Derfor er det en god idé med 450 meter høje vindmøller ved Vadehavet

Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vinden den er god, og transportmulighederne fra Esbjerg Havn er gode.

Der har været sagt mange kritiske ord om, at der muligvis kan komme et testvindmøllecenter et sted ved Vadehavet med 450 meter høje testvindmøller.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen screener lige nu seks områder i Jylland som mulig placering for det tredje testvindmøllecenter.

Heraf ligger tre af områderne ved Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område.

Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Men hvad taler for, at man placerer det netop ved Vadehavet, og hvorfor skal der overhovedet være et tredje testvindmøllecenter?

Det spørgsmål har TV SYD stillet to eksperter og vindmøllebranchen selv.

Herunder kan du bladre og se de tre mulige placeringer af testcentret.

Område B ligger ud for Ribe på en cirka 12 kilometer strækning. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Område A ligger mellem Skærbæk og Vadehavet på en cirka 20 kilometer strækning. Foto: Grafik: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Område F ligger ved Højer lige op ad den dansk-tyske grænse. Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Hvad er god vind?

Særligt to ting er vigtige, når vindmølleproducenterne vil teste deres prototyper på vindmøller: Vind og infrastruktur.

Men hvad er god vind? Det er vind, der ikke er blevet forstyrret på sin vej til møllernes vinger. Hvis landskabet eksempelvis er bakket, vil det forstyrre vinden og gøre den “kompleks”. 

- Hvis vinden er for kompleks, er det svært at lave reproducerbare målinger. Så vil man den ene dag måle én ydelseskurve, og en anden dag vil man måle en anden, siger Peter Juhler Jensen, som er viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han er også selv med i screeningsprocessen om at vurdere kvaliteten af de eventuelle placeringerne af testcentret.

Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede

Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning, Aalborg Universitet

Det tredje testcenter vil gøre det muligt for virksomheder som Vestas og Siemens Gamesa at teste endnu større prototyper af havvindmøller med en højde på op til 450 meter.

Der er allerede testcentre i Østerild og Høvsøre i Nordjylland.

Med vadehavsområdets flade landskab vil vinden ikke blive forstyrret, når møllerne skal testes.

- Her er der meget, der tyder på, at vindforholdene i Vadehavet er velegnede til dette. Og der er allerede en god infrastruktur ved Vadehavet, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Hvad skal der etableres ved testcentret?

Der sigtes mod at finde arealer til etablering af 6-8 testpladser med mulighed for opstilling af vindmøller med en totalhøjde på op til 450 m. Der vil være tale om testfaciliteter, der er klar til at håndtere de højeste vindmøller i verden, som er beregnet til opstilling ude på havet, når de er færdigtestet.

Placeringsmuligheder og antal af mulige testpladser inden for området skal konkretiseres nærmere som led i den målrettede screening.

Ud over standpladserne skal der etableres andre tekniske anlæg, bygninger og veje, herunder omlægning af veje i nærområdet af testcentret. Ved de to eksisterende nationale testcentre ved Høvsøre og Østerild er der fx også etableret målemaster og servicebygninger og besøgsfaciliteter.

Kilde: Plan- og Landdistriktsstyrelsen

Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer

Peter Juhler Jensen, viceinstitutdirektør på Institut for vindenergi og energisystemer, Danmarks Tekniske Universitet

Foretrækker Vadehavet

Spørger man vindmøllebranchen selv, så står vadehavsområderne dermed øverst på ønskesedlen:

- Hvis vi ser isoleret på vindforholdene og adgangen til en havn, så er de bedste placeringer ved A eller B (henholdsvis ved Skærbæk og Ribe, red.). 

Sådan lyder det fra Lea Bigom Wichmand, som er afdelingschef hos Erhverv og innovation hos Green Power Denmark, som er talerør for blandt andet vindmøllebranchen.

Hun understreger dog, at der er andre forhold, som også skal være opfyldt i jagten på en god placering.

Hvad angår adgangen til havnen, kan Brian Vad Mathiesen godt forstå Green Power Denmarks argument.

- Esbjerg Havn er en af Nordsøens største havne i forhold til vindenergi. Jeg vil tro, de har en bedre situation end Aalborg Havn i forhold til placering og i forhold til at være forberedt på at udskibe vindmøller, siger Brian Vad Mathiesen.

Vidste du at...

I 2019 eksporterede Danmark vindenergiteknologi for 68,5 mia. kroner. Det var et rekordår.

Kilde: Energistyrelsen

Selvom Peter Juhler Jensen selv er med i screeningsarbejdet, vil han tilnærmelsesvist gerne forholde sig til de tre placeringer ved Vadehavet.

