Børn udførte farligt arbejde: - På højde med hård vold og forsøg på manddrab
Fagforening retter hård kritik af virksomhed, der brugte børn til asbestarbejde uden værnemidler på en landejendom ved Sønderborg.
Fagforeningen Blik- og Rørarbejderforbundet har ikke meget tilovers for virksomheden LM Multiservices, der har fået 15 strakspåbud efter at have brugt to børn på 14 og 15 år til at fjerne asbesttag fra en ejendom ved Sønderborg uden sikkerhedsværn.
Det siger fagforeningens formand, Henrik W. Petersen.
- Jeg har dårligt ord for det. Jeg er simpelthen så vred og rystet. For mig er det her på højde med hård vold og forsøg på manddrab, siger Henrik W. Petersen.
Arbejdstilsynet dukkede uanmeldt op ved ejendommen i slutningen af september, hvor der blev konstateret flere mangelfulde forhold, der førte til strakspåbud.
Blandt andet for ukorrekt håndtering af de asbestholdige eternitplader, for manglende værnemidler og for manglende muligheder for bad efter arbejdet.
De 15 strakspåbud fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet har udstedt følgende 15 strakspåbud til virksomheden LM Multiservices:
1. I har fået strakspåbud om at sikre, at arbejdet med nedtagning af asbest planlægges/tilrettelægges/udføres på en sådan måde, at det i videst muligt omfang sikres, at personer på arbejdsstedet og i omgivelserne ikke udsættes for asbeststøv eller støv, som mistænkes for at indeholde asbest.
FORDI
Der henlå synlige rester af asbest på byggepladsen omkring bygningen.
2. I har fået strakspåbud om at sikre, at der anvendes egnede personlige værnemidler i form af støvafvisende arbejdstøj, støvafvisende hovedbeklædning, åndedrætsværn under arbejdet med asbestholdigt tageternit, der indebærer risiko for udsættelse for asbeststøv.
FORDI
Der blev ikke anvendt personlige værnemidler af nogen art på byggepladsen i forbindelse med nedtagning af asbest.
3. I har fået strakspåbud om at sikre, at de ansatte, der udfører nedbrydning af asbestholdigt tageternit har adgang til to omklædningsrum, et til gangtøj og et til arbejdstøj og værnemidler, således at færdsel mellem dem kun kan ske gennem et baderum.
FORDI
Der var ikke adgang til bad og omklædning, hvilket blev bekræftet af Joe Mamme (ejer af LM Multiservices, red.).
4. I har fået strakspåbud om at sikre, at området med asbestarbejde er tydeligt afgrænset, så kun personer, der udfører asbestarbejde eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed har adgang til området.
FORDI
Der var fri adgang til området, hvor der var udført asbestarbejde.
5. I har fået strakspåbud om at opsætte advarselsskilt med teksten »PAS PÅ! ASBESTARBEJDE. Ingen adgang for Uvedkommende« under arbejdet med nedtagning af asbestholdigt tageternit
FORDI
Der var ikke opsat skiltning.
6. I har fået strakspåbud om at sikre, at det asbestholdige affald samles og fjernes fra arbejdsstedet og bortskaffes som affald.
FORDI
Der lå rester af asbest rundt omkring bygningen.
7. I har fået strakspåbud om at sikre, at det asbestholdige affald opbevares i egnet, lukket emballage.
FORDI
Nedtaget plader henlå på paller uden emballage.
8. I har fået strakspåbud om at sikre, at emballagen med det asbestholdige affald mærkes med oplysning om, at det indeholder asbest.
FORDI
Affaldet var ikke mærket med asbest.
9. I har fået strakspåbud om at anmelde arbejdet med nedtagning af asbestholdigt tageternit til Arbejdstilsynet.
FORDI
Arbejdet med støvende nedtagning af asbestholdigt tageternit var stadig ikke anmeldt til Arbejdstilsynet selvom dette var blevet påbudt ved Arbejdstilsynets besøg af den 19. september 2024.
10. I har fået strakspåbud om at udarbejde en skriftlig arbejdsplan for nedbrydning af asbestholdigt tageternit, herunder for rengøringen.
