Efter flere måneder med knivstik, skud og overfald: Nu tør de endelig tro på fred
Julefreden har sænket sig over Esbjerg, hvor bandeopgør har skabt utryghed for beboerne i flere måneder. Politiet tør dog ikke afblæse bandekrigen endnu.
Fra sit køkkenvindue på 4. sal i afdeling 13 på Stengårdsvej har Egon Hansen et godt overblik. Og en lang historie. Her har han boet i 30 år.
Bandekrigen mellem en gruppering i Kvaglund og en anden gruppering på Stengårdsvej har været træls, synes han, fordi Stengårdsvejs ry i forvejen er belastet. Og klassificeret som et ghettoområde. Men nu er der håb.
Vi finder ikke våben hos dem mere, når vi standser og visiterer dem.
Jens Langdal, politiinspektør, Syd- og Sønderjyllands Politi
En tidlig julegave
Ophævelsen af visitationszonen mandag er beviset på, at bandekrigen i Esbjerg er slut. I hvert fald indtil videre.
- Det her er en julegave, siger Egon Hansen, der er formand for afdeling 13 på Stengårdsvej.
I visitationszonen, der stort set dækkede hele Esbjerg by, måtte politiet kropsvisitere alle og ransage deres biler uden at have en konkret mistanke om ulovligheder.
Ingen alvorlige hændelser siden oktober
Zonen blev indført den 17. august efter en skudepisode på hjørnet af Hermodsvej og Jagtvej. Siden har politiet foretaget 738 visitationer og beslagslagt flere våben. Ordensmagten har på den måde lagt et pres på de to kriminelle bander. Og nu er visitationszonen altså ophævet.
- Der har ikke været alvorlige hændelser siden oktober, og vi finder ikke våben hos dem mere, når vi standser og visiterer dem. Så det er på tide at lukke ned for visitationszonen, siger politiinspektør i Syd- og Sønderjyllands Politi, Jens Langdal.
Bandemedlemmer bag tremmer
I alt er 26 bandemedlemmer blevet fængslet. 15 af dem har fået en dom - en af dem er blevet udvist og to udvist betinget.
- Det har jo åbenbart virket, siger Egon Hansen, der som afdelingsformand også har forsøgt at svare på mange bekymrede borgeres spørgsmål.
- Nogle af dem har følt sig lidt forfulgte og har haft svært ved at forstå, hvad politiet ville med visitationszonen. Men nu tror jeg, de bliver lettede, siger han.
- Så sent som her til formiddag var der to beboere henne hos mig, og de delte deres glæde over, at visitationszonen er ophævet, og bandekrigen nu ser ud til at være slut.
Krig eller fred?
Syd- og Sønderjyllands Politi har fået hjælp til at overvåge bandernes gøren og laden. Rigspolitiet valgte således at sende 17 ekstra betjente til politikredsen.
Hvor tæt er I på, at kunne sige, at bandekrigen er overstået?
- Der er vi ikke endnu. Vi vil gerne se den her fredelige situation og de her manglende konfrontationer fortsætte et stykke tid endnu, før vi kan sige, at der er fred mellem de to grupperinger, siger Jens Langdal.
Hvad er så udfordringen nu?
- En bandekonflikt skal ses som en overbygning på bandekriminaliteten generelt. Og den kamp vil ikke stoppe her. Vi skal fortsætte med det forebygggende arbejde. Men det betyder, at vi skal kunne præsentere de helt unge for alternativer til bandemiljøet, og det skal vi i samfundet blive bedre til.
- Beboerne vil blive glade mennesker
På Stengårdsvej har julefreden sænket sig. Mange var ikke trygge ved visitationszonen. I hele taget har bandekrigen - hvoraf den ene gruppering altså kom fra Stengårdsvej - været en frustrerende tid for beboerne her.
- Den dag vi kan sige, at vi har rigtig fred, tror jeg, mange af beboerne her vil blive anderledes glade mennesker. For så har de ikke det at bekymre sig om, siger Egon Hansen.
