA) sat i stævne for hver især at lave deres bud på et godt skolemåltid.

En form for dyst kan man kalde det. Politikerne mod eleverne.

- Jeg er jo lidt en sucker for wraps med noget kød og nogle grøntsager, lyder den umiddelbare idé fra politiker Helena Artmann Andresen.

Elever og politikere får stillet de samme råvarer til rådighed til at kreere et lækkert skolemåltid. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard/TV SYD

I elevernes køkken er der helt andre tanker i gang for skolemåltidet.

- Planen er, at vi laver en varm ret med pasta. Og så nogle små halve wraps, som man måske kan tage med i hånden eller spise på stedet, lyder det fra Anna Iversen fra 9.C, der skal tilberede måltidet sammen med tre klassekammerater.

Dyr ordning

I programserien ”Politik i virkeligheden” har tvSyd inviteret en række folketingspolitikere væk fra Christiansborg og ud i den virkelighed, de bestemmer over.

En af de aktuelle diskussioner handler om, hvorvidt Danmark skal have en statslig finansieret skolemadsordning.

I november i fjor besluttede regeringen sammen med SF og Radikale at sætte gratis skolemad på Finansloven. En rigtig god ide, hvis man spørger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi kan jo lave nok så mange spændende initiativer for at gøre vores skole bedre. Men hvis dem, der sidder der ikke er parat til at lære, fordi de er sultne hele tiden, så lærer de jo ikke noget, siger SF’eren.

Liberal Alliances Helena Artmann Andresen (tv.) er uenig med sin politikerkollega fra SF, når det gælder en mulig statslig finansieret skolemadsordning. Foto: Troels Sørensen/Tv Syd

Hendes politikerkollega fra Liberal Alliance er ikke modstander af, at skoleelever skal have ordentlig mad, men:

- Folkeskolen står med nogle ret alvorlige udfordringer, som handler om lærermangel, og som handler om, at hver tiende elev går ud af folkeskolen uden, at de har bestået dansk eller matematik. Det synes vi er vigtigere fokusområder, for det er enormt dyrt med en statslig skolemadsordning, siger Helena Artmann Andresen.

Skal give vigtige indsigter

Finansministeriet har beregnet, at en fuld indfasning af gratis skolemad til alle folkeskoler i Danmark vil koste i omegnen af 5,6 milliarder kroner årligt i 2028.

I første omgang er der derfor afsat omkring 850 millioner kroner til en forsøgsordning blandt 20.000 skoleelever. Den skal gælde på udvalgte skoler over hele landet fra sommeren 2025 og indtil 2028.

Og det er et positivt skridt, hvis man spørger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet.

Ghita Parry er formand for KOst- og Ernæringsforbundet. Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Hendes organisation har længe kæmpet for en skolemadsordning til folkeskoleelever.

Nu håber hun, at forsøgsordningen kan være med til at give nogle vigtige og nødvendige indsigter.

- En forsøgsordnings succes og effekt afhænger virkelig i høj grad af den mad, som serveres for børnene og de rammer, der vil være for frokosten. Skolemad er jo ikke et mål i sig selv, men det er derimod skolemad som mætter og som bidrager væsentligt til sundhed, trivsel, læring, dannelse og udvikling. Derfor er der et kæmpe potentiale, men lad os nu starte med den her forsøgsordning og se, om der er noget, der virker bedre end andet, siger formanden.

Skal vide at det virker

For måske er det ikke en dum ide at tilbyde skoleelever et alternativ til madpakken.

Tal fra Arla Fonden om unges spisevaner viser, at hver tredje unge jævnligt springer frokosten over.

Skolebørn og kostvaner

  • Forekomsten af overvægt stiger fra cirka 13 procent til cirka 18 procent på landsplan fra børnene starter i indskolingen til de går ud af folkeskolen.

  • En undersøgelse fra september 2024 viser, at kun 32 procent af de børn, der har madpakke med i skolen, spiser op.

  • Selvom 73 procent af forældrene i undersøgelsen hver dag sender en madpakke med deres børn, oplever 68 procent af forældrene ofte, at noget af maden eller hele madpakken ikke bliver spist.

  • Forældrene svarer i undersøgelsen, at det nok handler om, at børnene er kræsne eller maden kedelig.

  • 38 procent af forældrene svarer også, at de ikke har den fornødne tid til at lave madpakkerne spændende.

Kilder: LIDL og Too Good To Go I samarbejde med Megafon, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Samtidig spiser to tredjedele af danske børn og unge mindst to gange uden for hovedmåltiderne hver dag.

