Ulrich blev mobbet i folkeskolen – nu er han dobbelt europamester
Ulrich Steffensen blev mobbet så meget på sin folkeskole i Hedensted, at han flyttede på kostskole i en anden by. I dag er han dobbelt europamester i cocktails.
Flaskerne roterer rundt i hænderne på barchef Ulrich Steffensen. Det er tydeligt, at han er vant til at have flasker mellem hænderne.
I dag er han barchef på Munkebjerg Hotel i Vejle og er flere gange blevet præmieret med flotte titler for sin kunnen bag bardisken blandt andet som dobbelt europamester.
- Jeg elsker at have kontakt med mennesker og at eksperimentere med forskellige ingredienser i drinks, siger han.
Ulrich Steffensen medvirker i TV SYDs program 'Klar til nytår', hvor han har udviklet en ny velkomstdrink. Se programmet på TV SYD den 29. december kl. 19:30. Han giver også fif til lækre drinks til selve aftenen her på tvsyd.dk.
Lå ikke i kortene
Det lå ellers ikke lige i kortene, at 32-årige Ulrich Steffensen skulle være barchef. Han blev mobbet så meget på sin folkeskole i Hedensted, at kommunen betalte for et ophold på en kostskole i Grindsted fra han var knap 13 til 17 år.
- Jeg husker ikke så meget fra min folkeskoletid. Jeg kan bare huske, at jeg blev holdt udenfor. Særligt en person stod bag, og desuden var der en lærer, som havde det svært med både min lillebror og mig, fortæller Ulrich Steffensen.
Efter endt folkeskole blev det til Handelsskolen i Vejle, to år i lære i SuperBrugsen i Hedensted og senere afdelingsleder i en brugs i Aarhus. Men Ulrich Steffensen var ikke på rette hylde. Derfor fik han job som telefonsælger.
- Der var nogle af mine kollegaer, der solgte aviser til blinde mænd. Så kunne deres børnebørn læse avisen for dem. Det kunne jeg ikke have med at gøre, siger Ulrich Steffensen, der derfor også hurtigt droppede jobbet som telefonsælger.
Kom på rette hylde
Efter at have prøvet handelslivet, endte han som tjener på Tortilla Flats i Vejle.
- Her kom jeg på rette hylde. Jeg havde direkte kontakt med mennesker, der var fart over feltet, og jeg interesserede mig i forvejen meget for gastronomi, siger Ulrich Steffensen.
En dag kom restaurantchefen på den anerkendte Falsled Kro på Fyn forbi med familien. Han blev imponeret over Ulrich Steffensen og tilbød ham en læreplads som tjener. Ulrich Steffensen sprang på, men måtte sande, at det ikke lige var stedet for ham.
- Der var alt for stille. Det er et skønt sted, men det ligger i en lille flække på Fyn, og der skete ikke nok hverken på restauranten, eller når jeg havde fri, fortæller Ulrich Steffensen, der søgte tilbage til det gamle tjenerjob i Vejle.
Jeg kan godt lide at bruge ingredienser, som andre ikke bruger.
Ulrich Steffensen
Barskole i Grækenland
Ulrich Steffensen begyndte også at arbejde som bartender i byen ved siden af tjenerjobbet på restauranten i Vejle.
- Nu tjener man jo ikke alverden som tjener, så jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne tjene penge ved at gå i byen i stedet for bare at brænde dem af, siger Ulrich.
I den periode blev han kontaktet af en pige, han i en brandert engang havde lovet at tage ud at rejse med.
- Jeg sagde til hende, at det kunne vi godt, men det skulle være en rejse, som vi kunne lære noget af. Jeg ville ikke bare tage på backpacker-tur og lalle rundt, fortæller Ulrich.
På den måde endte han en måned på barskole på den græske ø Kos. Den måned blev skelsættende for Ulrich Steffensen.
- Kos er noget af en fest-ø. Jeg kunne i princippet sagtens gå på skolen og drikke hjernen ud ved siden af, men jeg så det som en chance for virkelig at lære noget, fortæller Ulrich Steffensen, der gennemførte kurset.
Det blev dén uddannelse, som Ulrich Steffensen indtil nu har gennemført, men en uddannelse, som har gjort ham til barchef på Munkebjerg Hotel i Vejle og dobbelt europamester.
Jeg skal ikke bevise noget overfor andre. Jeg gør tingene, fordi jeg har lyst til det, og man kommer langt med motivation.
Ulrich Steffensen
Passion for drinks
Den danske underviser på barskolen i Grækenland tilbød efterfølgende Ulrich Steffensen et job som bartender på hans nye vinstue No. 14 i Vejle. Det takkede Ulrich ja til, og så gik det stærkt med interessen for drinks.
- Jeg nørdede virkelig meget i drinks. Det var næsten en livsstil. Alt handlede om drinks, fortæller han.
Men han savnede nogle at dele sin passion med. Derfor begyndte han at deltage i konkurrencer. Han vandt den første konkurrence for elever, som han stillede op i.
Derefter blev han sendt til Frankrig, hvor han skulle deltage i en konkurrence for Danmark. Han var afsted med præsidenten for den danske bartenderforening og flere andre.
- Her gik det op for mig, at der var en hel forening for bartendere, så det var meget nice.
Ulrich Steffensen blev nummer seks i kategorien for elever fra hele verden. Han havde nu fået blod på tanden og deltog efterfølgende i mange konkurrencer herhjemme og flyttede en overgang også til København for at nørde endnu mere i bartenderlivet.
Han øvede om formiddagen, inden han skulle på arbejde, så når hans mor vågnede efter natarbejde på en fabrik ved middagstid, var der linet op med spændende cocktails.
- De var ikke alle lige gode, for det var jo eksperimenter, men hun var sød til at give et praj om, hvad der var godt og mindre godt, smiler han.
Smag for specielle cocktails
Ulrich Steffensens hårde arbejde med at lave drinks nærmest døgnet rundt gav pote. I 2016 og 2017 blev han europamester i cocktails, og i 2017 vandt han også det DM i Freestyle Mixology.
- Det betyder meget, at man får anerkendelse for noget. Det har været nogle store personlige sejre, at jeg har kunne vise overfor mig selv, at jeg godt kan. Men det bedste har været, at jeg har fået så mange gode oplevelser med det, siger han.
Han finder sin inspiration til drinksene gennem al den mad, han ser og dufter til på hotellet i Vejle. Nogle gange får han også en ide om, at han vil lave noget med en speciel ingrediens, og så Googler han, hvad der går godt til den og prøver sig ellers frem med forskellige smage.
- Jeg kan godt lide at bruge ingredienser, som andre ikke bruger, siger han.
Han tager en peberkværn og giver drinken et lille drys sort peber. Det lyder måske mærkeligt, men det er netop dét, som ender med at sætte prikken over i’et på smagen af den drink, som han netop har tryllet frem.
- Jeg skal ikke bevise noget overfor andre. Jeg gør tingene, fordi jeg har lyst til det, og man kommer langt med motivation, siger Ulrich Steffensen om opskriften på at dygtiggøre sig til noget.