Bandekonflikten i Esbjerg
30. september 2018:
Anmeldelse om skyderi på Ulvevej i Esbjerg klokken 19.20. Politiet kan ikke bekræfte, at der er tale om skyderi, men blot sige, at der har været et nyt sammenstød i konflikten.
Et vidne har til JydskeVestkysten fortalt, at tre biler efterfølgende bevidst kørte ind i hinanden flere gange, mens de kørte ad V. Gjesingvej.
Ifølge avisen har der fem-seks gange tidligere været banderelaterede episoder på Ulvevej indenfor de seneste måneder.
7. september 2018:
Medlemmer af de to grupperinger tørnede sammen ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
17. august 2018:
Bil ramt af skud i Esbjerg på hjørnet af Hermodsvej og Jagtvej i Esbjerg. Politiet fandt senere bilen på Askelunden i Esbjerg med et skudhul. Bilens fører var uskadt. Fire personer blev senere anholdt i sagen.
12. august 2018:
To mænd overfaldet af tre-fire mænd i krydset Sædding Ringvej-Smedevej i Esbjerg. Ofrene kom kort tid efter ind på skadestuen på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Begge med slagskader – den ene også med et knivstik, der dog ikke var livstruende.
11. august 2018:
23-årig mand stukket med kniv på Sædding Ringvej mellem Tarphagevej og Fyrparken. Her fandt politiet en bil med skader, der tydede på, at den var indblandet i hændelsen. Den 23-årige mand var i livsfare, men hans tilstand blev senere meldt stabil.
6. juli 2018:
To 22-årige banderelaterede mænd dømt for besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder. Begge fik fire et halvt års fængsel.
Den ene udvises af Danmark for bestandigt. Det er bandekonfliktens hidtil strengeste straf. Retten i Esbjerg lagde i forbindelse med dommen til grund, at våbenbesiddelsen havde relation til bandekonflikten.
12. maj 2018:
Masseslagsmål og bilsammenstød på Spangsbjerg Møllevej ved Kvaglundvej. To biler stødte sammen, og personerne i bilerne kom efterfølgende op at slås. Flere personer kom til og deltog i slagsmålet.
17. april 2018:
Slagsmål med køller i krydset Spangsbjerg Møllevej og Degnevej i Esbjerg. Fire personer fra den ene gruppering overfaldt to personer fra den anden gruppe med køller.
Politiet fandt efterfølgende gerningsmændene, som blev sigtet for kvalificeret vold.
5. januar 2018:
Skud mod en person i frisørsalon i Storegade. To vidner så to mænd klædt i hættetrøjer. Den ene havde en pistol i hånden og rettede den mod en person i salonen og skød.
Der blev ikke fundet nogen kvæstede personer på stedet. Politiet anholdt den følgende nat en 20-årig mand på en adresse på Stengårdsvej.
26. november 2017:
21-årig mand ramt skud. Kvæstelser i begge ben. Manden blev natten til den 26. november bragt til Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg med skudsår fra et enkelt skud.
5. november 2017:
Mand indbragt på sygehuset i Esbjerg med skudsår. Manden blev bragt til sygehuset i Esbjerg klokken 21.44 med kvæstelser, der formentligt stammede fra skud.
18. oktober 2017:
42-årig mand ramt af skud – formentligt fra softgun eller luftpistol. En bil blev senere på dagen bevidst påkørt af en sort Audi. Samme dag ransagede politiet en adresse på Stengårdsvej og fandt flere forskellige slag-, stik- og skydevåben.
Tre mænd på 21, 22 og 22 år blev dagen efter anholdt og sigtet i sagen.
14. september 2017:
En person påkørt – sandsynligvis bevidst – af to forskellige biler på Strandby Plads nær Strandbygade i Esbjerg.
10. september 2017:
Større slagsmål på Skolegade i Esbjerg mellem de to grupperinger.
Kilde: TV 2/Syd- og Sønderjyllands Politi