Her vælger mange børn og unge hurtige og ofte usunde snacks.

I den ligning betyder barnets sociale baggrund også noget, for der er en stor social ulighed blandt børn og unge både i forhold til overvægt og kostvaner, fortæller Camilla Trab Damsgaard.

Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid

Camilla Trab Damsgaard, lektor og ernæringsforsker

Hun lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har stået i spidsen for flere forsøg blandt elever, der viser gode effekter ved skolemadsordninger.

- Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid, uanset hvilken social baggrund, de kommer fra. Og så er der sindssygt meget læring i det, som jeg også tror vil have nogle langtidseffekter, siger Camilla Trab Damsgaard og forklarer, at selvom hendes tidligere skolemadsprojekt viste, at skolemaden forbedrede børnenes kost, så findes der endnu ikke hårdtslående evidens for, hvorvidt skolemad virker på børns sundhed og læring.

Netop derfor er det vigtigt, at der bliver en god forskningsevaluering af de kommende forsøgsordninger, understreger hun.

En tur i Rema

Det med at springe frokosten over kender de også til i 9.C på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, hvor skolemåltidet ofte ender med snacks og forskellige former for bakeoff fra Rema 1000.

- Jeg har haft lidt svært ved at have madpakke med. For jeg synes, at tanken om, at det skal ligge en hel dag i ens taske, er lidt klam, siger skoleelev Sophie Mosen, der køber sin frokost i Rema hver eneste dag.

- Hvis jeg køber noget derovre, så er det nok energidrik og en pizzasnegl, siger hun.  

Sophie Mosen (tv.) køber altid sin frokost i Rema 1000. Ofte bakeoff og energidrik. Foto: Tais Tullin/tvSyd

Men mange vil faktisk gerne spise sund mad.

Derfor hilser eleverne også ideen om en skolemadsordning velkommen.

- Det ville være ret lækkert, især hvis maden rent faktisk var god, og det var varieret mad. Både noget salat og nogle lune og kolde retter, så du selv kan vælge, foreslår Anna Iversen fra 9.C.

Inddragelse er vigtigt

At der gerne må være et udvalg afspejler sig også hos eleverne i skolekøkkenet, hvor den lille skolemadsdyst mellem politikere og elever nu skal afgøres.

Både kolde og lune retter. Det er elevernes taktik i skolekøkkenet. Foto: Tais Tullin/TV SYD

De fire 9. klasses-elever præsenterer en lun pastaret med tomat og bacon, små wraps med friskost og salat og ristet rugbrød med avocado.

Politikerne har derimod kun en enkelt ret på tallerkenen.

Nemlig gratineret burrito med fyld af oksekød og grøntsager. Og en klat guacamole som tilbehør.

Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden

Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundets formand, der også er uddannet økonoma, er mest begejstret for det hun ser på elevernes tallerken.

- Eleverne har formået at lave en frokosttallerken med variation. Den er indbydende og håndterbar og uden brug af for meget kød. Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden, lyder en hurtig madanmeldelse fra Ghita Parry, som tilføjer:

- Mit råd til politikerne: Kig eleverne over skuldrene og lær 'lækkerness' af dem. (klik på linket herunder for hele madanmeldelsen).

Forskellen på de to tallerkener illustrerer dermed noget ganske essentielt, som man heller ikke må glemme at tage højde for i de kommende forsøgsordninger med skolemad, mener hun.

- Elevinddragelse med stor fed streg under! Selvfølgelig skal man tænke over, hvorfor en 15-årig hellere vil gå på tanken eller i Rema. Men tænk nu, hvis skolemaden i kantinen var så god, at man havde lyst til at sidde sammen med sine kammerater og spise noget superlækker mad, som man måske også havde haft indflydelse på, siger Ghita Parry.

Skolemadsdysten på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup ender 1-0 til elevernes tallerken (tv.). Foto: Tais Tullin/tvSyd

Det er også en af de indsigter, som de to politikere har fået efter en dag i skolemadens tegn på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup.

- Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er hendes politikerkollega enig i.

- Generelt synes jeg, vi er lidt for dårlige til elevinddragelse, så deres stemme er jo helt sikkert det, der også skal høres. Og jeg vil da også tage nogle ting med mig hjem fra i dag, lyder det fra Helena Artmann Andresen.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
__cf_bm castr.com
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9 player.castr.com
bitmovin_analytics_uuid player.castr.com
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com