Sydjysk hjemby hjalp tidligere terrorfange til at bearbejde sine traumer

I sin nye bog fortæller Daniel Rye fra Give om sin vej ud af mørket efter hjemkomsten fra Syrien, hvor han i 13 måneder var taget til fange af terrororganisationen Islamisk Stat. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hjembyen Give var det første sted Daniel Rye kom til efter at være blevet løsladt fra sit fangeskab i Syrien. I sin nye bog, fortæller han, hvordan byen og de lokale har hjulpet ham til at bearbejde sin PTSD.

De, der har læst bogen 'Ser du månen, Daniel' eller set filmen af samme navn, vil vide, at historien om Daniel Ryes 13 måneder som fange i Syrien hos terrororganisationen Islamisk Stat sluttede, da han i 2014 atter kunne vende hjem til Danmark.

Men i en ny bog om den tilfangetagede fotograf fra Give fortæller Daniel Rye om den kamp, det har været at vende tilbage til en hverdag i Danmark og hele processen med at bearbejde sine traumer. 

Og netop hjembyen Give har ifølge ham selv spillet en afgørende rolle for hans vej ud af mørket.

Daniel Rye er født og opvokset i Give, og hjembyen fik en afgørende rolle i at hjælpe ham tilbage til hverdagen. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Allerede mens Daniel Rye stadig sad fanget, og der skulle indsamles til en løsesum, bød de lokale i hjembyen talstærkt ind. 

- Det var 15 millioner kroner, der skulle samles ind på bare tre måneder. Det er ikke noget, man bare lige gør, det har krævet utroligt mange, og jeg er overbevist om, at rigtig mange af dem var her fra Give, fortæller Daniel Rye.

Foredrag som selvterapi

Da Daniel Rye i 2014 var landet i lufthavnen og var blevet lægeligt tilset, kørte han direkte i sommerhus lidt uden for Give, hvor han tog hul på arbejdet med at hele sine mentale sår. 

Det stod hurtigt klart for ham, at han har opbygget en form for gæld til personerne omkring ham, som han aldrig bliver i stand til at betale tilbage.

Den oprindelige arbejdstitel på den nye bog om Daniel Rye var Fri, men undervejs i processen tilføjede Tonie Yde Højrup, som har hjulpet med at skrive bogen, et 'nærmest' til titlen. Hovedpersonen fortæller selv, at det føltes som den helt rigtige titel fra første gang, han så det. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Men i forsøget på alligevel at give noget tilbage, indvilger han i at holde et foredrag for de lokale i Give, og det blev en afgørende beslutning for bearbejdelsen af traumerne.

- Det var en ekstrem fed oplevelse at stå foran alle de mennesker, jeg ved har været involveret i det her mareridt på den ene eller den anden måde, og rent faktisk give dem en forklaring på, hvad de har været med til at påvirke, siger Daniel Rye og fortsætter:

- Når jeg stiller mig op foran en masse mennesker og holder et foredrag, så er det stort set som at gå i terapi.

Aldrig 100 procent rask

Det at dele sin historie blev et redskab til at bearbejde sine traumer for den dengang 25 årige fotograf.

En helingsproces, som Daniel Rye fortæller åbenhjertet om i sin nye bog Nærmest Fri.

Han oplevede, at jo længere de kom i processen med at lave bogen, jo mere gik det op for ham, at historien altid vil være en del af ham. 

- Jeg kunne mærke, det lettede inde i min krop, da jeg lige pludselig erkendte, at målet ikke er at blive 100% rask, for det tror jeg egentlig aldrig, man kan blive, siger Daniel Rye og fortsætter:

- Men hvis jeg erkender, at det er okay ikke at være 100% rask, så har jeg nemmere ved at hvile i og være tilfreds med lige præcis, der hvor jeg er nu.

Og med kæreste, tre børn og et arbejde føler Daniel Rye sig ikke længere fortabt.

- Jeg føler ikke, der er noget i dag, der står i vejen for at leve et godt og lykkeligt liv, som jeg virkelig føler, at jeg har. Det er vigtigt for mig at sige, at jeg er glad. Og jeg er et langt bedre sted, end jeg overhovedet kunne drømme om at være, da jeg blev løsladt, fortæller han.

Det er ikke kun for Daniel Rye selv, at hans tilfangetagelse har været en traumatisk oplevelse. Også hans mor Sussanne Rye Ottosen og resten af familien er dybt mærket af hændelserne, der efterhånden ligger ti år tilbage. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Udover, at det har hjulpet ham selv at dele sin historie, så har særligt den første bog, som Puk Damsgård skrev et år efter løsladelsen, også hjulpet familien med deres del af traumet.

