Udsatte borgere bliver væk fra sygehuset - men det vil Lone lave om på
Lone Meiers besøg hos Den Blå Oase i Aabenraa er et projekt, der skal hjælpe udsatte borgere, inden de bliver så dårlige, at de skal indlægges akut.
Det er sjældent for noget godt, når man skal på sygehuset, og det er med til at holde udsatte borgere fra at bruge sundhedsvæsenet i den grad, de har brug for.
Derfor er Aabenraa Kommune og Sygehus Sønderjylland gået sammen om et projekt, der handler om at mindske ulighed i sundhed ved at række ud til de borgere, der ikke kommer afsted til læge og til sygehusbesøg.
Nu skal en socialsygeplejerske fra sygehuset og to kommunale socialsygeplejersker sørge for, at der er styr på helbredet hos de socialt udsatte borgere, og at behandlingen af dem hænger sammen mellem kommune og region.
Det gør de ved at skabe kontakt til borgerne på værestedet Den Blå Oase i Aabenraa.
- Det er nødvendigt, at der er andre, der er bekymret på ens vegne. Sygeplejerskerne kan være med til, at man får øjnene op for, at det måske ikke er så godt, det man har gang i, siger Carsten Amdi Larsen, der i mange år har haft et alkoholmisbrug og dagligt bruger værestedet.
Hjælpen til den udsatte gruppe har eksisteret i en del år, men nu er sygehuset også med i projektet for at samarbejde om borgergruppen.
- Det kan hjælpe deres adgang til sygehuset, at jeg er der og kan tage imod dem, siger Lone Meier, der er socialsygeplejerske på Sygehus Sønderjylland.
En ekstra pårørende
Ifølge socialsygeplejerskerne er der mange af borgerne, der ikke har pårørende, som kan være en støtte på sygehuset eller hjælpe med at forstå de informationer, man får.
Mange i den her gruppe har dårlige oplevelser med i bagagen, når de har haft kontakt med kommunen eller sundhedsvæsenet, hvor de føler sig set ned på eller føler sig stigmatiseret
Pia Vivian Pedersen, seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed.
Når de så skal klare sig på egen hånd, kan det føre til dårlige oplevelser, som holder dem fra at vende tilbage, lyder det.
- Mange i den her gruppe har dårlige oplevelser med i bagagen, når de har haft kontakt med kommunen eller sundhedsvæsenet, hvor de føler sig set ned på eller føler sig stigmatiseret. Det kan gøre, at man trækker sig fra at søge hjælp, forklarer Pia Vivian Pedersen, der er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
Det er formålet, at Lone Meier skal være en pårørende for borgerne, som de kan støtte sig op af.
- Jeg er herude på Den Blå Oase for at skabe et bånd til dem og være en, de har tillid til, siger hun.
En forebyggende indsats
I gennem flere år har kommuner og regioner haft forebyggende indsatser i form af socialsygeplejersker. Ifølge Pia Vivian Pedersen er det en indsats, der virker.
- En evaluering fra 2013 viser, at socialsygeplejersker bidrager til at højne kvaliteten af behandlingen for en meget udsat og syg gruppe af patienter – og at ordningen bidrager til at mindske den sociale ulighed i behandlingen af patienter på hospitalet, siger hun.
Samarbejdet mellem Aabenraa Kommune og Sygehus Sønderjylland er foreløbigt et projekt, der er blevet forlænget til og med juni.