Efter flere måneder med knivstik, skud og overfald: Nu tør de endelig tro på fred

Ophævelsen af visitationszonen er en julegave, mener Egon Hansen fra Stengårdsvej. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Julefreden har sænket sig over Esbjerg, hvor bandeopgør har skabt utryghed for beboerne i flere måneder. Politiet tør dog ikke afblæse bandekrigen endnu.

Fra sit køkkenvindue på 4. sal i afdeling 13 på Stengårdsvej har Egon Hansen et godt overblik. Og en lang historie. Her har han boet i 30 år.

Bandekrigen mellem en gruppering i Kvaglund og en anden gruppering på Stengårdsvej har været træls, synes han, fordi Stengårdsvejs ry i forvejen er belastet. Og klassificeret som et ghettoområde. Men nu er der håb.

Vi finder ikke våben hos dem mere, når vi standser og visiterer dem.

Jens Langdal, politiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi

En tidlig julegave

Ophævelsen af visitationszonen mandag er beviset på, at bandekrigen i Esbjerg er slut. I hvert fald indtil videre.

- Det her er en julegave, siger Egon Hansen, der er formand for afdeling 13 på Stengårdsvej.

I visitationszonen, der stort set dækkede hele Esbjerg by, måtte politiet kropsvisitere alle og ransage deres biler uden at have en konkret mistanke om ulovligheder.

Visitationszonen har stort set dækket hele Esbjerg. Zonen blev indført 17. august og ophævet 17. december. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Ingen alvorlige hændelser siden oktober

Zonen blev indført den 17. august efter en skudepisode på hjørnet af Hermodsvej og Jagtvej. Siden har politiet foretaget 738 visitationer og beslagslagt flere våben. Ordensmagten har på den måde lagt et pres på de to kriminelle bander. Og nu er visitationszonen altså ophævet.

- Der har ikke været alvorlige hændelser siden oktober, og vi finder ikke våben hos dem mere, når vi standser og visiterer dem. Så det er på tide at lukke ned for visitationszonen, siger politiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Jens Langdal.

Bandemedlemmer bag tremmer

I alt er 26 bandemedlemmer blevet fængslet. 15 af dem har fået en dom - en af dem er blevet udvist og to udvist betinget.

- Det har jo åbenbart virket, siger Egon Hansen, der som afdelingsformand også har forsøgt at svare på mange bekymrede borgeres spørgsmål.

- Nogle af beboerne har følt sig utrygge ved visitationszonen, siger Egon Hansen, der har boet på Stengårdsvej i 30 år. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Nogle af dem har følt sig lidt forfulgte og har haft svært ved at forstå, hvad politiet ville med visitationszonen. Men nu tror jeg, de bliver lettede, siger han.

- Så sent som her til formiddag var der to beboere henne hos mig, og de delte deres glæde over, at visitationszonen er ophævet, og bandekrigen nu ser ud til at være slut.

Krig eller fred?

Syd- og Sønderjyllands Politi har fået hjælp til at overvåge bandernes gøren og laden. Rigspolitiet valgte således at sende 17 ekstra betjente til politikredsen.

Hvor tæt er I på, at kunne sige, at bandekrigen er overstået? 

- Der er vi ikke endnu. Vi vil gerne se den her fredelige situation og de her manglende konfrontationer fortsætte et stykke tid endnu, før vi kan sige, at der er fred mellem de to grupperinger, siger Jens Langdal.

Hvad er så udfordringen nu? 

- En bandekonflikt skal ses som en overbygning på bandekriminaliteten generelt. Og den kamp vil ikke stoppe her. Vi skal fortsætte med det forebygggende arbejde. Men det betyder, at vi skal kunne præsentere de helt unge for alternativer til bandemiljøet, og det skal vi i samfundet blive bedre til.

- Vi vil gerne se den fredelige situation an i et stykke tid, før vi kan melde ud, at der er fred, siger politiinspektør Jens Langdal.   Foto: Finn Grahndin, TV SYD

- Beboerne vil blive glade mennesker

På Stengårdsvej har julefreden sænket sig. Mange var ikke trygge ved visitationszonen. I hele taget har bandekrigen - hvoraf den ene gruppering altså kom fra Stengårdsvej - været en frustrerende tid for beboerne her.

- Den dag vi kan sige, at vi har rigtig fred, tror jeg, mange af beboerne her vil blive anderledes glade mennesker. For så har de ikke det at bekymre sig om, siger Egon Hansen.

Bandekonflikten i Esbjerg

30. september 2018:

Anmeldelse om skyderi på Ulvevej i Esbjerg klokken 19.20. Politiet kan ikke bekræfte, at der er tale om skyderi, men blot sige, at der har været et nyt sammenstød i konflikten. 

Et vidne har til JydskeVestkysten fortalt, at tre biler efterfølgende bevidst kørte ind i hinanden flere gange, mens de kørte ad V. Gjesingvej. 