- Det at vi fik lov til at fortælle historien til hende og læse hendes måde at skrive Daniels historie på, tror jeg har gjort, at vi at vi stille og roligt er kommet i mål, fortæller Daniel Ryes mor Susanne Rye Ottosen og fortsætter:

- Vi har i hvert fald lært at leve med det, som det er, og det tror jeg, det er vigtigt. Vi skal snakke om de ting, vi synes, der er svære. Hvis ikke bogen og filmen var blevet lavet, så tror jeg ikke, vi ville være, hvor vi er i dag.

Mødet med monsteret

Det formentlig mest afgørende for Daniel Ryes traumebearbejdelse har ifølge ham selv været evnen til at se sin frygt i øjnene i stedet for at løbe fra sine problemer.

Den foreløbige kulmination på det kom i juni 2022, hvor Daniel Rye tog flyet fra Billund Lufthavn til USA for at deltage i et fire timer langt møde på et FBI kontor med den værste af sine tidligere fangevogtere, Alexanda Kotey.

- De her monstre havde jo vokset sig kæmpestore oppe i mit hoved og var blevet en del af mine mareridt. Men pludselig at møde monsteret gjorde, at han svandt ind til ingenting. Han var slet ikke så speciel, intelligent eller uhyggelig, som jeg havde forestillet mig, siger han og fortsætter:

- Han var langt hen ad vejen måske bare en stakkel, der havde haft et pisse dårligt liv, hvilket også lige pludselig mindede mig om, hvor et fantastisk liv og opvækst jeg havde haft hjemme i Give. Hvordan jeg var blevet inkluderet i en masse fantastiske fællesskaber i stedet for ham, der virkede til at være blevet ekskluderet af stort set alle fællesskaber, lige indtil han kom hen i en moské, hvor de tog ham ind.

Alexanda Kotey er født og opvokset i Storbritanien, men har fået frataget sit statsborgerskab. Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Det var efter mødet med Alexanda Kotey, at det stod klart for Daniel Rye, at han havde behov for at lave endnu en bog.

Vil give noget tilbage

Der skulle gå næsten halvandet år fra mødet med sit monster til bogen landede i boghandlen.

I mange år har Daniel Rye gået rundt med dårlig samvittighed over at have bragt alle omkring sig en forfærdelig situation.

I slutningen af september lagde Daniel Rye vejen forbi den lokale boghandel i Give, hvor han signerede bøger i forbindelse med udgivelsen af bogen Nærmest Fri. Foto: Martin Littau Herlevsen, TV SYD

Han håber derfor, at han med sine fortællinger kan give noget tilbage til alle dem, der var der for ham. 

- Jeg håber, det kan inspirere andre, som har oplevet noget traumatisk til at tage det alvorligt og til at turde gå på opdagelse i sig selv, siger Daniel Rye. 

Han håber bogen kan være en form for værktøjskasse, som folk kan plukke elementer fra, hvis det giver mening. 

- Jeg kan ikke stå her og sige, at min fortælling kan hjælpe alle, for det ved jeg ikke en skid om. Jeg er ikke psykolog, jeg er ikke ekspert, jeg er bare et menneske, der oplevet noget og har valgt at videreformidle det i håb om, at andre kan bruge det til et eller andet, siger Daniel Rye.

Vejles altmuligmand ærgrer sig mest over sidste kamp

Marius Elvius sad ude med karantæne i de to første kampe, men har siden været på banen i alle runder for Vejle. Foto: Daniel Just Schram, TV SYD
Udgivet

Halvdelen af grundspillet i Superligaen er slut, og Vejles Marius Elvius sætter her ord på sæsonen og sin egen rolle på VB-mandskabet.

Han begyndte seniorkarrieren og tiden i Nørreskoven som angriber, men Marius Elvius har de sidste par sæsoner været vant til at gøre sig på de defensive pladser for Vejle Boldklub.

I denne sæson har den 22-årige spiller fra Amager spillet både begge backpositioner og midterforsvar.

Han havde ikke spillet sidstnævnte position tidligere karrieren inden denne sæson. Marius Elvius er dog tilfreds med sin rolle på Vejles superligahold som en 'polyvant' spiller for at bruge et Morten Olsen-udtryk.

Marius Elvius i aktion mod Silkeborg tidligere på sæsonen. Her blev den omskolede back kåret til kampens spiller af hjemmeholdets fans. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Det handler om at udføre opgaven, og jeg synes, at jeg har kvaliteten til at udføre forskellige roller. Det gælder både i venstre og højre side og som stopper, så det er intet problem for mig, siger den højrebenede spiller.