FORDI
Der var ikke udarbejdet en skriftlig arbejdsplan.
11. I har fået strakspåbud om at registrere de ansatte, der udfører asbestarbejde i en protokol med angivelse af arten og varigheden af den pågældendes arbejde samt den udsættelse for asbeststøv, der er forbundet med arbejdet.
FORDI
De ansatte arbejde med nedtagning af asbestholdigt tageternit uden at være beskyttet mod risikoen for asbeststøv. De havde udført nedtagning af en lade på ca. 550 m2. De ansatte har været udsat for risiko for asbestholdigt støv.
12. I har fået strakspåbud om, at en virksomhed skal forinden udførelse af arbejde med nedrivning på forlangende af Arbejdstilsynet kunne godtgøre, at virksomheden er kvalificeret til at påtage sig sådant arbejde.
FORDI
Arbejdstilsynet påbyder, at virksomheden godtgør, at de er kvalificeret til at påtage sig arbejde med nedtagning af asbest, da virksomhedens viden omkring emnet asbest vurderes til at være meget mangelfuldt.
13. I har fået strakspåbud om at sikre, at der ved de ansattes arbejde og færdsel på taget er anbragt stillads, skærm, net e. l. kollektive sikkerhedsforanstaltninger, der med sikkerhed kan standse fald af personer ved tagfod.
FORDI
Ansatte arbejde på taget, uden at der var opsat kollektive sikkerhedsforanstaltninger imod nedstyrtning. Der blev målt ca. 2,80 meter til tagfod, hvor den ansatte arbejde
14. I har fået strakspåbud om at sikre, at undervisningspligtige unge ikke udsættes for asbest.
FORDI
To unge på henholdsvis 14 år og 15 år arbejde med nedtagning og indpakning af asbesttagplader. De to unge mennesker var med på opgaven i forbindelse med skolepraktik. (Odsherred Kommune, hvor de to ungarbejdere stammer fra, oplyser til TV SYD, at de ikke var i skolepraktik. Derfor bortfalder dette starkspåbud måske, red.)
15. I har fået strakspåbud om at sørge for, at der føres effektivt tilsyn med nedtagning af asbestholdigt tageternit, der udføres af unge under 18 år. Tilsynet skal udføres af en person, der er fyldt 18 år og har fornødent indsigt i arbejdets art.
FORDI
To unge på 14 år og 15 år stod uden opsyn af ledelsen og arbejdede med asbestholdigt eternit ved Arbejdstilsynets ankomst.
Henrik W. Petersen mener, at det er sundt fornuft, at børn ikke bør arbejde med asbest - og slet ikke uden sikkerhedsværn.
- Man kan ikke være i tvivl om, hvad man har udsat de her drenge for. Det er så kynisk. De her stakkels drenge ved ikke, hvad de har været udsat for. Der kan gå 10-15-20 år, før det giver udslag, siger han med henvisning til, at selv de mindste asbestfibre kan give kræft senere i livet.
- Det må simpelthen udløse en hård straf, siger han.
Hårdere straf
Henrik W. Petersen mener ikke, at arbejdsmiljølovgivningen er tilstrækkelig i denne slags sager.
- Når der straffes efter arbejdsmiljølovgivningen, er det oftest med bøde, selv om der faktisk kan idømmes op til to års fængsel. Men vi ser stort set aldrig tiltale med krav om fængselsstraf. Man slipper simpelthen for let. Også i de grove tilfælde, lyder det fra ham i en pressemeddelelse.
Og lige præcis i dette tilfælde mener han, at der er tale om et groft tilfælde.
- Hvis det er sådan, at man har lokket børn fra Sjælland til Jylland med det ene formål at sætte dem til at rive asbest ned uden værnemidler, har man sat deres liv og helbred på spil, vil det være krænkende for retsbevidstheden, hvis ikke det straffes meget hårdt. Vi taler jo om et materiale, der er livsfarligt og vi taler om børn, der bevidst udsættes for det. For vindings skyld. Hvis ikke der er skærpende omstændigheder, så er der intet, der er, lyder det fra ham.
TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra ejeren af virksomheden LM Multiservices og ejeren af ejendommen, men de er ikke vendt tilbage.