Ifølge avisen har der fem-seks gange tidligere været banderelaterede episoder på Ulvevej indenfor de seneste måneder.

 

7. september 2018:

Medlemmer af de to grupperinger tørnede sammen ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

 

17. august 2018:

Bil ramt af skud i Esbjerg på hjørnet af Hermodsvej og Jagtvej i Esbjerg. Politiet fandt senere bilen på Askelunden i Esbjerg med et skudhul. Bilens fører var uskadt. Fire personer blev senere anholdt i sagen. 

 

12. august 2018:

To mænd overfaldet af tre-fire mænd i krydset Sædding Ringvej-Smedevej i Esbjerg. Ofrene kom kort tid efter ind på skadestuen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Begge med slagskader – den ene også med et knivstik, der dog ikke var livstruende.

 

11. august 2018:

23-årig mand stukket med kniv på Sædding Ringvej mellem Tarphagevej og Fyrparken. Her fandt politiet en bil med skader, der tydede på, at den var indblandet i hændelsen. Den 23-årige mand var i livsfare, men hans tilstand blev senere meldt stabil.

 

6. juli 2018:

To 22-årige banderelaterede mænd dømt for besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder. Begge fik fire et halvt års fængsel.

Den ene udvises af Danmark for bestandigt. Det er bandekonfliktens hidtil strengeste straf. Retten i Esbjerg lagde i forbindelse med dommen til grund, at våbenbesiddelsen havde relation til bandekonflikten.

 

12. maj 2018:

Masseslagsmål og bilsammenstød på Spangsbjerg Møllevej ved Kvaglundvej. To biler stødte sammen, og personerne i bilerne kom efterfølgende op at slås. Flere personer kom til og deltog i slagsmålet. 

 

17. april 2018:

Slagsmål med køller i krydset Spangsbjerg Møllevej og Degnevej i Esbjerg. Fire personer fra den ene gruppering overfaldt to personer fra den anden gruppe med køller.

Politiet fandt efterfølgende gerningsmændene, som blev sigtet for kvalificeret vold.

 

5. januar 2018:

Skud mod en person i frisørsalon i Storegade. To vidner så to mænd klædt i hættetrøjer. Den ene havde en pistol i hånden og rettede den mod en person i salonen og skød.

Der blev ikke fundet nogen kvæstede personer på stedet. Politiet anholdt den følgende nat en 20-årig mand på en adresse på Stengårdsvej.

 

26. november 2017:

21-årig mand ramt skud. Kvæstelser i begge ben. Manden blev natten til den 26. november bragt til Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med skudsår fra et enkelt skud.

 

5. november 2017:

Mand indbragt på sygehuset i Esbjerg med skudsår. Manden blev bragt til sygehuset i Esbjerg klokken 21.44 med kvæstelser, der formentligt stammede fra skud. 

 

18. oktober 2017:

42-årig mand ramt af skud – formentligt fra softgun eller luftpistol. En bil blev senere på dagen bevidst påkørt af en sort Audi. Samme dag ransagede politiet en adresse på Stengårdsvej og fandt flere forskellige slag-, stik- og skydevåben.

Tre mænd på 21, 22 og 22 år blev dagen efter anholdt og sigtet i sagen.

 

14. september 2017:

En person påkørt – sandsynligvis bevidst – af to forskellige biler på Strandby Plads nær Strandbygade i Esbjerg.

 

10. september 2017:

Større slagsmål på Skolegade i Esbjerg mellem de to grupperinger.

 

Kilde: TV 2/Syd- og Sønderjyllands Politi

Tema

Bandekonflikt i Esbjerg

Lokal lampeforretning må lukke butikken for at fokusere på Black Friday

Hos Lampeexperten i Varde, der også sælger online, har man besluttet at lukke den fysiske butik i byen her på fredag. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD
Udgivet

Hos Lampeexperten i Varde mener de ikke, at de kan levere den samme service og rådgivning i butikken på Black Friday, når de samtidig skal holde gang i al den handel, der er i netbutikken.

Nedtællingen til storehandledag på fredag - bedre kendt som Black Friday - er i fuld gang.

Men når tilbudsjægerne strømmer ind over dørtærsklerne i butikkerne på fredag, vil der være lukket og slukket hos Lampeexperten i Varde.

Trine Thomsen ejer butikken sammen med sin mor. Og i år har de valgt at lukke den fysiske butik og i stedet satse på deres webshop.

- En ekspedition kan godt tage over en times tid, inden man har fundet den helt rigtige lampe, og det vil jeg også rigtig gerne hjælpe med. Men vi vil også gerne kunne være den service bekendt, som vi gerne vil give, siger hun.

Hos Lampeexperten i Varde er der ikke kun tale om ekstraordinære tilbud på selve Black Friday. De har nemlig også holdt Black November med særlige tilbud hele måneden. Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Trine Thomsen og hendes mor har nemlig ikke råd til at sætte ekstra personale ind, når Black Friday rammer på fredag.