Når man kigger på de forskellige områder, der er udpeget som mulige placeringer for et tredje testcenter, hvor vil du så vurdere, at de tre placeringer i vadehavsområdet ligger i forhold til placeringerne i Jammerbugt og Brønderslev Kommuner?

- De ligger i den gode ende. Vadehavsplaceringerne er flotte placeringer. De er vindmæssigt meget veldefinerede, siger Peter Juhler Jensen.

Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen

Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Nationalpark, UNESCO og Natura 2000

Hvis regeringen og aftalepartierne vælger, at det tredje vindmølletestcenter skal ligge ved Vadehavet, så bliver det i et af de mest beskyttede og skattede naturområder i Danmark.

Både politikere og foreninger som Dansk Ornitologisk Forening har været stærke modstandere af et testcenter ved Vadehavet. 

Og Naturstyrelsen har advaret om, at det ville kunne betyde, at Vadehavet røg af UNESCOs Verdensarvsliste.

Modargumentet fra Green Power Denmark er klart.

- Hvis ikke vi løser klimaudfordringerne, så er der slet ikke noget Vadehav. Det går også ud over Vadehavet, at der er klimaforandringer. Så det hænger altsammen sammen, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Det må da vække nogle følelser hos vindmøllebranchen, hvis man sætter et vindmølletestcenter op i et område som Vadehavet, som både er nationalpark, UNESCO- og Natura 2000-område?

- Selvfølgelig gør det da indtryk. Hvis det kommer til at ligge ved Vadehavet, så vil vi jo gøre alt, hvad vi kan for ikke at afgive et negativt aftryk på naturen. Der skal gennemføres en VVM-undersøgelse (miljø-vurdering, red.). Vi ved ikke, hvad påvirkningen vil være, før vi har undersøgt det. 

Produktionen kan rykke til udlandet

De understreger alle tre vigtigheden af et tredje testvindemøllecenter i Danmark.

- Hvis man vil have vindmølleproduktion i Europa, så er det også nødvendigt at udvikle teknologien, for vi kan se, at kineserne er meget stærke konkurrenter i at udvikle teknologien. Så der er også en konkurrence på at fastholde arbejdspladser, siger Peter Juhler Jensen.

Det er ikke kun Kina, der har medvind i udviklingen af nye vindmøller.

- Det, Joe Biden-administrationen har gjort på det grønne område, er en kæmpe game-changer, der betyder, at hvis vi ikke tænker os gevaldigt om, så rykker en meget stor del af den grønne industri i løbet af få år til USA, siger Brian Vad Mathiesen.

Brian Vad Mathiesen henviser til aftalen Inflation Reduction Act, der med 370 milliarder dollars skal støtte den grønne energisektor i USA. Den er samtidig blevet kaldt en "trussel" mod de danske virksomheder, der arbejder med grøn omstilling.

For Green Power Denmark er det vigtigt, at testcentret ligger tæt på virksomhedernes produktioner og udviklingsafdelinger.

- De er der hele tiden for at kigge, måle og skrue på vindmøllerne. Så ja, udviklingsafdelingens placering betyder noget for, hvor man har sin produktion. Og omvendt, siger Lea Bigom Wichmand fra Green Power Denmark.

Ville det være en trussel mod den danske vindmøllebranche, hvis ikke man kunne få et tredje testvindmøllecenter?

- Ja, det vil det, siger Lea Bigom Wichmand.

Se mere om planerne for et tredje testvindmøllecenter her.

Sneryddere kom for sent i gang, da sneen væltede ned

Sneen er væltet ned i morgentimerne i Esbjerg Kommune. Foto: Signe Dohn, TV SYD
Udgivet

Sneen væltede ned i de tidlige morgentimer i Esbjerg Kommune, og det kom bag på snerydderne.

Klokken 07.38 snakkede TV SYD med driftschefen ved Esbjerg Kommune, der kunne berette om saltede veje og normale forhold under omstændighederne.

Men klokken 09.09 var lyden en anden, efter driftschefen havde snakket med vagtchefen.

- Sneen kom tidligere, end vi havde fået annonceret, så det har ramt morgentrafikken.

- Det var voldsomt. Når det kører fast og tør samtidig med, så bliver det til is. Men folk kører stille og roligt, siger Bjørn Eriksen, der er driftschef ved Esbjerg Kommune.

De havde forventet, at sneen ville falde fra klokken 8 og frem til klokken 12.

- Det er dårlig timing, at det rammer morgentrafikken. Det er ærgerligt, siger driftschefen.

Driftschefen lover, at når bilisterne skal hjem fra arbejde, så er der ryddet.

- Vejene er friske og gode, når de skal køre hjem igen.