Status på sæsonen

Problemer har der til gengæld været i Vejle, da holdet fra Nørreskoven ligger sidst i Superligaen med et enkelt point i 11 kampe.

Det længeventede point kom i sidste runde mod AaB i en kamp, som endte 2-2. Opgøret er dog det første, som Marius Elvius nævner blandt sæsonens ærgrelser, da VB førte med 2-0.

Marius Elvius i jubel med holdkammeraterne Tobias Lauritsen, Lundrim Hetemi og Richard Jensen efter sidstnævntes føringsmål til 1-0 mod AaB. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Det er selvfølgelig ærgerligt, når man fører 2-0, at man ikke får tre point med. Vi kommer også foran mod Brøndby i anden runde, hvor det kunne være fedt at få noget mere med. Sønderjyske-kampen var den, som ramte hårdest, men i forhold til betydningen af de tre point er det klart den sidste kamp mod AaB, som ærgrer mest, da vi havde et godt resultat til det sidste, siger Marius Elvius.

Marius Elvius i duel med Viborgs Charlie Nouck i 5-0-nederlaget i september. Vejle tabte de første ti kampe i sæsonen, hvilket er rekord for den værste superligastart efter ti runder. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

En kamp som til gengæld er røget i glemmebogen er 5-0-nederlaget på hjemmebane til Viborg.

- Det var en kæmpe skuffelse, for vi syntes egentligt, at vi kom med et fint udgangspunkt. Det har klart været den kamp, der har skuffet os mest og især også mig, siger Marius Elvius.

Det var også efter den kamp, at den daværende cheftræner Ivan Prelec ønskede at sige sit job op.

Rumænske Mihai Teja kom ind som afløseren. Marius Elvius føler, at den nye mand i spidsen har haft en positiv effekt på holdet, selvom første sejr stadig mangler.

Mihai Teja debuterede i 2-1-nederlaget mod FC København på hjemmebane for to runder siden. Nu venter FCK igen. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Han prøver at sætte os op på en lidt anden måde, hvor vi skal frem over stepperne. Det har været rart. Vi har lidt friere tøjler til at tage de beslutninger, vi selv føler er vigtige for at få succes i diverse situationer, siger Vejles nummer 59.

Tager de roller, der kommer

Marius Elvius håber på at være en del af Vejle-holdet, som møder FC København i Parken på fredag.

Han ved dog ikke, hvor han kommer til at spille på banen.

- Jeg tager de roller, der nu kommer, og om det er mere offensivt eller defensivt, har jeg ingen problemer med, siger Marius Elvius.

Kampen mod FCK fløjtes i gang klokken 19 og vises på TV3+.

Han var ensom og uden selvtillid - men tilbud hjalp ham tilbage

Som et led i sin udvikling begyndte Carl William Boesen på et kickboxing-hold, som han i dag er taknemmelig for at have været en del af.
Udgivet

Ifølge projektleder Anne Hvidtfeldt kigger mange kommuner i Koldings retning, når det kommer til at aktivere socialt udsatte i frivillige idrætstilbud.

I dag er Carl William Boesen en mand, der for det meste går rundt med rank ryg.

Han er i uddannelse som fysioterapeut og lige nu i praktik hos Kolding Sundhedscenter.

Men spoler man tiden tilbage til omkring 2018/2019, blev han efter dårlige oplevelser på sit arbejde som servicemedarbejder sygemeldt med stress.

Det isolerede ham ensom og alene i hans lejlighed.

- Jeg følte mig uduelig, og jeg så alle jeg kendte gå i gang med uddannelse og komme videre med deres liv, siger han.

I dag er Carl William Boesen stolt af det liv og de vaner, han har opbygget. Han siger, at han ikke er i mål endnu, men at han er nået langt. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Kort tid efter blev han diagnosticeret med en personlighedsforstyrrelse, der betyder, at han har social angst og at han reagerer, hvis han ikke lever op til sine høje forventninger. Hvilket var ret ofte.

- Det var destruktiv adfærd. Jeg straffede mig selv, hvis jeg fik en dårlig karakter ved ikke at deltage i ting, jeg egentlig gerne ville, fortæller han.

Flere som Carl

I Kolding Kommunes tilbud Mening og Mestring møder projektleder Anne Hvidtfeldt mange, der ligesom Carl William Boesen kæmper med at finde vej til et bedre liv og beskæftigelse.

