Virksomhed overrasket over borgeres reaktion på projekt med lettere forurenet jord

Gunnar Faaborg (tv) og Jørn Friis (th) er stærkt skeptiske overfor Meldgaard og Aabenraa Kommunes planer om et nyt anlæg til jord fra byggeprojekter, der skal ligge op ad beskyttet natur. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Økonomidirektøren i miljøvirksomheden Meldgaard er ked af modtagelsen over projektet, som i hans optik er med til at genoprette naturen omkring det beskyttede naturområde.

Gunnar Faaborg og Jørn Friis er bekymret for, hvad der skal ske med naturområdet nord for Bodum. 

De er en del af en protestgruppe, der har flere bekymringer om påvirkning af grundvand, dyrearter og den transport af jorden, der kommer til området, hvis et projekt fra virksomheden Meldgaard bliver til virkelighed.

- Forurening er vi ikke interesseret i, og vi kæmper med næb og klør, siger Gunnar Faaborg, der igennem årtier har opkøbt marker, ejendomme og dele af naturområdet nordvest for Bodum.

Miljøvirksomheden Meldgaard har udset sig området nord for byen Bodum, hvor de kan gøre af "ren til lettere forurenet jord", der kan komme fra byggeprojekter i kommunen. 

Ifølge ansøgningen drejer det sig om 70 procent jord og 30 procent lettere forurenet jord, der kan stamme fra byggeprojekter i kommunen.

Lettere forurenet jord

Miljøstyrelsen skriver blandt andet:

"Mange steder i Danmark er jorden lettere forurenet. Især i de ældre byområder i landets større byer. Forureningen er opbygget gennem mange år. Den stammer bl.a. fra bilers udstødning og industriens udledninger af røg og støv. Der er ingen umiddelbar sundhedsfare ved kontakt med lettere forurenet jord.

Sundhedsrisikoen ved lettere forurenet jord er beskeden sammenlignet med mange andre risikofaktorer."

Kilde: Miljøstyrelsen

Det er blandt andet sheltere, skov til kompensation for CO2-udledning og flere andre ting, som Meldgaard vil bruge området til, når der er jord nok til det. Der kan dog gå op til 20 år, før det sker. Foto: Aabenraa Kommune
Gunnar Faaborg (tv) og Jørn Friis (th) er stærkt skeptiske overfor Meldgaard og Aabenraa Kommunes planer om et nyt anlæg til jord fra byggeprojekter, der skal ligge op ad beskyttet natur. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Men i protestgruppen tror man ikke på, at man kan placere jorden klos op ad et beskyttet naturområde. 

Men ifølge Miljøstyrelsen er der ikke nogen umiddelbar sundhedsrisiko ved kontakt med lettere forurenet jord, så er der noget at være bekymret for?

- Hvad med alt det vi ikke ved noget om? PFAS kender man til nu, men hvad kender vi ikke til om 5-10 år? Og så er man i gang med at smide ting herud. Det er kritisk, lyder det fra Jørn Friis, der bor i Bodum.

Faktisk er projektet tænkt som en hjælp til den omkringliggende natur, fortæller økonomidirektør Johan Nielsen. Det gør ham ondt at høre utilfredsheden fra borgerne, siger han.

Kan du forstå frustrationen?

- Ja, det kan jeg. Men jeg kan garantere, at vi vil lave de undersøgelser, der skal til, for at der ikke sker forurening. De værn der eventuelt skulle til, må vi gøre, og hvis vi skal ændre projektet, er vi klar til det. Vi holdt et borgermøde, og jeg håber, de kan se, hvor stort et projekt, der sættes i gang i forhold til undersøgelser, siger han.

Meldgaard vil over tid udvikle området til et såkaldt rekreativt område, hvor der blandt andet skal være insekthotel, sheltere, stier og andre elementer, der skal gavne naturområdet og gøre det mere attraktivt for borgerne.

