Kommende motorvejsbro vil styrke området i Padborg

Foto: Aabenraa Kommune
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Udviklingen af Padborgområdet forbedres med den kommende motorvejsbro, som Aabenraa Kommune har modtaget 25 millioner kroner af staten til at realisere.

Der er konkurrence om at tiltrække virksomheder omkring grænsen. Derfor bliver den kommende motorvejsbro i Padborg vigtig for videreudviklingen af området vest for motorvejen.

Aabenraa Kommune har modtaget 25 millioner kroner af staten gennem Infrastrukturplan 2035 'Fremtidens veje'. En plan som tildeler knap 235 millioner til projekter over de kommende fire år.

Der er omkring 4000 arbejdspladser i Padborg, og 7000 lastbiler passerer dagligt motorvejen.

Kommunens borgmester, Jan Riber Jakobsen (K), glæder sig over, at broen nu bliver en realitet. Udover statens støtte betaler kommunen selv det resterende beløb på ligeledes 25 millioner kroner.

- Størstedelen af dansk import og eksport går gennem faciliteterne her i Padborg, og nu sikrer vi os for fremtiden, siger borgmesteren.

Padborg betragtes som havneområde, som besværliggøre fragten af varerne i området. Direktøren for Padborg Transportcenter, Jesper Schimann Hansen, fortæller at grundet brug af specielle lastbiler, er man nødt til at have en bro over motorvejen, når varer fragtes fra øst til vest for motorvejen.

- Broen vil give en fleksibilitet til de eksisterende virksomheder men også i forhold til nye virksomheder, der kommer til. Jeg forventer også meget af udviklingen på vestsiden af motorvejen, fortæller siger han.

Størstedelen af dansk import og eksport går gennem faciliteterne her i Padborg, og nu sikrer vi os for fremtiden

Jan Riber Jakobsen (K), borgmester, Aabenraa Kommune

Virksomheder er allerede gået i gang med at bygge vest for motorvejen. Padborg bliver også omtalt som 'porten til Europa', og borgmesteren ser nu frem til, at byggeriet af broen skal i gang.

- Jeg tror, at det betyder, vi holder førerpositionen som porten til Europa, og kan levere det, kunderne efterspørger, siger han.

Motorvejsbroen forventes at stå klar i løbet af tre til fire år.

Lugten af lig får beboer til at holde vejret i sin opgang

Jesper Josefsen har boet i opgangen i tre år. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD
Udgivet

En skarp lugt af en skraldespand, som for længst skulle være tømt, hænger i luften foran Jesper Josefsens lejlighed. Dog er årsagen til lugten ikke råddent skrald, men en død underbo.

I slutningen af september havde opgangen lugtet i flere dage. Først troede 31-årige Jesper Josefsen fra Kolding, at lugten fra underboen stammede fra et "mærkeligt dyr".

- Jeg var faktisk meget i tvivl til at starte med, men det lugtede af pis og lort i opgangen, siger Jesper Josefsen.

Den 30. september kunne koldingenseren ikke længere holde lugten ud og ringede til sin vicevært. Ifølge Jesper begyndte lugten at trænge ind i sin egen lejlighed.

Opgangens dør og vinduer står åbent døgnet rundt, så lugten er så lille som mulig. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

- Viceværten fortæller mig, at de ikke vil reagere på lugten, så jeg får besked på at kontakte bestyrelsen, fortæller Jesper Josefsen, der har boet i sin lejlighed i tre år.

Efter et par dage med flere telefonopkald til viceværten blev beboeren i opgangen fundet død.

- Først er jeg chokeret. Jeg har ikke oplevet lugten af en død person før, men hændelsen er tragisk, fortæller Jesper Josefsen.

Den afdøde underbo nåede at bo i opgangen i tre måneder.

Vicevært afventer svar

Situationen i opgangen påvirker også Allan Hjort, som er vicevært for ejendommen. Han understreger, at kritikken fra Jesper Josefsen bliver hørt.

- Det er en ulykkelig situation, at folk dør. Vi har ingen interesse i, at lejligheden står som den gør nu, konkluderer Allan Hjort.

Lejligheden er lukket indtil viceværten får tilladelse fra Skifteretten til at begynde rengøringen. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

Viceværten afventer svar fra Skifteretten før rengøringen af lejligheden kan begynde.

- Vi prøver at løse problemet så godt vi kan, men lige nu har vi ikke muligheden for at gøre noget ved lejligheden, bemærker Allan Hjort og fortsætter:

- I øvrigt har ingen andre i opgangen klaget over nogen form for lugt til mig.

Jeg føler mig som en klovn. Hvis jeg mangler noget, så har jeg en følelse af, at jeg ikke kan kontakte min vicevært.

Jesper Josefsen

Når viceværten får adgang til lejligheden, forsikrer Allan Hjort, at lejlighedens tilstand vil blive vurderet og derefter rengjort.

- Hvis situationen kræver det, så bliver gulvene brækket op, og alt vil blive desinficeret, fortæller viceværten.

- Jeg føler mig som en klovn

Den afdøde underbo fjernes fra bopælen, men ifølge Jesper hænger lugten ved i opgangen. Flere uger senere står vinduerne og døren til opgangen stadig på vid gab.