Motorvej under stor ombygning - pludselig dukkede sjælden skat op

Arkæologer fra Vejle har fundet en meget sjælden skat under udvidelsen af motorvej E45. Foto: Mathiias Jesper Strange Hansen , TV SYD
Udgivet

Nær et af nutidens knudepunkter ved motorvej E45 ved Hedensted har en gruppe arkæologer fundet en meget sjælden skat, der vidner og et krigerisk og rigt samfund.

I Hedensted nærmere bestemt Løsning Søndermark lige på kanten af E45s travle trafik har arkæologerne fra Vejlemuseerne, svært ved at få armene ned. De er i gang med at udgrave en gammel bosætning fra jernalderen.

- Allerede ved de første forundersøgelser kunne vi se, at det her ville blive vildt, men udgravningen har vist sig at overgå alle vores forventninger, fortæller arkæolog og udgravningsleder Elias Witte Thomasen fra Vejlemuseerne.

Dorthe Horn Christensen kan ikke få armene ned over de mange oldtidsfund på Løsning Søndermark ved Hedensted. Foto: Thomas Hoffmann-Møller, TV SYD

Den helt særlige våbensamling består nemlig af mere end hundrede lanser og spyd, otte sværd og ikke mindst en sjælden ringbrynje, som får Dorthe Horn Christensen, der også er arkæolog på udgravningen, til at juble.

- Den tunge metalvest er sammensat af over 20.000 små ringe, og det er altså noget ganske særligt - også i år 400. Den har været virkelig værdifuldt, for det er kæmpe arbejde at lave. Det er ikke noget alle mand har haft, forklarer hun.

Sammen med de mange våben blev også en kostbar ringbrynje nedgravet samt andre genstande, der viser, at stedet har været beboet af en magtfuld stormand.

- Den måde, krigsudstyret er gravet ned på, viser, at der er tale om ofring til de højere magter, forklarer Dorthe Horn Christensen.

Fundene i udgravningen er et meget værdifulde selv i vores del af landet, hvor nogle af Danmarks største guld- og sølvskatte i de senere år er dukket op af mulden.

- Det er vildere end en guldskat, intet mindre, siger Dorthe Horn Christensen.

Motorvejsudvidelse giver historien vinger

Fundet af de sjældne fortidsskatte er et resultat af noget så moderne, som en motorvejsudvidelse. Bilerne suser da også lige forbi udgravningsstedet på motorvejen, men det rører ikke Dorthe Horn Christensen fornemmelse for oldtiden.

Fund ved Løsning Søndermark:

  • 119 lanser og spyd

  • 8 sværd

  • 5 knive

  • 3 pilespidser

  • 1 økse

  • 1 ringbrynje

  • Fragmenter af minimum to edsringe/halsringe

  • Et bidsel

  • Fragmenter fra et signalhorn

  • Et hav af jern- og bronzegenstande, som endnu ikke er nærmere undersøgt og klassificeret.

  • Desuden er der fundet store mængder keramik, flint, mm., der viser at stedet har været beboet gentagende gange i løbet af mange tusinde år.

- Lige her får vi lige sådan et lille bid af historien, og faktisk så er der i hele udgravningen spor af 2.000 års historie - sådan mere eller mindre lige på det her sted. Det er lidt lidt vildt at få det hele serveret, mens tiden bare flyver forbi for alle andre.

Landsbyen med mindst to huse, hvor de mange våben blev fundet, ligger lige der, hvor E45 løber ved Hedensted.

I dag fylder industri og erhverv uden for Hedensted, men tilbage i jernalderen voksede området som et voldeligt magtcentre.

- Der sidder simpelthen nogle mennesker her, som har den sociale og økonomiske kapacitet til at samle mennesker omkring sig, og en af de måder at gøre det på, er ved at samle krigere og drage ud og deltage i krigshandlinger. Det er det, vi ser i denne gårdstomt her, fortæller Elias Witte Thomasen.

Intet varer evigt

Men intet varer som bekendt evigt.

Og netop nedrivningen af den gamle bosætning er grunden til, at de værdifulde fortidslevn nu dukker op af jorden.

- Det kan være, at man har sagt tak for et eller andet, fordi sådan som det ser ud lige nu, så er det i hvert fald et offer, der er lavet i forbindelse med, at man sløjfer huset, så huset bliver nedlagt, så det kan være en taksigelse til guderne eller på anden måde i en eller anden form for afslutning, man laver, forklarer Dorthe Horn Christensen.

Der går næppe længe, før brynjen, der har været skjult i mange hundrede af år, før interesserede kan få den at se.

- Altså, jeg tænker helt sikkert, at dette er så vildt et fund, at det udstilles på museet i Vejle.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com