Anette Hvidtfeldt er projektleder i Kolding Kommune og arbejder med projektet "Mening og Mestring". Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

Lige nu prioriterer kommunen en halv million kroner om året på projektet, som er med til at aktivere omkring 350 borgere, der betegnes som socialt udsatte.

- Der er mange kommuner, der kigger vores vej og spørger til, hvordan vi gør det. Vi har endnu ikke udarbejdet dokumentation for effekterne, men vi har en stærk indikation af at op til 25 procent kommer ud af offentlig forsørgelse, siger Anne Hvidtfeldt.

Socialt udsatte

Socialt udsatte voksne omfatter mennesker over 18 år med sociale problemer eller med risiko for at få det. Det drejer sig fx om hjemløshed, misbrug, psykiske lidelser, prostitution eller vold i nære relationer, som giver behov for hjælp efter serviceloven.

Kilde: Social- og Boligministeriet.

I alt er der 14 forskellige hold og aktiviteter, hvor samarbejderne laves med det etablerede idrætsliv og de undervisere, der hører til i de enkelte klubber.

- Det er i forvejen ikke mange penge per borger, hvis man tager den økonomiske vinkel på det. Derudover går mange af pengene ud til vores foreninger, som får gavn af det, fortæller Anne Hvidtfeldt.

Giver selvtillid

For Carl William Boesen er der ingen tvivl om, at han gennemgik en stor udvikling, da han først begyndte på et kickboxinghold for socialt udsatte.

Fordelen for ham ved at starte på dét hold frem for et allerede etableret hold var, at ingen dømte ham.

- Når man har været isoleret og haft det skidt i så så lang tid, så bliver man skør og mister sine sociale kompetencer. Men her kunne jeg lære dem igen, fortæller han.

Det er ikke kun Carl William Boesen, der har oplevet en udvikling. Trine Møller Beck er 28 år og sygemeldt på tredje år med stress og depression.

Trine Møller Beck var utryg ved at ride, men overvandt sin frygt og vokser nu i samværet med hestene. Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TV SYD

I en alder af 18 år havde hun mistede begge sine forældre.

Hun er fortsat en aktiv del af kommunens tilbud først med yoga og nu på rideholdet, hvilket var et grænseoverskridende valg.

- Selvtilliden har taget et nyk op, for jeg gjorde noget jeg ikke rigtig turde, og som jeg aldrig havde prøvet før. Det giver mig troen på, at så kan jeg nok også andre ting, siger hun.

Idræt kan overføres til arbejde

Netop den udvikling som Trine Møller Beck og Carl William Boesen især har oplevet, giver god mening, fortæller Maja Pilgaard, der er chefanalytiker hos Idrættens Analyseinstitut med et særligt fokus på sårbare mennesker.

Hun mener, at mange af de situationer, du udsættes for i idrætslivet kan overføres direkte til arbejdssituationer.

- Man kommer lidt ud af hovedet og ned i kroppen. Måske mærker man, hvornår en træningsøvelse begynder at gøre ondt, og man må sige stop. Det er faktisk en øvebane i at sætte grænser og have sig selv med. Det er en god egenskab, når man skal fungere på en arbejdsplads eller tage en uddannelse, siger hun.

Maja Pilegaard mener at flere kommuner bør udnytte idræts- og motionstilbud som en strukturet del af arbejdet med socialt udsatte. Oftest ses indsatserne i korte projekter. Foto: Thomas Søndergaard

Hun ser frem til, at Kolding Kommune konkret kan dokumentere sine erfaringer, da hun mener, at kommunerne fremadrettet bør tænke idræt og motion ind i arbejdet med socialt udsatte.

- Det er ikke noget, som kommunerne arbejder systematisk med lige nu. Vi ser dog forskellige eksempler på, at man prøver det af i lokale projekter, fortæller hun.

Carl William Boesen er nu i praktik som fysioterapeut. Foto: Tais Tullin, TV SYD

Den tanke bakker Carl William Boesen op om. Han føler sig taknemmelig og forpligtet til at fortælle sin historie, så andre unge kan se, at man godt kan lykkes, når man tager imod hjælp.

I dag er han i uddannelse som fysioterapeut og er i praktik.

- Det er svært at indrømme, men jeg er vel stolt af, hvor jeg er nået til. I dag er jeg glad for mine karakterer, at jeg forsøger at opsøge sociale relationer og at jeg har vedligeholdt min træning, siger han.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
breaking no-domain
breaking_banner_dismissed no-domain
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com
sentryReplaySession no-domain
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv_syd_session tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
XSRF-TOKEN tvsyd.dk
YSC youtube.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com