Slet ikke, når dagen i forvejen ikke er en, der for alvor gavner bundlinjen i små butikker som deres.

- Det er ikke en underskudsforretning, men hvis man tager alle omkostningerne med i regnestykket, så er det ikke noget, som vi bliver rige af, fortæller hun.

Nethandel eller ej?

Blandt de potentielle kunder på gågaden i Varde, som TV SYD reporter har talt med, er der forskellige holdninger til, hvordan de vil handle.

- Vi kører altid i fysiske butikker, når vi køber noget. Vi køber meget sjældent på nettet. Det er kun, hvis vi ikke kan undgå det, siger Bent Teglgaard Christensen.

Men det er langt fra alle, der som ham støtter de lokale forretninger. Mange klarer i stedet indkøbene hjemmefra.

- Jeg sidder tit ved computer. Det er lidt nemmere, fortæller Hanne Skov fra Varde.

Ville du være villig til at købe mere ind i butikkerne i byen for at støtte dem?

- Ja, det kunne jeg godt komme i tanke om. Vi har mange butikker, der lukker en masse lokaler, der står tomme, og det synes jeg er ærgerligt.

Men på trods af, at fremtiden for fysiske butikker stadig ser hård ud, er de optimistiske i lampeforretningen.

- Hvis vi kan lave lidt, hvor vi skiller os lidt ud og lave noget andet, så er jeg sikker på at vores søde kunder, de skal nok støtte op om os, og vi har heldigvis rigtig mange gode loyale kunder, som kommer til os, og det håber vi bare at det vil fortsætte, siger Trine Thomsen.

Region holder dør åben for ny sygdomsundersøgelse i Grindsted

Fra 1956 til 1973 blev der udledt 300.000 ton giftigt spildevand fra medicinproduktionen fra det midtjyske Grindstedværket. Foto: Christian Kallenbach, TV SYD
Af Ritzau
Udgivet

Forskere har anbefalet opfølgende undersøgelse for udvalgte sygdomme om nogle år. Regionsråd følger trop.

Region Syddanmark holder muligheden åben for at foretage en opfølgende undersøgelse af udvalgte sygdomme hos borgere i Grindsted.

Det står klart efter et møde mandag aften. Her har et enigt regionsråd valgt at følge en forskergruppes anbefalinger.

I 2022 blev det besluttet at lave tre undersøgelser. De er alle blevet præsenteret i år.

De blev bestilt i kølvandet på en bekymring for, at årtiers forurening fra det tidligere Grindstedværket kunne gøre borgere mere syge.

Værket har blandt andet produceret lægemidler. Og i en årrække blev spildevand ført direkte ud i Grindsted Å.

Forskergruppen har set undersøgelserne igennem. Efterfølgende har 17 ud af 19 af forskerne sendt regionen en række anbefalinger.

Ingen uacceptabel sundhedsrisiko

Det store flertal af forskerne konkluderede, at resultaterne samlet set ikke giver anledning til mistanke om, at miljøet i Grindsted i dag udgør en uacceptabel sundhedsrisiko for borgerne.

Forskerne siger dog samtidig, at det kan give god mening at holde øje med udviklingen i tre sygdomme. Det er ALS, prostata- og skjoldbruskkirtelkræft.

I en uddybende mail til regionen fra forskergruppens formand, Jesper Bo Knudsen, forklarer han, at forekomsten af de tre sygdomme "ikke afveg signifikant fra forekomst i de sammenlignelige byer".

- Dog var der tegn på, at forekomsten af prostata- og skjoldbruskkirtelkræft var lidt hyppigere i Grindsted, hvorfor gruppen foreslår en opfølgning via registerundersøgelse for de to konkrete sygdomme om 3-5 år for at få be- eller afkræftet dette, lød det.

Samtidig bør registerundersøgelsen af ALS gentages, fordi mistanken om hyppigere forekomst af ALS har været rejst, forklarede Jesper Bo Knudsen videre.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) understreger, at "vi tager borgernes bekymringer alvorligt". Det gør han i en pressemeddelelse fra regionen.

Regler og retningslinjer skal overholdes

En anden af forskergruppens punkter er også, at man skal lade være med at bruge vand fra private havevandsboringer. Hverken til at drikke, vande grøntsager med eller bade i.

Man skal heller ikke bade eller fiske i Engsøen.

Derfor skal borgerne ifølge forskergruppen følge de gældende regler og begrænsninger.

Den anbefaling hæfter formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark Poul Erik Jensen (S) sig ved.

- Vi kommer ikke uden om, at der er en massiv forurening i byen. Derfor er jeg lettet over, at forskerne har konkluderet, at borgere i byen ikke behøver at være bekymrede, forudsat at de regler og begrænsninger, som myndighederne har fastsat, overholdes, lyder det i en pressemeddelelse.

Tema

Forureningen i Grindsted

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com