- Man føler sig ikke hjemme, og jeg holder vejret når jeg går gennem opgangen. Det er uhumsk, understreger den 31-årige.

Den afdøde beboer nåede at bo i opgangen i tre måneder. Foto: Anders Kaas Larsen, TV SYD

Jesper Josefsen retter også henvendelse til formanden for boligens bestyrelse, der fortæller at hændelsen undergår en sagsbehandling. Svaret frustrerer den 31-årige beboer i opgangen.

- Jeg føler mig som en klovn. Hvis jeg mangler noget, så har jeg en følelse af, at jeg ikke kan kontakte min vicevært, siger Jesper Josefsen.

Bopælens vicevært, Allan Hjort, fastholder at lejligheden vil blive rengjort, så snart Skifteretten giver tilladelse.

De spiste kartoffelsalat sammen, bagefter slog han hende bevidstløs

Connie Maybrith Eden har arbejdet med psykisk syge mennesker i mange år, nu på den lukkede afdeling i Middelfart. I september oplevede hun for første gang et voldsomt overfald.
Udgivet

Medarbejder blev angrebet af en mand på den lukkede afdeling. Hun er ikke vred på den psykisk syge mand, men efterspørger flere ressourcer.

Det var en fredelig og rolig aften i september. Men så blev stilheden brudt, inde på det retspsykiatriske døgnafsnit i Middelfart.  

- Vi havde egentlig haft det meget hyggeligt. Vi havde grillet, og vi spiste kartoffelsalat sammen. Der havde ikke været nogen uenighed eller noget, fortæller Connie Maybrith Eden, som har arbejdet på den lukkede afdeling i et par år.

Men pludselig blev freden brudt.

Han slog løs på mig, i hvert fald 20 gange. Han trådte også på mig

Connie Maybrith Eden, socialpædagog, Fredericia

- En anden patient var meget vred og udadreagerende, så jeg gik ud i fællesrummet for at få andre patienter væk fra området. Og ham, jeg lige havde spist sammen med, blev meget frustreret og slog løs på mig, i hvert fald 20 gange. Han trådte også på mig, men jeg var ret hurtigt bevidstløs, så jeg husker det kun i glimt, siger Connie Maybrith Eden.

Sådan så Connie Maybrith Eden ud i dagene efter overfaldet.

- Han er jo syg

Hun blev hentet af en ambulance, der kørte hende til akutafdelingen på Kolding Sygehus. Hendes ansigt var forslået, gult og blåt, og hun havde bøjede ribben og en meget voldsom hjernerystelse. Nu er hun tilbage på døgnafsnittet på nedsat tid.

Er du vred på ham?

- Nej, overhovedet ikke. Han er jo syg, og så var det tilfældigvis mig, som stod der. Det var jo ikke noget personligt, der fik ham til at angribe mig, siger Connie Maybrith Eden.

Søde og rare mennesker

Retspsykiatrien behandler psykisk syge voksne, som har fået en dom til behandling, eller som er varetægtsfængslede, mens de venter på deres dom.

Det er vigtigt for hende at understrege, at et meget stort flertal af psykisk syge højst er farlige for dem selv.

De har psykoser, så de gør nogle ting

Connie Maybrith Eden, socialpædagog, Fredericia

- 98 procent af tiden er det jo et hyggeligt og rart sted at være med gode kollegaer, og det er søde og rare mennesker, som er indlagt. De er alvorligt syge, så det skal man gøre sig klart, og de har psykoser. Så gør de nogle ting, siger Connie Maybrith Eden.

Hun forklarer, at der var en sygemelding den aften i september. Der var ikke indkaldt en vikar, så derfor var afdelingen mere sårbar end med fuld bemanding.

Vold i vaskekælder

I det hele taget er psykiatrien under pres med ubesatte stillinger og problemer med at finde egnede steder til de psykisk syge, som dømmes for farlig kriminalitet.

Det så man 2. juledag i Vejle, hvor en 20-årig kvinde blev overfaldet i en vaskekælder af en psykisk syg mand, som senere forklarede i retten, at han var vred og ledte efter et tilfældigt offer. Manden var tre måneder før dømt til anbringelse efter en anden voldssag, men kommunen havde endnu ikke kunnet finde et bosted til ham.

Mangler ressourcer

Man ser det også i statistikkerne, hvor antallet af anmeldte voldssager i retspsykiatrien er steget. Connie Maybrith Eden har ikke meldt overfaldet på hende til politiet. Hun er mere optaget af, at systemet har god plads til forbedring.

- Altså, kapaciteten er her jo ikke. Vi har også sommetider patienter, som er her længere, fordi der ikke er et andet tilbud til dem i den kommune, de nu hører til i. Det er jo nemt at pege fingre ad kommuner og regioner, men det handler jo om ressourcer, siger hun.

Helt tilbage i 2021 lovede daværende justitsminister Nick Hækkerup, at en arbejdsgruppe senest i 2022 skulle komme med nye løsninger. Men gruppen er ikke færdig endnu.  

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.