Det er blandt andet sheltere, skov til kompensation for CO2-udledning og flere andre ting, som Meldgaard vil bruge området til, når der er jord nok til det. Der kan dog gå op til 20 år, før det sker. Foto: Aabenraa Kommune

- Det er det eneste større område, hvor der ikke er særlige drikkevandsinteresser, samtidig med at det skulle gerne være en bynær beliggenhed og tæt på grusgrav, så vi begrænser transport og CO2, siger Johan Nielsen. 

Mange undersøgelser

Men selv efter et borgermøde, hvor Meldgaard sammen med kommunen og Sweco lagde tingene på bordet og forsikrede om, at der ingen intentioner er om at ødelægge det eksisterende område eller forårsage miljøskade, er borgergruppen i den overbevisning, at det ikke skal laves.

Flere medlemmer af Aabenraas lokalafdeling i Danmarks Naturfredningsforening har også givet udtryk for, at de ikke ønsker projektet realiseret.

- Vi er skeptiske overfor, at der er tale om forurenet jord, og så mener vi ikke, at man skal påvirke et naturområde, der er der i forvejen. Men vi venter på miljøundersøgelsen, så vi har noget konkret at forholde os til, siger Liselotte Johansen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening.

Tæt på markerne, hvor projektet er tænkt, ligger beskyttet naturområder med moser og vådområder. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Men ifølge Johan Nielsen har Meldgaard allerede brugte millioner på selv at få foretaget undersøgelser, så de ikke gør skade. Derudover har kommunen også flere godkendelser af projektet, der baserer på undersøgelser af miljøpåvirkning og andre lokale forhold.

En risiko

Før projektet kan realiseres er der lang vej endnu. 

Lige nu er der en debatfase, hvor borgere og interessenter kan komme med idéer og forslag til projektet. Først derefter skal der udarbejdes og godkendes en lokalplan, som igen skal i høring, inden det kan vedtages. 

Projektbeskrivelse

Meldgaard ønsker at etablere et nyttiggørelsesanlæg i et område på ca. 66 ha. Formålet med nyttiggørelsesanlægget er, at jord, der bliver tilovers fra byggeprojekter, køres til området og benyttes til at etablere et bakket landskab, som på sigt udvikler sig til et rekreativt naturområde. Området bliver etableret med respekt for de § 3 områder, der ligger omkring projektområdet og i projektområdet, samt Lerskov Plantage. Området bliver tilgængeligt for offentligheden, når delfaserne er afsluttet.

Under anlægsfasen bliver der etableret en karteringsplads på den sydlige del af grunden, hvor jorden modtages. Pladsen vil bestå af en brovægt, mandskabsbygning, sorteringsanlæg samt plads til eventuel prøvetagning af tilkørt jord. Hvis det er nødvendigt, kan man dermed udtage prøver af jorden samt sortere den, hvis det viser sig nødvendigt. Den tilkørte jord vil være ren til lettere forurenet.

Bakkerne etableres i etaper. Første fase vil være i det nordøstlige område. Dette er for at beskytte de tilstødende naboer, der ligger nord og øst for projektområdet, mod støj fra de entreprenørmaskiner, der benyttes til anlægsarbejdet. Når første etape er færdiganlagt, vil den blive offentlig tilgængelig, når naturen er reetableret og Aabenraa Kommune mener, at det er forsvarligt for naturen at give adgang for offentligheden. Antallet af etaper og anlægsperioden vil afhænge af, hvor hurtigt der kommer overskudsjord til området, og naturen er reetableret.

Der etableres stier, i det omfang det er muligt i området, og beplantning, der tager udgangspunkt i de hjemhørende arter, der findes både i de omkringliggende beskyttede naturområder og i de beskyttede naturområder, der ligger indenfor projektområdet.

Der etableres bakker med forskellige højder og udformninger for at skabe et varieret landskab. Der forventes desuden etableret shelter og et udsigtspunkt. I området vil der efter etablering blive opsat informationstavler, der fortæller dels om de planter og dyr, der kan findes i området, dels om det omkringliggende landskab.

Der planlægges vejadgang fra Bodum Bygade. Vejen fører op til en plads, der benyttes til håndtering af jord under anlægsfasen, og parkeringspladser til de besøgende, når projektet er etableret.

Bakkelandskabet placeres med respektafstande til de tilstødende beskyttede naturtyper og beskyttede jorddiger, hvilket sikrer, at området indrettes i respekt for det omgivende landskab. Der løber en højspændingsledning tværs igennem den nordlige del af området. Der vil i anlægsfasen blive taget hensyn til ledningen og de respektafstande, der er til den.

Dele af områdets afgrænsning mod vest, nordvest og nord indgår i økologiske forbindelser i kommuneplanen. I området og i skel til de omgivende områder er der desuden beskyttede jord- og stendiger og flere områder med beskyttet natur. Efter anlægsfasen vil området blive et stort rekreativt område, som med tiden vil blive et større område med beskyttet natur. Dette forventes at have en positiv indvirkning på de tilstødende naturområder, da der således er et større raste- og yngleområde for dyrelivet, og et større område hvor planter kan spredes og etableres i.

Ifølge formand for udvalget for Plan, Teknik og Landdistrikter i Aabenraa Kommune er der flere gange undervejs i planlægningen, at kommunen kan gå ind og vurdere sagen. 

- Vi er ikke interesseret i at forurene jorden. Man er blevet meget mere opmærksom på forurening, og i dag kan man ikke flytte noget jord, uden at man ved, hvad der er i den, siger Dorte Soll (S).

Men Gunnar Faaborg og Jørn Friis er stærkt overbevist om, at det er bedst, hvis projektet ikke bliver til noget.

Men kan I ikke tro på, at Meldgaard har gode intentioner og har tænkt sig at passe på det her område?  

- Nej, det er vi i tvivl om, lyder det fra Gunnar Faaborg. 

- Hvis man skulle passe på området, så skulle man netop ikke gøre noget. Det må være indlysende nok. Det er jo en risiko, vi løber, som vi ikke kender konsekvensen af, siger Jørn Friis.

Området ligger nordvest for Bodum og syd for Lerskov Plantage. Foto: Aabenraa Kommune

Tyv fængslet efter stribe af indbrud - taget på fersk gerning

Arkivfoto Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Udgivet

Det var årvågne borgere, der lørdag aften opdagede en 41-årig, der var i gang med at begå et indbrud.

Politiet blev tilkaldt, og hurtigt fik en politihund sporet manden op, så han kunne blive anholdt klokken 20.44 på Grønlandsvej i Haderslev.

Det oplyser vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Jacob Matthiesen, til TV SYD.

Manden, der har albansk statsborgerskab, havde ifølge politiet begået tre indbrud lørdag og et tilbage i 12. februar. Det er primært kontanter, som, politiet mener, manden er gået efter.

Ved et grundlovsforhør i Retten i Sønderborg blev manden varetægtsfængslet i fire uger.

Biljagt endte med uheld - politiet leder med hunde

Foto: Alexander Aagaard
Udgivet

Søndag aften klokken 18.01 startede en patrulje fra Udlændingekontrolafdeling Vest en eftersættelse af en bil på Oksevejen ved Bolderslev.

Biljagten endte på Stoltelundvej ved Tinglev, der ligger ti kilometer derfra, hvor bilen kørte i en grøft.

- Den ville ikke standse, og vi går ud fra, at det var fordi, den havde stjålne nummerplader. På et tidspunkt mister vi den, og så forulykker den i en rabat, siger vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Jacob Matthiesen, til TV SYD.

Ifølge vagtchefen var der to eller tre i bilen. De mistænker nemlig, at en af personerne er løbet fra stedet efter uheldet. Derfor er politiet også ude med hunde og lede efter en eventuel tredje person.

Det var under en rutinemæssig kontrol i grænselandet, at patruljen stødte på bilen.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com